Ένα σπάνιο πάλσαρ, σε απόσταση 17.000 ετών φωτός από τον πλανήτη γη, ανακαλύφθηκε τυχαία από ένα ζευγάρι Αμερικανών και ένα Γερμανό χρήστη του internet, που συμμετείχαν εθελοντικά σε ένα ανοιχτό ερευνητικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα, το ζεύγος Κρις και Χέλεν Κόλβιν από την Αϊόβα των ΗΠΑ, όπως και ο Ντάνιελ Γκέμπχαρτ από το Μάινζ της Γερμανίας, είχαν εγκαταστήσει στα PC τους το λογισμικό Einstein@Home, το οποίο αξιοποιεί το πλεόνασμα επεξεργαστικής ισχύος του υπολογιστή χωρίς να ενοχλεί το χρήστη, χωρίζεται σε επιμέρους κομμάτια και διαμοιράζεται σε χιλιάδες υπολογιστές που εργάζονται ταυτόχρονα προκειμένου να λύσει ένα επιστημονικό πρόβλημα.

Το νέο πάλσαρ βρίσκεται 17.000 έτη φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού της Αλώπεκος. Το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του είναι η εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα περιστροφής, μία φορά ανά 0.0245 δευτερόλεπτα. Οι αστρονόμοι υποθέτουν τώρα ότι το νεκρό άστρο άρχισε να περιστρέφεται ταχύτερα όταν κατάπιε υλικό από ένα γειτονικό άστρο που έχει πλέον έχει εξαφανιστεί.

Ανάλογα ερευνητικά προγράμματα κατανεμημένης επεξεργασίας είναι το Rosetta@Home, που υπολογίζει την τρισδιάστατη δομή πρωτεϊνών, και το Galaxy Zoo που ταξινομεί τους γαλαξίες.