Πλαταμώνας, στους πρόποδες του Ολύμπου

Υπέροχο τοπίο με «ορόσημο» το κάστρο - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:28
24/03/2018
Πλαταμώνας, στους πρόποδες του Ολύμπου
4
loading

Η ονομασία της πόλης στην αρχαιότητα ήταν Ηράκλειο ή Ηράκλεια. Μία από τις παλαιότερες μαρτυρίες για την Πιερία είναι από το αρχείο του Προξενείου της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται μνεία στο όνομα του Πλαταμώνα ως «εν Πλαταινέα, Μάιος 1193». Η παράδοση λέει πως τη σημερινή ονομασία του την οφείλει στους πολλούς πλατάνους της περιοχής ή στις πλατιές αμμουδιές των ακτών του. Η μετέπειτα ιστορία του Πλαταμώνα ταυτίζεται με το περίφημο κάστρο του, το οποίο σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και αναμφίβολα κυριαρχεί στο τοπίο.

Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες και δημοφιλείς περιοχές της Πιερίας. Ο Πλαταμώνας βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, στις πρόποδες του Ολύμπου, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την Κατερίνη και 50 από τη Λάρισα. Κι αν έχει στα «νώτα» του το μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, μπροστά του έχει το Αιγαίο, κι έτσι έχει ως ατού τον ιδανικό συνδυασμό βουνό και θάλασσα.

Ο πληθυσμός της περιοχής εκτοξεύεται το καλοκαίρι, καθώς ο Πλαταμώνας είναι αγαπημένη επιλογή πλήθους τουριστών, που απολαμβάνουν τα όμορφα τοπία, την επιβλητική σκιά του Ολύμπου και την εκπληκτική του θάλασσα. Με εξαιρετική τουριστική υποδομή και παραλίες που ξεχωρίζουν, ο Πλαταμώνας είναι κλασική επιλογή για καλοκαιρινές αποδράσεις αλλά και αγαπημένος προορισμός όλων των εποχών.

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Φασόλι

  Γνωρίζω την περιοχή και διαμένω στο χώρο, συνεπώς γνωρίζω και τις φωτογραφίες. Αν και η έννοια Πλαταμώνας τις καλύπτει όλες, θα έπρεπε νομίζω να υπάρχει μια λεζάντα στην κάθε μια να λέει πχ "η θέα από το κάστρο προς τον Πλαταμώνα" ή "Παλαιός Παντελεήμονας". Αν σχολίαζα από το Παρίσι ... μάλλον δεν θα παρατηρούσα την έλλειψη.

 2. avatar Κριμα,διαπιστωνει καποιος εκει οτι ειναι …

  Μια καταπληκτικη περιοχη αλλα γεματη Ρωσοποντιους! Σλαβοφωνους!

  1. avatar Πικρόχολος

   Άλλο ρωσοπόντιος, άλλο σλαφόφωνος. Είμαι από τα μέρη και Ρωσοπόντιους, οι οποίοι όπως ίσως θα έχεις ακουστά είναι πιο Έλληνες από ότι εσύ, δεν έχω δει, εκτός από μια οικογένεια που ήρθε πριν από 30 χρόνια. Όσο για τους σλαβόφωνους, ναι έχει και γερμανόφωνους και αγγλόφωνους και γαλλόφωνους και ολλανδόφωνους και ουγγαρόφωνους και άλλους πολλούς όφωνους που επιλέγουν τα μέρη για τουρισμό και δεν δεν πείραξαν ποτέ κανέναν. Οπότε, είναι πράγματι καταπληκτική περιοχή, αλλά πέφτει που και που κάποιος μικρό-φωνος και μας στεναχωρεί λίγο. Αλλά δεν έγινε και τίποτα. Conta la salute (πάνω από όλα η υγεία) όπως λένε και οι ιταλόφωνοι.

  2. avatar Αλιευτικος

   Για τη περιοχη ειναι το αρθρο, οχι για τη καταγωγη του καθενος και τη γλωσσα με τη καλυτερη ακουστικη...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει