Μπροστά στη μεγαλύτερη επίθεση με κλοπή κρυπτονομισμάτων στην ιστορία της βρέθηκε πλατφόρμα blockchain Poly Network. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της χάκερ εκμεταλλεύθηκαν ένα κενό στο σύστημά της και έκλεψαν χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα. Δεκάδες χιλιάδες λογαριασμοί επηρεάστηκαν από την εισβολή, αναφέρει η PolyNetwork σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Όπως μετέδωσε το CNBC, μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις καταγράφηκαν πρόσφατα κατά των πλατφόρμων Coincheck και Mt Gox.

Σε ανοιχτή επιστολή της προς τους δράστες η Poly Network επισημαίνει: «Το ποσό που κλέψατε είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Defi (Decentralized finance). Οι αρχές σε οποιαδήποτε χώρα θα το θεωρήσουν μεγάλο οικονομικό έγκλημα και θα ασκηθεί εναντίον σας δίωξη. Τα χρήματα που κλέψατε είναι από δεκάδες χιλιάδες μέλη της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, δηλαδή από απλούς πολίτες».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας εκλάπησαν Ether αξίας 267 εκατ. δολαρίων, Binance αξίας 252 εκατ. δολαρίων και USDC αξίας 85 εκατ. δολαρίων.

Τι είναι το blochain

Το blockchain είναι ένας λογιστικός κατάλογος δραστηριοτήτων πάνω στον οποίο στηρίζονται πολλά κρυπτονομίσματα. Κάθε ψηφιακό νόμισμα έχει το δικό του blockchain και αυτά είναι διαφορετικά το ένα από το άλλο. Η πλατφόρμα Poly Network ισχυρίζεται ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτά τα διαφορετικά blockchains να δουλεύουν από κοινού.

Η Poly Network είναι μία αποκεντρωμένη οικονομική πλατφόρμα. To DeFi (Decentralized Finance -αποκεντρωμένη χρηματοδότηση) είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει οικονομικές εφαρμογές που στηρίζονται στην τεχνολογία blockchain αποκλείοντας τους διαμεσολαβητές -όπως χρηματιστές και χρηματιστήρια. Γι αυτό και θεωρείται αποκεντρωμένο σύστημα. Οι υποστηρικτές του λένε ότι καθιστά τις οικονομικές εφαρμογές, όπως τη χορήγηση και τη λήψη δανείων, πιο αποτελεσματικές και πιο φθηνές.

«Το ποσό που αποσπάσατε είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης», έγραψε το Poly Network σε διαφορετικό tweet.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις»

Από τη στιγμή που οι χάκερ έκλεψαν τα χρήματα, άρχισαν να τα στέλνουν σε διάφορες άλλες διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων. Ερευνητές της εταιρείας ασφάλειας SlowMist είπαν ότι μεταφέρθηκαν κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 610 εκατ. δολαρίων σε διαφορετικές διευθύνσεις.

Η πλατφόρμα Poly Network κάλεσε τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να βάλουν σε «μαύρη λίστα» τα tokens που προέρχονται από διευθύνσεις που συνδέονται με τους χάκερ.

Περίπου 33 εκατ. δολάρια σε Tether, που ήταν ανάμεσα στα κλοπιμαία, πάγωσαν, σύμφωνα με τον εκδότη του stablecoin.

Στο μεταξύ, ο Changpeng Zhao, CEO του τεράστιου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, ανέφερε ότι γνωρίζει για την κλοπή και ότι το Binance «συνεργάζεται με όλες τις μονάδες ασφαλείας για να βοηθήσει», αλλά ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις».