Οπτικό τρανζίστορ κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ. Το νέο τρανζίστορ χρησιμοποιεί το φως, αντί για τον ηλεκτρισμό προκειμένου να εκτελέσει υπολογισμούς.

Λειτουργεί σαν ένας διακόπτης που μπορεί να «ανάψει» με ένα φωτόνιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μελλοντική εφαρμογή τέτοιων τρανζίστορ μπορεί να οδηγήσει σε νέο σχεδιασμό των συμβατικών όσο και των κβαντικών υπολογιστών, επιταχύνοντας κατά πολύ τις επιδόσεις τους!

Στον πυρήνα του οπτικού τρανζίστορ βρίσκεται ένα ζεύγος μικροσκοπικών άκρως ανακλαστικών κατόπτρων, το οποίο λειτουργεί ως «οπτικό αντηχείο». Όταν ο διακόπτης είναι ανοικτός, ένα οπτικό σήμα, δηλαδή μια ακτίνα φωτός, μπορεί να περάσει μέσα και από τα δύο κάτοπτρα, ενώ όταν ο διακόπτης είναι κλειστός, τότε μόνο το 20% του φωτός του σήματος μπορεί να περάσει.

Η δυνητική χρησιμότητα των οπτικών τρανζίστορ για τους συμβατικούς υπολογιστές είναι μεγάλη, επειδή τα σημερινά «τσιπ», προκειμένου να γίνουν πιο γρήγορα, στριμώχνουν ολοένα περισσότερα τρανζίστορ στο εσωτερικό τους, με συνέπεια να γίνονται πιο ενεργοβόρα και να ανεβάζουν ευκολότερα θερμοκρασία.

Όμως η πραγματοποίηση των υπολογισμών με φως αντί για ηλεκτρισμό θα έλυνε και τα δύο αυτά προβλήματα. Από την άλλη, η χρησιμοποίηση φωτονίων αντί του ηλεκτρισμού μπορεί να διευκολύνει και την πραγματοποίηση των ακόμα πιο απαιτητικών κβαντικών υπολογισμών, όταν βέβαια καταστούν πραγματικότητα οι κβαντικοί υπολογιστές.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αναπαράγουν το πειραματικό οπτικό τρανζίστορ τους σε συστήματα κατάλληλα για ενσωμάτωση σε τσιπ, έτσι ώστε η τεχνολογία τους να αποκτήσει πρακτική εφαρμογή και εμπορική αξία, κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί στο μέλλον.