Οι δύο μονομάχοι στον πρώτο ημιτελικό του Γουέμπλεϊ, Ιταλία και Ισπανία, θα αναμετρηθούν για 38η φορά στην ιστορία τους και έβδομη σε τελική φάση Euro.

Ιταλία – Ισπανία 1-1, 1-0 (Παγκόσμιο Κύπελλο 1934)

Μετά από κάποια φιλικά παιχνίδια και τις αναμετρήσεις τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η πρώτη τους κόντρα σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης ήταν στο Μουντιάλ του 1934. Αφού πέρασαν άνετα τα εμπόδια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βραζιλίας, αντίστοιχα, Ιταλία και Ισπανία διασταυρώθηκαν στον προημιτελικό. Τα γκολ των Φεράρι και Ρεγκέιρο διαμόρφωσαν το τελικό 1-1, σε κανονική διάρκεια και παράταση, όμως τότε δεν υπήρχε ακόμα η διαδικασία των πέναλτι. Έτσι, την επόμενη ημέρα, η «σκουάντρα ατζούρα» και οι «φούριας ρόχας» παρατάχθηκαν ξανά στον αγωνιστικό χώρο του Αρτέμιο Φράνκι (τότε λεγόταν Τζιοβάνι Μπέρτα) της Φλωρεντίας, με την οικοδέσποινα Ιταλία να νικάει με 1-0, χάρις σε ένα τέρμα του Τζουζέπε Μεάτσα και να ανοίγει το δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ισπανία – Ιταλία 0-0 (Euro 1980)

Μετά την αναμέτρησή τους στο Μουντιάλ του 1934, οι δύο ομάδες διασταύρωναν τα ξίφη τους μόνο σε φιλικούς αγώνες για 46 ολόκληρα χρόνια. Το 1980, έμελλε να συναντηθούν ξανά σε μεγάλη διοργάνωση και πάλι επί ιταλικού εδάφους. Στην πρεμιέρα των ομίλων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Ισπανία και Ιταλία απογοήτευσαν τους 46 χιλιάδες φιλάθλους, που βρέθηκαν στο Σαν Σίρο. Έμειναν στη «λευκή ισοπαλία», δείχνοντας από νωρίς ότι δε θα έφταναν ψηλά στο τουρνουά. Η Ισπανία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, ενώ η διοργανώτρια Ιταλία έμεινε τέταρτη μεταξύ των οκτώ.

Ιταλία – Ισπανία 1-0 (Euro 1988)

Η πρώτη τους αναμέτρηση σε μεγάλη διοργάνωση, που δεν πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, ήταν στο Euro του 1988, στα γήπεδα της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, στη Φρανκφούρτη, για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Οι Ισπανοί προέρχονταν από νίκη επί της Δανίας (3-2), ενώ οι Ιταλοί είχαν έρθει ισόπαλοι (1-1) απέναντι στη Δυτική Γερμανία. Με ένα γκολ του Τζιανλούκα Βιάλι, η «σκουάντρα ατζούρα» επικράτησε με 1-0, σε ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά της έδωσε το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ. Αντίθετα, οι «φούριας ρόχας» αποκλείστηκαν και πάλι στη φάση των ομίλων.

Ιταλία – Ισπανία 2-1 (Παγκόσμιο Κύπελλο 1994)

Το 1934 αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ και 60 χρόνια μετά, το 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, διασταύρωσαν και πάλι τα ξίφη τους στην ίδια διοργάνωση. Και συμπτωματικά, ξανά στα προημιτελικά. Οι Ιταλοί ήταν αυτοί που χαμογέλασαν… κυριολεκτικά στο τέλος. Κι αυτό, γιατί με τα γκολ των Ντίνο Μπάτζιο και Χοσέ Λουίς Καμινέρο, το παιχνίδι όδευε προς την παράταση. Λίγο πριν το φινάλε, όμως, ο έτερος Μπάτζιο της «σκουάντρα ατζούρα», ο Ρομπέρτο, καθάρισε για την ομάδα του. Ο «μικρός Βούδας» έγραψε το τελικό 2-1, δίνοντας τη νίκη-πρόκριση στην Ιταλία.

