Με τον θρησκευτικό τουρισμό να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναδεικνύει δέκα προορισμούς παγκοσμίως που πρέπει να συμπεριληφθούν στη λίστα όλων εκείνων που ταξιδεύουν με αφορμή, κυρίως, το προσκύνημα. Ανάμεσα στους διεθνώς κορυφαίους και ένα ελληνικό νησί, το οποίο φημίζεται για την έντονη θρησκευτικότητά του, προσελκύοντας κάθε χρόνο αμέτρητο κόσμο. Πρώτο στη λίστα της βρετανικής εφημερίδας συναντάται το Kumano Kodo Trail, μία από τις δύο διαδρομές προσκυνήματος (η δεύτερη είναι το Camino de Santiago –συμπεριλαμβάνεται και αυτό στη λίστα) που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην άγνωστη για τους περισσότερους χερσόνησο Kii στην Ιαπωνία, έχουν φιλοξενηθεί τα πρώτα ιερά της Σίντο (παραδοσιακή θρησκεία της Ιαπωνίας) και αργότερα βουδιστικά, για περισσότερα από 1.500 χρόνια.

Cathedral_of_Santiago_de_Compostela_spain
Ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός Santiago de Compostela στην Ισπανία
Ακολουθεί το Camino de Santiago, γνωστό και ως «Ο δρόμος του St. James», ο οποίος αποτελείται από μία συλλογή προσκυνηματικών διαδρομών από όλη την Ευρώπη οι οποίες καταλήγουν στον καθεδρικό ναό Santiago de Compostela στη βορειοδυτική Ισπανία, όπου πιστεύεται ότι έχουν ταφεί τα λείψανα του αγίου. Στην τρίτη θέση βρίσκεται μία προσκυνηματική διαδρομή στην Ιταλία η οποία ξεκινάει από το Spoleto, σχεδόν στο κέντρο της ενδοχώρας της Ιταλίας και καταλήγει στο Αβαείο Farfa, απ ‘ όπου ο θόλος του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (τους χωρίζει μια απόσταση περίπου 57 χλμ.), τις περισσότερες φορές είναι συνήθως ορατός.
Rila_Monastery
Άποψη του επιβλητικού μοναστηριού Rila στη Βουλγαρία
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται μια διαδρομή στην Ουαλία ονόματι «The Pilgrim’s Way», η οποία αγγίζει περίπου τα 210 χλμ. Η διαδρομή ξεκινάει από την πόλη Holywell στο βόρειο τμήμα της Ουαλίας και καταλήγει στο νησί Bardsey, γνωστό και ως το «Νησί των 20.000 αγίων», στην χερσόνησο Llyn στο δυτικό τμήμα της χώρας. Την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνει η περίφημη ιερή «Κορυφή του Αδάμ», στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Σρι Λάνκα, όπου αναλόγως με την θρησκεία του καθενός το αποτύπωμα πατούσας στην κορυφή του πιστεύεται ότι ανήκει στον Αδάμ, το Βούδα ή το θεό Σίβα.
senor_peru
Senor de Huanca, Περού
Mount_Kailash_Circuit_Tibet
Mount Kailash Circuit, Θιβέτ