Όπως και όλοι οι θρύλοι των γηπέδων, ο Γκεόργκι Χάτζι ήταν ένας άνθρωπος με πολλά παρατσούκλια.

Για τους οπαδούς της Γαλατασαράι ήταν ο «Commandante», για τον υπόλοιπο πλανήτη ήταν ο «Μαραντόνα των Καρπαθίων», αν και στη χώρα του φιγούραρε με πιο απλό αλλά εξίσου δηλωτικό ψευδώνυμο: ήταν και παραμένει ο «Regele», ο Βασιλιάς δηλαδή!

Κι αν το όνομα φαντάζει υπερβολικό εκτός Ρουμανίας, στο εσωτερικό της χώρας ο Χάτζι παραμένει ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έβγαλε ποτέ η Ρουμανία, ένας ιδιαίτερα δημιουργικός παίκτης που έκανε πρωτοφανή πράγματα με την μπάλα στα πόδια. Και διέθετε φυσικά την ικανότητα να κάνει τα απλά και καθημερινά μνημειώδη και εμβληματικά!

Με όραμα, ικανότητες και φαρμακερό σουτ, ο Χάτζι ήταν ένας από τους κορυφαίους μπαλαδόρους της γενιάς του. Κι αν τον βλέπαμε συχνά να τα βάζει με τους συμπαίκτες του, ήταν η πληθωρικότητά του ως παίκτης που τα έκανε αυτά, με τον Χάτζι να έχει την υπερβολή που συναντάμε συνήθως στους γεννημένους ποδοσφαιριστές.

Και ήταν μάλιστα στο Μουντιάλ του 1994 που όλος ο πλανήτης θα μάθαινε από πρώτο χέρι ποιος ήταν ο «Μαραντόνα των Καρπαθίων», όταν σήκωσε κυριολεκτικά την ομάδα στους ωμούς του. Και βέβαια η μουντιαλική του εμφάνιση στα γήπεδα της Αμερικής θα τον ξανάφερνε στην Ισπανία, αυτή τη φορά στην Μπαρτσελόνα.

Αφού πέρασε λοιπόν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1990 και έδειξε μερικές ριπές του δημιουργικού του ταλέντου, το συγκεκριμένο Μουντιάλ δεν θα ήταν το καλύτερό του.

Η Ρουμανία υπέκυψε στον δεύτερο γύρο στην Ιρλανδία, χάνοντας στα πέναλτι και παίρνοντας έτσι τον δρόμο της άδοξης επιστροφής.

Και έπρεπε να περιμένει η υφήλιος ως το 1994 για να συμπεριλάβει τον Χάτζι στους κορυφαίους του κόσμου. Ήδη από το πρώτο ματς με την πανίσχυρη Κολομβία, ο Χάτζι επέδειξε την πλήρη γκάμα των αθλητικών του δυνατοτήτων, οδηγώντας αγέρωχα τη Ρουμανία στην εμφατική νίκη με 3-1, μια ήττα που στέρησε κατόπιν τη ζωή στον τραγικό διεθνή αμυντικό της Κολομβίας, Αντρές Εσκομπάρ.

Το απίστευτο γκολ του με την Κολομβία κατατάχθηκε πέμπτο το 2002 στον επίσημο διαγωνισμό της FIFA με τα κορυφαία γκολ όλων των εποχών σε Μουντιάλ! Κι αυτό θα ήταν το πρώτο από τα τρία γκολ του Χάτζι στην Αμερική, ο οποίος δήλωσε για το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη γνωστή του αυτοπεποίθηση: «Σκόραρα γκολ που είναι πια στα καλύτερα γκολ του θεσμού … Ήμασταν άτυχοι που αποκλειστήκαμε (στα πέναλτι από τη Σουηδία στα προημιτελικά), καθώς εκείνη τη στιγμή ήμουν ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης»!

Ο Χάτζι θα επέστρεφε με τη Ρουμανία 4 χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Γαλλίας για το Μουντιάλ του 1998 και παρά το γεγονός ότι η ομάδα του κατατάχθηκε πρώτη σε έναν δύσκολο όμιλο, με Αγγλία, Κολομβία και Τυνησία, η ήττα από την Κροατία στα προημιτελικά έδειξε ότι η χρυσή εποχή του ρουμανικού ποδοσφαίρου όδευε ταχέως στο τέλος της. Για τον Χάτζι, αυτό θα ήταν το τελευταίο Μουντιάλ…

Τελευταία συμμετοχή του ρουμάνου άσου, στο Ευρωπαϊκό του 2000, όταν σαν τον άλλο κορυφαίο παίκτη της γενιάς του, τον Ζινεντίν Ζιντάν, ολοκλήρωσε τις διεθνείς του εμφανίσεις με μια κόκκινη κάρτα! Ήταν στην ήττα με 2-0 στα προημιτελικά με την Ιταλία.

Παρά το γεγονός ότι το ρεκόρ του στις συμμετοχές με τα εθνικά χρώματα (125) ξεπεράστηκε από τον Dorinel Munteanu και η διεθνής συγκομιδή γκολ του (35) ισοφαρίστηκε από τον Adrian Mutu, ο Γκεόργκι Χάτζι παραμένει ο «Βασιλιάς» του ρουμανικού ποδοσφαίρου…