Το Μουντιάλ 2006, το οποίο διεξήχθη στη Γερμανία, ήταν αυτό στο οποίο η Ιταλία κατέκτησε το τρόπαιο για 4η φορά στην ιστορία της, παίρνοντας παράλληλα εκδίκηση από τη Γαλλία για την ήττα της στον τελικό του Euro 2000. Παράλληλα, ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο μπήκε άδοξο τέλος στην καριέρα του Ζινεντίν Ζιντάν, με τη σοκαριστική ενέργεια και αποβολή του προκαλεί τέτοια ένταση ώστε οι παίκτες των δύο ομάδων παραλίγο να παίξουν ξύλο στα αποδυτήρια μετά τη λήξη…

Στις 9 Ιουλίου 2006, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, η Σκουάντρα Ατζούρα και οι Τρικολόρ ήρθαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά σε τελικό Μουντιάλ, με το γεγονός ότι αυτό θα ήταν, ό,τι κι αν γινόταν, το τελευταίο παιχνίδι του «Ζιζού» να δίνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ένα ενδιαφέρον που παρέμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού στο γρήγορο γκολ της Γαλλίας με το πέναλτι του Ζιντάν, ήρθε η γρήγορη απάντηση της Ιταλίας με την κεφαλιά του Ματεράτσι.

Οι δύο σκόρερ, τελικά, θα ήταν και αυτοί που θα γίνονταν… αθάνατοι εκείνη τη βραδιά, υπό την έννοια πως η μεταξύ τους φάση, το μεταξύ τους επεισόδιο, έχει πάρει για πάντα μια θέση στην ιστορία του ποδοσφαίρου και θα μνημονεύεται αιωνίως. Ο Γάλλος, τελικά, έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο πριν το τέλος της παράτασης ενώ ο Ιταλός παρέμεινε και ήταν πωταγωνιστής και στη διαδικασία των πέναλτι, αφού ήταν ένας από τους πέντε που επέλεξε ο Μαρτσέλο Λίπι και ευστόχησε. Όπως και όλοι, συνολικά, πλην του Τρεζεγκέ που σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι.

«Αυτοί είστε οι Ιταλοί» – «Σκάσε τώρα γιατί θα γίνει χαμός»

Αυτή η άστοχη εκτέλεση έκανε όλη τη διαφορά, με τους Ατζούρι να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τροπαίου και τους Τρικολόρ να χάνουν την ευκαιρία για το 2ο παγκόσμιο τρόπαιο της ιστορίας τους. Και αν κάποιος νομίζει ότι η ένταση που υπήρχε έφυγε μετά τη λήξη, κάνει λάθος. Το τι ακολούθησε, άλλωστε, στα αποδυτήρια, το αποκάλυψε λίγα χρόνια αργότερα σε συνέντευξη του ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι, δίνοντας το κλίμα που επικρατούσε.

Ο Ιταλός χαφ μαζί με τους Καναβάρο, Τουράμ και Ριμπερί ήταν η 4άδα που κληρώθηκε για να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ και όταν έφτασαν στη σχετική αίθουσα τα πνεύματα άναψαν για τα καλά… «Αφού πήγαμε από τα αποδυτήρια για να δούμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνέχεια μάς οδήγησαν στην αίθουσα του ελέγχου ντόπινγκ. Ημασταν εγώ, ο Καναβάρο, ο Τουράμ και ο Ριμπερί. Εγώ και ο Φάμπιο, προφανώς, ήμασταν ευτυχισμένοι. Οι Γάλλοι όχι και τόσο… Και ο χώρος ήταν πολύ μικρός, η κατάσταση ήταν εκρηκτική, το καταλάβαινες αμέσως», είπε ο Ντε Ρόσι, συνεχίζοντας.

«Στην αίθουσα η FIFA είχε βάλει μια τηλεόραση και έδειχνε εκείνη τη στιγμή τη φάση με τον Ζιντάν και τον Ματεράτσι. Παράλληλα, εμφανίζεται εκείνη τη στιγμή ο Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, ο οποίος δούλευε για την ιταλική ομοσπονδία, με το τρόπαιο στα χέρια. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Τουράμ: «Σκ…! Σκ…! Αυτοί είστε! Τι στον διάολο κάνετε; Δείξτε σεβασμό, μας κουνάτε το τρόπαιο στα μούτρα μας; Αυτοί είστε οι Ιταλοί… Τέτοιοι είστε» άρχισε να φωνάζει».

Λόγια που δεν άρεσαν στον Καναβάρο, ο οποίος ήταν αρχηγός της Ιταλίας και συμπαίκτης του Τουράμ στη Γιουβέντους και παλαιότερα στην Πάρμα. «Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα… Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ιταλοί. Αρα τον σεβασμό θα πρέπει να τον δείχνεις εσύ όταν μιλάς για εμάς», απαντάει ο Ιταλός αμυντικός, αλλά ο Τουράμ δεν ηρεμεί. «Άρχισε να φωνάζει προς τον Αλμπερτίνι: Εξω από εδώ το κύπελλο! Εξω από εδώ! Τώρα», θυμάται ο Ντε Ρόσι, για να επέμβει ξανά ο Καναβάρο.

«Ο Φάμπιο τον πλησίασε πραγματικά εκνευρισμένος και του είπε: «Μας τα έχεις σπάσει Λιλιάν! Το θυμάσαι το Euro 2000; Για προσπάθησε λίγο να θυμηθείς. Μας νικήσατε ισοφαρίζοντας στις καθυστερήσεις και δεν με χαιρέτησες καν μετά. Πανηγύριζες συνεχώς, έκανες πως δεν μας έβλεπες. Σκάσε τώρα γιατί θα γίνει χαμός», είπε ο Ντε Ρόσι, προσθέτοντας ότι κάπου εκεί ο Αλμπερτίνι αποφάσισε να αποχωρήσει μαζί με το τρόπαιο και ενώ ο ίδιος και ο Ριμπερί… ετοιμάζονταν.

«Κανείς δεν σήκωσε, τελικά, χέρι σε κανέναν. Αλλά ειλικρινά πίστεψα ότι θα πέσει πολύ ξύλο. Οσο ο Φάμπιο φώναζε με τον Τουράμ, εγώ και ο Ριμπερί κοιταζόμασταν. Συνεχώς. Και καταλαβαίναμε ότι θα πλακωθούμε»…