Η ονομασία της πόλης στην αρχαιότητα ήταν Ηράκλειο ή Ηράκλεια. Μία από τις παλαιότερες μαρτυρίες για την Πιερία είναι από το αρχείο του Προξενείου της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται μνεία στο όνομα του Πλαταμώνα ως «εν Πλαταινέα, Μάιος 1193». Η παράδοση λέει πως τη σημερινή ονομασία του την οφείλει στους πολλούς πλατάνους της περιοχής ή στις πλατιές αμμουδιές των ακτών του. Η μετέπειτα ιστορία του Πλαταμώνα ταυτίζεται με το περίφημο κάστρο του, το οποίο σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και αναμφίβολα κυριαρχεί στο τοπίο.

Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες και δημοφιλείς περιοχές της Πιερίας. Ο Πλαταμώνας βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, στις πρόποδες του Ολύμπου, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την Κατερίνη και 50 από τη Λάρισα. Κι αν έχει στα «νώτα» του το μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, μπροστά του έχει το Αιγαίο, κι έτσι έχει ως ατού τον ιδανικό συνδυασμό βουνό και θάλασσα.

Ο πληθυσμός της περιοχής εκτοξεύεται το καλοκαίρι, καθώς ο Πλαταμώνας είναι αγαπημένη επιλογή πλήθους τουριστών, που απολαμβάνουν τα όμορφα τοπία, την επιβλητική σκιά του Ολύμπου και την εκπληκτική του θάλασσα. Με εξαιρετική τουριστική υποδομή και παραλίες που ξεχωρίζουν, ο Πλαταμώνας είναι κλασική επιλογή για καλοκαιρινές αποδράσεις αλλά και αγαπημένος προορισμός όλων των εποχών.

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