Τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, έπειτα από τη συνεδρίαση της Τετάρτης (2/8) δημοσιοποίησε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μέσω ανακοίνωσής της, συμπεριλαμβάνοντας κι όσα αποφασίστηκαν για τα φερόμενα χειραγωγημένα παιχνίδια, αλλά και τις αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε τα εξής.

  • 1.Ενέκρινε τις αποφάσεις που είχε λάβει νωρίτερα η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, η οποία αποφάσισε τα εξής:
    • Να απευθύνει επιστολή προς τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσο, αναφορικά με το θέμα των διεξαγόμενων ερευνών για χειραγώγηση και παράνομο στοιχηματισμό αγώνων ποδοσφαίρου.
    • Να εγκρίνει το υποβληθέν σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας, με τις εξής διαφοροποιήσεις στα άρθρα, όπως αυτές προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Παναγιώτη Μπαλτάκο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης:
    • Αποσύρεται η τροποποίηση στο άρθρο 2 παρ. 2.
    • Στο άρθρο 27 προστίθεται νέα παράγραφος 5 ως εξής: «Σε υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων η δίκη διεξάγεται εντός 30 ημερών μετά τη λήξη της ερευνητικής διαδικασίας και την επίδοση κλήσης στον πειθαρχικά ελεγκτέο (ομάδα ή φυσικό πρόσωπο), η δε απόφαση εκδίδεται εντός 30 ημερών. Αναβολές δεν χορηγούνται. Η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ».
    • Στο άρθρο 27, αποσύρονται οι προτεινόμενες παράγραφοι 6 και 7.
    • Το άρθρο 34 παρ. 3 τροποποιείται ως εξής: «Εφόσον εκ πρώτης όψεως υφίσταται παράβαση, το ερευνητικό τμήμα εκκινεί τη διαδικασία διερεύνησης και θα διεξάγει τις κατάλληλες έρευνες. Το τμήμα εξετάζει εξίσου την ύπαρξη επιβαρυντικών και απαλλακτικών περιστάσεων. Η διαδικασία διερεύνησης μπορεί να παραλειφθεί όταν τα στοιχεία της υπόθεσης θεωρούνται πλήρη, και η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστικό τμήμα. Η συγκεκριμένη διάταξη καταλαμβάνει και εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ ή των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών».
  • Το άρθρο 89 τροποποιείται ως εξής:
    • Α.Το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας μπορεί να ανοίξει εκ νέου μια υπόθεση, η οποία είχε κλείσει μετά από μια νομικά δεσμευτική απόφαση, εφόσον προκύψουν νέα γεγονότα ή αποδείξεις τα οποία δεν ήταν προηγουμένως διαθέσιμα και παρά τη διενεργηθείσα έρευνα δεν θα μπορούσαν να έχουν παρουσιαστεί νωρίτερα.
    • Β.Αναψηλάφηση μπορεί να διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του διαδίκου που έχει έννομο συμφέρον ή του Υπεύθυνου Δίωξης Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων εντός δέκα (10) ημερών από τότε που έλαβε γνώση αυτών, επί ποινή απαραδέκτου, ή αυτεπαγγέλτως από την Επιτροπή Δεοντολογίας οποτεδήποτε.
  • 2.Όρισε ως συντονιστή του ιατρικού τιμ των Εθνικών Ομάδων τον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριο Σαλμά. Ο κ. Σαλμάς είναι χειρούργος ορθοπεδικός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατά το παρελθόν έχει διατελέσει γιατρός στην Εθνική Ομάδα άρσης βαρών. Σημειώνεται ότι ο κ. Σαλμάς θα ασκεί τα καθήκοντά του αμισθί».