Αρκετοί είναι οι χρήστες των iPhones, αλλά και των iPads, που έχουν αναφέρει τη λήψη e-mails τα οποία υποτίθεται ότι έχουν σταλεί από… το 1970 στο inbox τους!

Σύμφωνα με την Telegraph, αυτή η δυσλειτουργία φαίνεται να έχει εμφανιστεί στους χρήστες των εφαρμογών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με λειτουργικό σύστημα iOS το οποίο «τρέχει» σε iPhone και iPad  και ουσιαστικά πρόκειται για τη λήψη ενός άδειου μηνύματος με ημερομηνία αποστολής «1 Ιανουαρίου 1970».

Τα συγκεκριμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν έχουν περιεχόμενο ή αποστολέα και το άνοιγμά τους δεν προκαλεί τίποτα. Η ύπαρξή τους, επιπλέον, φαίνεται να μοιάζει περισσότερο με μια ενοχλητική λήψη, παρά ένα κακόβουλο μήνυμα που μπορεί να βλάψει τη συσκευή. Ούτε επίσης πρόκειται για μια προσπάθεια να κάνει τους χρήστες των iPhone να αλλάξουν την ημερομηνία της συσκευής τους στην 1η Ιανουαρίου 1970, δηλαδή το σφάλμα που «κολλάει» το τηλέφωνο, παρά την ομοιότητα με την ημερομηνία.

Τα μηνύματα εμφανίζονται κυρίως όταν οι χρήστες των συσκευών ελέγχουν τα e-mail τους σε μια διαφορετική ζώνη ώρας. Η 1 Ιανουαρίου του 1970 εκπροσωπεί το «0» στο χρόνο UNIX, τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές αντιλαμβάνονται συχνά τις ώρες και ημερομηνίες. Κάθε δευτερόλεπτο από τα μεσάνυχτα της πρώτης του Ιανουαρίου του 1970 είναι ένα διαφορετικό σημείο στο χρόνο UNIX. Έτσι όταν ένα e-mail στέλνεται χωρίς να υπάρχει κάποιο δεδομένο για την ώρα ή υπάρχει κάποιο σφάλμα στη ζώνη ώρας, το iPhone το προκαθορίζει στο μηδέν, δηλαδή στο 1970.

Αρκετοί χρήστες που έλαβαν το e-mail τερμάτισαν την εν λόγω εφαρμογή και έκαναν reset το κινητό τους πατώντας ταυτόχρονα το κουμπί κλειδώματος και κλεισίματος του κινητού. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να έχει λάβει e-mail από το 1970 εφόσον ο Ρέι Τόμιλσον, ο οποίος πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 74 ετών, έστειλε το πρώτο e-mail όλων των εποχών το 1971!inbox3inbox2

inbox1