Ένα μήνα αφότου το Skype παρουσίασε τη νέα υπηρεσία μετάφρασης συνομιλιών σε πραγματικό χρόνο από (και προς) Ισπανικά και Αγγλικά, η Google ανακοίνωσε τη δική της υπηρεσία μετάφρασης ομιλίας.

Η εφαρμογή της Google (mobile translation app) θα αναγνωρίζει αυτόματα την ομιλία σε μια ευρεία γκάμα γλωσσών και θα τη μεταφράζει στη μητρική γλώσσα του χρήστη.

Η κίνηση αυτή βασίζεται και θα «χτιστεί» επάνω στην υπηρεσία Translate της Google, η οποία παρέχει τη δυνατότητα μετάφρασης από και προς 90 γλώσσες, επιτρέποντας ακόμη στους χρήστες να ακούν ομιλούμενες μεταφράσεις σε αρκετές γλώσσες επίσης.

Η εφαρμογή για Android συσκευές που ετοιμάζει η Google, θα επιτρέπει στους χρήστες να συνομιλούν σε διάφορες γλώσσες, παρέχοντας τρέχουσα μετάφραση στην οθόνη μιας έξυπνης συσκευής ή ενός υπολογιστή, αναφέρει δημοσίευμα των The New York Times.

Το πότε θα γίνει η επικαιροποίηση της εφαρμογής ή πώς θα λειτουργεί η τεχνολογία αυτή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο σε επικοινωνία που είχε η MailOnline με τη Google, η εταιρεία κολοσσός ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ότι η εφαρμογή Translate έχει «κατεβεί» 100 εκατ. φορές σε Android handsets και πως οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές θα ενημερωθούν με την υπηρεσία μετάφρασης ομιλίας.

«Έχουμε 500 εκατ. ενεργούς χρήστες του Translate κάθε μήνα, σε όλες μας τις πλατφόρμες» ανέφερε ο τεχνικός διευθυντής του Google Translate, Macduff Hughes. Ο ίδιος πιστεύει, ότι επειδή το 80 με 90% των ιστοσελίδων είναι γραμμένες σε 10 γλώσσες, η υπηρεσία αυτή θα αποτελέσει ένα κρίσιμο εργαλείο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Η Google θα ξεκινήσει επίσης μια νέα εφαρμογή, η οποία θα μεταφράζει ξένο γραπτό κείμενο στη μητρική γλώσσα του χρήστη, χρησιμοποιώντας την κάμερα του smartphone. Η υπηρεσία αυτή ήδη παρέχεται μέσω της εφαρμογής Word Lens, της οποίας η μητρική εταιρεία Quest Visual αποκτήθηκε από τη Google το Μάιο του 2014.