Η αγωνιστική περίοδος 2020-21 στην Premier League ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα οι σύλλογοι να εισπράξουν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η «Daily Mail» δημοσίευσε την ανάλυση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κορυφαίου αγγλικού πρωταθλήματος μεταξύ των 20 συλλόγων, για ένα συνολικό χρηματικό έπαθλο που πλησιάζει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (2,6 δισεκατομμύρια λίρες).

Ωστόσο, κάθε σύλλογος έπρεπε να πληρώσει ένα μέρος του μεριδίου του (έως και 10 εκατομμύρια, όπως στην περίπτωση της Λίβερπουλ) ως μέρος της αποζημίωσης των 259 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 383 εκατομμύρια συνολικά, όπως είχε συμφωνήσει η Premier League με το “Sky Sports” και το “BT Sport”, για τα «κενά» της περυσινής περιόδου, λόγω της πανδημίας.

Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι προφανώς θα λάβει τα περισσότερα, ακολουθούμενη από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2η) και την Τσέλσι, που θα λάβει περισσότερα απ΄ όσα η τρίτη Λίβερπουλ.

Η σύγκριση με ένα κορυφαίο πρωτάθλημα, όπως π.χ. με τη Serie A, είναι πολύ εύγλωττη για να πάρει κάποιος μια ιδέα για τη δύναμη των Μέσων Ενημέρωσης της Premier League, η οποία επιβεβαιώνεται ως «μηχανή χρημάτων» όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ακόμη και μεσούσης της πανδημίας.

Η Σέφιλντ, που κατατάχθηκε τελευταία στην Premier League, θα συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από την πρωταθλήτρια Ιταλίας Ίντερ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι «νερατζούρι» θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ο μισός από τα έσοδα της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι.

Σε κάθε περίπτωση, η Premier League δεν αποκάλυψε τα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίστηκε η πληρωμή που οφείλεται σε κάθε σύλλογο.