Η Γαλλία νίκησε με 2-0 το Μαρόκο στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2022 και πέρασε στον τελικό της Κυριακής (18/12, 17:00) όπου θα αναμετρηθεί με την Αργεντινή με στόχο να κατακτήσει το δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από εκείνο που πήρε το 2018 στη Ρωσία.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάν. Έτσι, στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις σύντομα μετά το τελευταίο σφύριγμα του Μεξικανού διαιτητή Σέσαρ Ράμος, οι οπαδοί γέμισαν οι πλατείες και τα μνημεία με ανθρώπους που πανηγύριζαν με κόρνες και βεγγαλικά, πεζοί ή σε αυτοκίνητα και μηχανές και φώναζαν συνθήματα υπέρ των «τρικολόρ».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ στα Ηλύσια Πεδία και στη Βαστίλη υπήρχαν και πολλοί Μαροκινοί με σημαίες της χώρας, αλλά γεννημένοι στη Γαλλία που επίσης βγήκαν για να χαρούν με τη… χαρά και των δύο χωρών τους. Επίσης υπήρχαν και πολλοί που φορούσαν φανέλες άλλων χωρών όπως η Αλγερία και η Σενεγάλη ή το Καμερούν. Σε αυτά τα σημεία επικρατούσε κλίμα ενότητας και κυρίως ηρεμίας.

Ωστόσο, σημειώθηκαν και επεισόδια. Στο Παρίσι, η αστυνομία ήρθε σε σύγκρουση με τους Γάλλους οπαδούς χρησιμοποιώντας βία για να τους περιορίσει όπως φαίνεται σε διάφορα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media. Οπαδοί της Γαλλίας και του Μαρόκου συνεπλάκησαν και μάλιστα η μια πλευρά πέταξε φωτοβολίδες στην άλλη.

Παράλληλα, σε άλλες πόλεις καταγράφηκαν επεισόδια μεταξύ εθνικιστών και Μαροκινών οπαδών που επίσης βγήκαν στους δρόμους, όπως συνέβη στο Μονπελιέ και στη Νις. Υπάρχουν αναφορές στο γαλλικό Τύπο και για τραυματίες καθώς και για προσαγωγές για τα επεισόδια. Η γαλλική αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα φοβούμενη εκτεταμένα επεισόδια στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας σε περίπτωση που το Μαρόκο νικούσε. Επιπλέον, επεισόδια καταγράφηκαν μεταξύ της αστυνομίας και Μαροκινών.