Ποιος θα φανταζόταν ότι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν βρίσκεται ούτε στη Γαλλία ούτε στην Ιταλία; Σύμφωνα με νέα έρευνα της ταξιδιωτικής εταιρείας Saga, η Βουδαπέστη αναδείχθηκε η πιο αυθεντική γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ξεπερνώντας κλασικούς γαστρονομικούς προορισμούς.

Και αν η ουγγρική πρωτεύουσα κατέκτησε την κορυφή, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται: ο Πειραιάς εντυπωσιάζει στη δεύτερη θέση, φέρνοντας στο προσκήνιο τη γνήσια, θαλασσινή ψυχή της ελληνικής κουζίνας.

Βουδαπέστη

Η έρευνα ανέλυσε περισσότερα από 5.000 εστιατόρια σε 125 ευρωπαϊκές πόλεις, βασισμένη σε κριτικές του Google που περιείχαν τις λέξεις «authentic» και «traditional», καθώς και στις συνολικές βαθμολογίες των πελατών. Το αποτέλεσμα; Η Βουδαπέστη αναδείχθηκε η κορυφαία γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης για την αυθεντικότητα των γεύσεών της.

Η ουγγρική πρωτεύουσα, γνωστή για τα ruin bars και τα ιαματικά της λουτρά, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν ολοκληρωμένο γαστρονομικό προορισμό. Με εστιατόρια που φέρουν αστέρια Michelin, όπως το Borkonyha, και με παραδοσιακές οικογενειακές ταβέρνες όπως το Rosenstein, η Βουδαπέστη παντρεύει τη δημιουργικότητα με τη γευστική της παράδοση. Στο τραπέζι πρωταγωνιστούν πιάτα όπως το γούλας, σούπα με μοσχάρι και πάπρικα, και οι τηγανίτες Gundel, γεμιστές με καρύδια και ρούμι -πιάτα που αφηγούνται την ιστορία της ουγγρικής κουζίνας.

Μικρολίμανο

Ο Πειραιάς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, επιβεβαιώνοντας πως η ελληνική γαστρονομία συνεχίζει να εμπνέει μέσα από τη γνήσια απλότητά της. Συχνά στη σκιά της Αθήνας, αναφέρει το Time Out, η παραθαλάσσια πόλη αναδεικνύεται σε προορισμό για αυθεντικές γεύσεις της θάλασσας: από ζουμερά μύδια και ψητό χταπόδι μέχρι φρέσκια ψαρόσουπα και τραγανό τηγανητό μπακαλιάρο. Και για το φινάλε, φυσικά, λουκουμάδες με μέλι, όπως ακριβώς τους απολάμβαναν οι νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην υπόλοιπη δεκάδα βρίσκουμε τη Βιέννη, τη Βαλέτα, την Πράγα και -μόλις στη δέκατη θέση- το Μιλάνο, αποδεικνύοντας ότι η αυθεντικότητα στο φαγητό μπορεί να κρύβεται εκεί που δεν το περιμένεις.

Οι 10 πιο «αυθεντικές» γαστρονομικές πόλεις στην Ευρώπη:

  • Βουδαπέστη, Ουγγαρία
  • Πειραιάς, Ελλάδα
  • Αθήνα, Ελλάδα
  • Βιέννη, Αυστρία
  • Κρακοβία, Πολωνία
  • Πράγα, Τσεχία
  • Βαλέτα, Μάλτα
  • Βαρσοβία, Πολωνία
  • Μόναχο, Γερμανία
  • Μιλάνο, Ιταλία