Όλοι οι χρήστες του Facebook, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, έχουν εκθέσει προσωπικά τους δεδομένα στο λογαριασμό που διατηρούν στο κοινωνικό δίκτυο. Έτσι, η προστασία του κρίνεται επιβεβλημένη.

Η κλοπή φωτογραφιών και πληροφοριών γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο φαινόμενο. Σε αυτό, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει φυσικά και η έκδοση του Facebook για κινητές συσκευές, αφού πλέον η κλοπή του λογαριασμού σχετίζεται άμεσα με την κλοπή της συσκευής μας.

Διαβάστε 5 απλές συμβουλές για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις…

1. Κλειδώστε τη συσκευή σας
Προφανές; Ίσως, αλλά περισσότεροι από το 30% των χρηστών, δε χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης για την προστασία των κινητών συσκευών και φυσικά των δεδομένων τους.

Πρόκειται για την πρώτη γραμμή άμυνας, σε περίπτωση που το τηλέφωνό σας χαθεί ή κλαπεί. Δεν έχει να κάνει μόνο με το λογαριασμό σας στο Facebook, αλλά και με άλλα προσωπικά στοιχεία που μπορεί να έχετε αποθηκευμένα στο κινητό σας, όπως φωτογραφίες, βίντεο, μηνύματα κτλ.

Μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιείται μεγαλύτερους κωδικούς πρόσβασης, ή ακόμα και να το ρυθμίσετε ώστε να διαγράφει τα δεδομένα σας μετά από μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών εισαγωγής κωδικού.

2. Χρησιμοποιήστε ένα διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το λογαριασμό σας στο Facebook
Τα τρία τέταρτα των χρηστών του διαδικτύου επιλέγουν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν. Μάλιστα, όσο περίεργο και εάν ακούγεται, οι κωδικοί «123456» και «password» είναι από τους πιο συνηθισμένους. Λίγα περισσότερα σύμβολα ή γράμματα μπορούν να αυξήσουν δραματικά το χρόνο που θα χρειαστεί για να σπάσει κανείς τον κωδικό σας.

Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο και επιλέξτε περισσότερους από έναν κωδικούς πρόσβασης, ειδικά για λογαριασμούς όπως αυτός του Facebook που στεγάζει πολλές από τις προσωπικές σας πληροφορίες.

3. Βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένη η ασφαλής περιήγηση (Secure Browsing)
Το Facebook προσφέρει από το 2011 μία επιλογή ασφαλούς περιήγησης. Χωρίς τη σύνδεση HTTP Secure (HTTPS) τα δεδομένα σας δεν θα είναι προστατευμένα, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα ανοιχτό δίκτυο Wi-Fi (π.χ σε ένα ξενοδοχείο, στο αεροδρόμιο ή σε μία καφετέρια).

Υπάρχει όμως και ένα μειονέκτημα για τις HTTPS συνδέσεις, αφού καθυστερούν τη σύνδεση, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή περιήγησή σας στο Facebook, ένα συνηθισμένο παράπονο από τους χρήστες.

Αποφύγετε τα απροστάτευτα δίκτυα Wi-Fi και όποτε μπορείτε προτιμήστε τα δίκτυα 3G/4G μεταφοράς δεδομένων του παρόχου σας.

4. Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις κατά τη σύνδεσή στο λογαριασμό σας
Για να εξασφαλίσετε πως ο λογαριασμός σας είναι προσβάσιμος μόνο όταν και από όπου έχετε καθορίσει εσείς, ενεργοποιήστε αυτή τη δυνατότητα. Το Facebook θα σας στέλνει μία ειδοποίηση κάθε φορά που ο λογαριασμός σας συνδέεται από μία διαφορετική θέση (συσκευή). Η ειδοποιήσεις γίνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων, οπότε θα πρέπει να δώσετε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Αφού δηλώσετε ονόματα για τις συσκευές που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, θα λαμβάνεται μία ειδοποίηση κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να συνδεθεί στο λογαριασμό σας από έναν «άγνωστό» υπολογιστή. Επίσης, όταν κάποιος παραβιάζει το λογαριασμό σας, θα λάβετε οδηγίες για την επαναφορά του κωδικού σας και τη διασφάλισή του.

Με την ενεργοποίηση αυτής της επιλογής, κάθε φορά που θα προσπαθείτε να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας από μία νέα συσκευή, θα πρέπει να εισάγεται έναν ειδικό κωδικό επιβεβαίωσης.

5. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία «Αξιόπιστες Επαφές» (Trusted Contacts)
Πρόκειται για μία σχετικά νέα λειτουργία του Facebook που σας ζητά να επιλέξετε μία μικρή ομάδα από αξιόπιστους φίλους. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο λογαριασμό σας, το Facebook θα στείλει μία σειρά από διαφορετικούς κωδικούς στους φίλους σας, που όταν τους συνδυάσετε όλους μαζί, θα μπορέσετε να πάρετε και πάλι τον έλεγχο του λογαριασμού σας.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επιλέξετε άτομα που αρχικά εμπιστεύεστε και δεύτερον που μπορείτε εύκολα να έρθετε σε επαφή μαζί τους.