Η ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου πέρυσι το καλοκαίρι από το CERN προκάλεσε αίσθηση μιας και επρόκειτο πιθανότατα για το μποζόνιο του Χιγκς.

Πιο κοντά στην επιβεβαίωση της άποψης αυτής, έρχονται οι επιστήμονες, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του CER, η ανάλυση των ιχνών του σωματιδίου προσέφερε «ισχυρές ενδείξεις» ότι είναι το περίφημο «σωματίδιο του Θεού».

Ωστόσο, δεν αναφέρεται πως ανακαλύφθηκε οριστικά το εν λόγω σωματίδιο. Η σχετική ανακοίνωση αφορά στα τελευταία ευρήματα από μεγάλους όγκους δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στα τρία χρόνια που διαρκούν ως τώρα οι συγκρούσεις των σωματιδίων στον LHC.

Το συμπέρασμα ότι πρόκειται πιθανότατα για το μποζόνιο του Χιγκς προέκυψε έπειτα από μέτρηση της συμπεριφοράς του σωματιδίου και της αλληλεπίδρασής του με άλλα σωματίδια.

Η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια παρουσίαση των τελευταίων ευρημάτων της CMS, μιας από τις δύο ομάδες που εργάζονται πάνω στο μποζόνιο του Χιγκς, σε μια διάσκεψη φυσικών στις Ιταλικές Άλπεις, νότια της Γενεύης όπου βρίσκεται το CERN (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για Πυρηνική Έρευνα).

«Το προκαταρκτικό αποτέλεσμα με όλα τα δεδομένα του 2012 είναι υπέροχο και για μένα είναι σαφές πως έχουμε να κάνουμε με το μποζόνιο του Χιγκς, παρόλο που έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να μάθουμε τι είδους μποζόνιο του Χιγκς είναι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CMS Τζο Ινκαντέλα.

Στη δήλωση του CERN αναφέρεται πως δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αν το μποζόνιο είναι ένα απλό Χιγκς, το οποίο κλείνει την τελευταία τρύπα στο Σταθερό Μοντέλο (Standard Model) για το πώς λειτουργεί το σύμπαν στο επίπεδο του στοιχειώδους σωματιδίου, ή πρόκειται για κάτι πιο εξωτικό.