Στο Κατάρ μπορεί να απουσιάζει η ποδοσφαιρική κουλτούρα, όμως κατάφερε να πάρει το «πράσινο φως» για να διοργανώσει το Μουντιάλ 2022. Μετά λοιπόν, τα αρνητικά σχόλια για χιλιάδες θανάτους εργατών και αναφορές για χρηματισμό στελεχών της FIFA, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη εντύπωση, είναι οι οργανωμένοι οπαδοί της διοργανώτριας χώρας, που φορώντας βυσσινί μπλουζάκια εμψύχωσαν τους παίκτες της χώρας του Κόλπου.

Από τον πρώτο αγώνα με το Εκουαδόρ μέχρι και τον τελευταίο με την Ολλανδία, περίπου 1.500 άτομα τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας, φώναξαν συνθήματα και χτύπησαν τύμπανα για να εμψυχώσουν την εθνική ομάδα του Κατάρ.

Παρόλα αυτά, πίσω από το πάθος τους, υπήρξε ένα μυστικό, σύμφωνα με τους New York Times, με σχετικό δημοσίευμα να υποστηρίζει ότι τα γήπεδα δεν γέμισαν από Καταριανούς, αλλά «μισθοφόρους» από γειτονικές χώρες, που πήγαν στη χώρα του Κόλπου με το αζημίωτο.

Λίβανος, Γαλατασαράι και δωρεάν διακοπές…

Το Κατάρ μπορεί να έχει παρεισφρήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα μέσω χορηγιών, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως είναι μια συντηρητική χώρα με έντονη προσκόλληση στη θρησκεία. Έτσι, παρά τα εκατομμύρια που δαπανά με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι έχει ένα από τα πλουσιότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ασίας, οι πολίτες του δεν δείχνουν το αντίστοιχο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα πολλά γήπεδα να παραμένουν άδεια ό,τι κι αν γίνει.

Λίγο πριν την πρώτη σέντρα του Μουντιάλ 2022 λοιπόν, οι διοργανωτές αποφασίζουν να ψάξουν για οπαδούς της εθνικής ομάδας τους, γιατί δε θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι δεν ξέρουν από ποδόσφαιρο. Για αυτό το λόγο τον Απρίλιο του 2022 διοργανώνεται ένα πείραμα στη Βηρυτό, με Λιβανέζους οργανωμένους οπαδούς του τοπικού συλλόγου Nejmeh να έχουν πληρωθεί, ώστε να αναπαραστήσουν την ατμόσφαιρα που δημιουργούν στο γήπεδο όταν παίζει η ομάδα τους. Στόχος; Να αποδείξουν ότι μπορούν να αναπαραστήσουν πειστικά τους οπαδούς του Κατάρ και μάλιστα με βάση τα δυτικά πρότυπα.

Μάλιστα, η επιλογή τους δεν είναι τυχαία, αφού οι Λιβανέζοι θεωρούνται από τους πιο σκληροπυρηνικούς οργανωμένους της Μέσης Ανατολής, ενώ στην επίδειξη που έκαναν, είχαν την καθοδήγηση ηγετών των ultras της Γαλατασαράι, που έχουν αξιοσέβαστη παρουσία στο χώρο των οπαδών.

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ 2022 χαροποιούνται από το αποτέλεσμα και αποφασίζουν να πληρώσουν όλα τα έξοδα -και φυσικά να δώσουν «κάτι έξτρα»– στους οργανωμένους οπαδούς των γειτονικών χωρών που αποφασίζουν να στηρίξουν το Κατάρ στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Είναι καθήκον μας»

Έτσι, οπαδοί από Λίβανο, Αίγυπτο, Αλγερία και Συρία συρρέουν στο Κατάρ για να υποστηρίξουν την εθνική ομάδα του. Μάλιστα, η πλειοψηφία πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς και φοιτητές που ήδη έψαξαν τρόπο για να δουν τη μεγάλη διοργάνωση από κοντά.

Τον Οκτώβριο του 2022 λοιπόν, 1.500 άτομα πηγαίνουν στα γήπεδα της Ντόχα και φορώντας βυσσινί μπλουζάκια που γράφουν «Κατάρ» προβάρουν τόσο τον εθνικό ύμνο του Κατάρ, όσο και τα συνθήματα που θα φωνάξουν, αφού πρέπει να πληρούν τρεις σκοπούς: Πρώτον να μην είναι πολιτικοποιημένα, δεύτερον να είναι κατανοητά από τους Καταριανούς και τρίτον να βγάζουν νόημα τους δυτικούς.

Από όσα φάνηκαν όμως, μόνο το πρώτο πέτυχαν τελικά, ενώ με την πορεία που κατέγραψε η διοργανώτρια χώρα που αποκλείστηκε τελικά από τη φάση των ομίλων, δεν φάνηκε να δυσαρεστείτε τελικά κάποια πλευρά.

Μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι στο Κατάρ δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για τους οπαδούς της ομάδας τους, όμως οι ίδιοι οι οπαδοί έχουν μιλήσει σε δημοσιογράφους και ένας από αυτούς έχει αναφέρει πως «δεν το κάνω μόνο για τα χρήματα. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε μια αραβική χώρα. Μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα, τον ίδιο πολιτισμό. Είμαστε τα δάχτυλα του ίδιου χεριού».