Οι όροι με τους οποίους θα «τρέξει» η νέα διοργάνωση της UEFA

Τι απομένει για να «κλείσει» το ζήτημα


ΑΘΛΗΤΙΚΑΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
20:42
12/09/2018
Οι όροι με τους οποίους θα «τρέξει» η νέα διοργάνωση της UEFA
loading

Ήταν η είδηση του συνεδρίου. Μία είδηση που υπήρχε ως «ψίθυρος» από το 2015, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τόσο γρήγορα θα είχαν τρέξει τις εξελίξεις οι άνθρωποι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, οι εξελίξεις είναι τόσο προχωρημένες, που τον Δεκέμβριο θα έχουμε ανακοινώσεις, εάν υπάρξει πλήρη συμφωνία μεταξύ της ECA και της UEFA.

Σε μερικούς μήνες, λοιπόν, ίσως μάθουμε πώς θα είναι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την τριετία 2021-24. Το ποδόσφαιρο άλλαξε ήδη με την τριετία που διανύουμε τούτη τη στιγμή (2018-21) και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο την επόμενη. Και αυτό γιατί κάποιες Ομοσπονδίες αποφάσισαν να... επαναστατήσουν, βλέποντας πώς πάει το πράγμα με τις νέες συνθήκες. Μία κόντρα η οποία είχε αρχίσει από το συνέδριο της Αθήνας το 2017.

Οι «μικροί», βλέποντας πως η ΕCA θέλει να κάνει το Champions League ένα κλειστό γκρουπ ισχυρών ομάδων αντέδρασαν. Και μπορεί οι ισχυροί να γλύκαναν κάπως τις μικρότερες ομοσπονδίες με περισσότερες ομάδες στο Europa League και μεγαλύτερα έσοδα όμως και πάλι δεν ήταν αρκετό γι' αυτές. Μετά από πολλές πιέσεις λοιπόν φτάσαμε στις ανακοινώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Σπλιτ της Κροατίας. Ανακοινώσεις για τις σκέψεις που υπάρχουν, που έχουν φτάσει αυτές όσον αφορά την υλοποίησή τους και τι απομένει για να ανακοινωθεί η τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Μόνο μία οριστική απόφαση λήφθηκε στην Κροατία και αυτή έχει να κάνει με το Champions League για την τριετία 2021-24. Ποια είναι αυτή; Ότι το Champions League δεν θα αλλάξει σε τίποτα. Ό,τι ισχύει αυτήν την τριετία, θα ισχύσει και για την επόμενη.

Οι σκέψεις που έχει η ECA και ανακοινώθηκαν:

Η ιδέα ήταν να προστεθούν άλλες 16 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η πρώτη σκέψη ήταν να προστεθούν στις 48 του Europa League και να γίνει μια διοργάνωση 64 ομάδων. Μια σκέψη που γρήγορα εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να πέσει στο τραπέζι η δημιουργία μιας τρίτης διοργάνωσης.

Αν και δεν ανακοινώθηκε, η ιδέα είναι να μειωθούν οι ομάδες του Europa League σε 32 και οι 16 να προστεθούν στις 16 που θα μπουν ώστε να έχουμε τρεις διοργανώσεις των 32.

Κάπου εκεί σταματάνε οι λεπτομέρειες όμως. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα στα οποία UEFA και ECA πρέπει να βρουν λύσεις. Ποια είναι αυτά;

  • Με ποιον τρόπο θα μπαίνουν οι ομάδες στην διοργάνωση
  • Πώς θα λειτουργήσει η προκριματική φάση (εδώ μάλιστα τέθηκε και το ζήτημα να μειωθούν οι προκριματικοί αγώνες για όλες τις διοργανώσεις)
  • Πώς θα κατανέμονται τα χρήματα
  • Πώς θα υπάρξουν νέα έσοδα από διαφημίσεις
  • Τι θα γίνει με την βαθμολογία της UEFA και συνολικά το coefficient
  • Ποια μέρα θα γίνονται τα παιχνίδια

Θέματα που καταλαβαίνει κανείς δεν είναι εύκολο να λυθούν,th αλλά οι άνθρωποι της ECA πιστεύουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο και το συνέδριο στο Δουβλίνο θα έχουν λυθεί.

Όσον αφορά τον σκοπό; Στην ECA ήταν ξεκάθαροι πως ο λόγος είναι ότι είναι μια διοργάνωση, που θα δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες μικρότερων Ομοσπονδιών να συμμετέχουν σε αυτήν... Μπορεί η απόσταση στο οικονομικό κομμάτι να είναι μεγάλη (μεταξύ UEFA και ΕCA), αλλά και εκεί θα βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: gazzetta.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει