Οι νέες τεχνολογικές συσκευές δεν είναι χρήσιμες μόνο για την επικοινωνία. Αντίθετα, αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες ασθένειες, προσφέροντάς τους μια καλύτερη ζωή.

Στο πνεύμα αυτό, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέπτυξαν ένα περιφερειακό για smartphone που απευθύνεται σε πάσχοντες από διαβήτη και προβλήματα στα νεφρά. Η συσκευή αυτή παρακολουθεί αυτόματα την υγεία του κατόχου, πραγματοποιώντας τακτικά τεστ και μεταδίδοντας τα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται η καθημερινή επίσκεψη σε κλινική που είναι απαραίτητη για ορισμένους ασθενείς.

Βασική ευθύνη της συσκευής είναι να μετράει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης του αίματος στα ούρα που αξιολογείται σε πάσχοντες από νεφρικά προβλήματα. Η συσκευή λειτουργεί με οπτική τεχνολογία καταγράφοντας ειδικές εικόνες αφού στο δείγμα ούρων έχουν προστεθεί φθορίζουσες χρωστικές.

Οι εικόνες αποστέλλονται στη συσκευή, όπου και γίνεται η ανάλυση των δεδομένων από ειδική εφαρμογή για Android σε λιγότερο από 1 λεπτό. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα αποστέλλονται σε μια βάση δεδομένων. Η ακρίβεια των μετρήσεων είναι εντός των κλινικών στάνταρ.

Η ομάδα ανάπτυξης του συστήματος, εκτιμά ότι η διαδικασία θα πραγματοποιείται σε λιγότερο από 5 λεπτά. Ταυτόχρονα, το κόστος απόκτησής της θα είναι σχετικά μικρό, μεταξύ 50 και 100 δολαρίων.