Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εθνική Ελλάδας, που σε μερικές ημέρες θα ξεκινήσει την προσπάθεια στην προκριματική φάση τού Euro 2024 αντιμετωπίζοντας την Ιρλανδία στην OPAP Arena (16/6) και τη Γαλλία στο Σταντ ντε Φρανς (19/6).

Σήμερα (12/6) ήταν η Media Day του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Γκουστάβο Πογέτ, μίλησε για την πορεία της προετοιμασίας των διεθνών.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι το παιχνίδι με την Ιρλανδία. Χρειαζόμαστε τη νίκη σε εκείνο το ματς για να έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε. Είναι ένα μεγάλο βήμα για τον στόχο μας, που είναι να προκριθούμε στο EURO 2024», σχολίασε για την πρώτη από τις δύο αναμετρήσεις.

Ως προς την προετοιμασία, «μέχρι σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλά. Όλοι είναι προς το παρόν μια χαρά κι αυτό δίνει το περιθώριο να επιλέξω τους καλύτερους για την ενδεκάδα και να είναι έτοιμοι στον πάγκο».

Ο Πογέτ ρωτήθηκε για το πλάνο που ετοιμάζει ενόψει του αγώνα με τους Ιρλανδούς. «Έχουμε δουλέψει με βάση τα δύο συστήματα που παίζει η Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να αμυνθούμε και να επιτεθούμε, και να είμαστε έτοιμοι και για τα δύο συστήματα. Το βασικό είναι ότι πρέπει να βρεθεί η ομάδα σε κατάσταση να αποδώσει στον αγωνιστικό χώρο, όπως λένε ο Γκουαρδιόλα και ο Ιντσάγκι».

Όσο για τον αποκλεισμό των Δουβίκα, Φορτούνη και Κυριακόπουλου, που είχαν πολύ καλό φινάλε στη σεζόν; «Είναι απλό, όταν είσαι προπονητής στην Εθνική ομάδα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις που θεωρείς ότι είναι οι καλύτεροι για εκείνη την ώρα. Αν όλα πάνε καλά, σε πέντε μέρες θα είμαι καλός προπονητής, αν χάσουμε θα δούμε τι θα συμβεί».

Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση στους φίλους της ελληνικής ομάδας: «Το μήνυμα είναι να είναι οι οπαδοί δίπλα στην ομάδα. Θα έρθουν αρκετοί φίλοι της Ιρλανδίας, οπότε θα πρέπει να βρεθούμε δίπλα στην ομάδα, να νιώσουμε ότι είμαστε στην έδρα μας, να στηρίξουμε τους παίκτες της Εθνικής και είναι πολύ εύκολο όταν το γήπεδο είναι γεμάτο να νικήσεις οποιονδήποτε αντίπαλο».

Χατζηδιάκος: Το πιο σημαντικό είναι το ματς με την Ιρλανδία

Από τους Έλληνες διεθνείς δηλώσεις έκανε ο στόπερ της Εθνικής και της Αλκμάαρ Παντελής Χατζηδιάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι αυτοσκοπός η νίκη με την Ιρλανδία. Συγκεκριμένα, ο διεθνής ποδοσφαιριστής μίλησε για το τι περιμένει από τα δύο παιχνίδια.

«Το πιο σημαντικό παιχνίδι για εμάς είναι με την Ιρλανδία. Πρέπει να κάνουμε ένα πολύ καλό παιχνίδι και να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα δώσουμε όλα. Μετά ακολουθεί το παιχνίδι με τη Γαλλία, μια πάρα πολύ καλή ομάδα που είναι η δεύτερη παγκοσμίως. Αν κάνουμε εκεί ένα καλό παιχνίδι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Θα μπούμε στο γήπεδο να τα δώσουμε όλα και να πάρουμε ότι αξίζουμε», δήλωσε.

Έπειτα αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατεί στην ομάδα: «Το κλίμα στην Εθνική είναι πολύ καλό τα τελευταία χρόνια. Κάναμε προπονήσεις σε διάφορα πράγματα για να είμαστε έτοιμοι για τα δύο ματς. Σε εκείνα τα ματς πρέπει να είμαστε στη μέρα μας. Είμαστε “φιτ”, έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και θα τα κάνουμε όλα για να κερδίσουμε».

Το πόσο σημαντικό είναι το «μηδέν» στην άμυνα: «Η αμυντική λειτουργία είναι πολύ σημαντική. Για μένα είναι σημαντικό μια ομάδα να ξεκινάει από το μηδέν. Έχουμε καλούς παίκτες μπροστά και μπορούμε να βγάλουμε φάσεις, ανάλογα σε τι φάση είμαστε. Αν κρατήσεις το μηδέν πάντα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσεις, Οι καλές άμυνες κερδίζουν πρωταθλήματα».

Την επίσημη πρεμιέρα της Εθνικής στην OPAP Arena: «Εύχομαι να γεμίσει το γήπεδο. Να έρθει ο κόσμος να βοηθήσει, τον χρειαζόμαστε. Έχουμε ονειρευτεί από μικρά παιδιά που βλέπαμε την Εθνική του 2004 και τις επόμενες που πήγαιναν στα τουρνουά. Το προσπαθούμε πολύ από τη δική μας πλευρά και εύχομαι ο κόσμος να το αναγνωρίσει αυτό και να μας στηρίξει».

Το κίνητρο για το παιχνίδι με τη Γαλλία: «Σημαντικό είναι να μπούμε σαν ομάδα και όχι να δείξει ο καθένας τι μπορεί. Προσωπικά, εκτός του Εμπαπέ έχουν άλλους 3-4 παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είναι ένα πολύ καλό τεστ και για μένα δεν θα αλλάξει κάτι. Όπως μπαίνω σε κάθε παιχνίδι, έτσι θα μπω και σε αυτό».