Ισπανία – Ιταλία 0-0/4-2 πεν. (Euro 2008)

Οι ίδιοι οι Ισπανοί χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη αναμέτρηση στη Βιέννη ως την πλέον κομβική στην πορεία τους προς την κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου την τετραετία 2008-2012. Ως το παιχνίδι, που τους άνοιξε το δρόμο για την επιτυχία. Μετά από 120 λεπτά, σε κανονική διάρκεια και παράταση, Ισπανία και Ιταλία έμειναν κολλημένες στο «μηδέν», με αποτέλεσμα να λύσουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι. Στη «ρώσικη ρουλέτα», ο Κασίγιας έγινε «άγιος Ίκερ» για την ομάδα του Λουίς Αραγονιές, με το τελικό 4-2 να φέρνει τους Ισπανούς ένα βήμα πιο κοντά στην κορυφή της Ευρώπης.

Ισπανία – Ιταλία 1-1 (Euro 2012)

Μετά το back to back σε Euro και Μουντιάλ, οι «φούριας ρόχας» ήταν το απόλυτο φαβορί και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012. Η κληρωτίδα έφερε αντιμέτωπες τις δύο ομάδες στη φάση των ομίλων και μάλιστα στο εναρκτήριο παιχνίδι του γκρουπ. Οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά, καθώς «κόλλησαν» στην ιταλική άμυνα. Το τελικό 1-1 στο Γκντανσκ της Πολωνίας άφησε μάλλον και τις δύο ικανοποιημένες, αφού στο τέλος προκρίθηκαν αμφότερες από τη φάση των ομίλων.

Ισπανία – Ιταλία 4-0 (Euro 2012)

Η ισοπαλία στην πρεμιέρα των ομίλων και οι προκρίσεις απέναντι σε Αγγλία και Γερμανία είχαν κάνει τους Ιταλούς να πιστεύουν πως μπορούσαν να χτυπήσουν στα ίσια τους «φούριας ρόχας» στον τελικό του Euro 2012. Ωστόσο, το παραλίγο… πάθημα στην πρώτη αγωνιστική φαίνεται πως έγινε μάθημα στους Ισπανούς, που δεν άφησαν κανένα περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητάς τους. Με τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ (Σίλβα, Άλμπα, Τόρες, Μάτα) η εθνική Ισπανίας έκανε «σμπαράλια» την ιταλική άμυνα, με το 4-0 στο Κίεβο να αποτελεί το πιο ευρύ σκορ, που έχει σημειωθεί ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ισπανία – Ιταλία 0-0/7-6 πεν. (Confederations Cup 2013)

Με την Ισπανία να έχει σαρώσει όλους τους τίτλους σε διεθνές επίπεδο (παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης), η ευρωπαϊκή θέση στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών καλύφθηκε από τη φιναλίστ του τελευταίου Euro, Ιταλία. Η Ισπανία βρέθηκε στα γήπεδα της Βραζιλίας, ως κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τις δύο ομάδες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και πάλι. Αυτή τη φορά στον ημιτελικό της Φορταλέζα. Όπως και στο Euro 2008, κανονική διάρκεια και παράταση έληξαν χωρίς σκορ, με το ματς να οδηγείται στα πέναλτι. Οι Ισπανοί χαμογέλασαν ξανά, με τον Μπονούτσι να μη στέλνει την μπάλα στα δίχτυα στο έβδομο πέναλτι της Ιταλίας, με το τελικό 7-6 να δίνει την πρόκριση στους «φούριας ρόχας.

Ιταλία – Ισπανία 2-0 (Euro 2016)

Μετά την αποτυχία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 (αμφότερες αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων) οι δύο ομάδες ήθελαν να κάνουν ένα restart στο Euro της Γαλλίας. Αφού πέρασαν το «σκόπελο» των ομίλων, οι διασταυρώσεις τις έφεραν αντιμέτωπες στη φάση των 16, στο Παρίσι. Η Ισπανία των δύο συνεχόμενων τροπαίων σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν το μεγάλο φαβορί, όμως την πάτησε από την ομάδα του Αντόνιο Κόντε. Με τα γκολ των Κιελίνι και Πελέ, η «σκουάντρα ατζούρα» επικράτησε με 2-0 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Και ταυτόχρονα εκδίκηση για όλες τις ήττες της τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: gazzetta.gr