Μια πολύ σημαντική νίκη πέτυχε η εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντομπάσκετ. Επικράτησε με 72-70 του Βελγίου εκτός έδρας και έκλεισε εισιτήριο για το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού του 2023, σε συνδυασμό με τη νίκη της Σερβίας επί της Τουρκίας. Έτσι έφτασε σε ρεκόρ 5-3 στον 9ο όμιλο και ήδη από τώρα ετοιμάζει βαλίτσες για την Ασία.

Καθοριστικό ρολο στην προσπάθεια της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη έπαιξε το… ξέσπασμά της στην 3η περίοδο. Με τους Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Κώστα Παπανικολάου και Νικ Καλάθη να την καθοδηγούν η «γαλανόλευκη» έφτασε σε επί μέρους σκορ 27-21.

Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα αφενός να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, αφού έχανε με 34-31 στο ημίχρονο και αφετέρου να αποκτήσει τον έλεγχο του ματς. Με σωστή διαχείριση στο 4ο δεκάλεπτο και εκμεταλλευόμενη τα πολλά λάθη και την αστοχία των Βέλγων, η Ελλάδα έφτασε στην επικράτηση.

Στο τέλος, πάντως, και πιο συγκεκριμένα 1,8 δευτερόλεπτα πριν από την λήξη ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης κέρδισε επιθετικό φάουλ από τον Ομπασοχάν και με αυτόν τον τρόπο «σφράγισε» τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας σ’ ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι.

Δύο αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της προκριματικής διαδικασίας και μετά την ήττα από την Λετονία στην Κρήτη με 80-60, η Ελλάδα πήγε στο Βέλγιο υπό μεγάλη πίεση και… υποχρεωμένη να πάρει το «διπλό» προκειμένου να περάσει στο Μουντομπάσκετ.

Η αρχή ήταν νωθρή. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να βρει ρυθμό, ενώ και το Βέλγιο έδειχνε να πατάει καλά στο παρκέ. Ο Ρετίν Ομπασοχάν, δε, από πολύ νωρίς έθεσε τον τόνο και προειδοποίησε την ελληνική άμυνα. Τέλειωσε το ματς με 30 πόντους.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η ελληνική επίθεση «κατέρρευσε». Μπορεί αμυντικά το συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη να περιόρισε το Βέλγιο στους 15 πόντους, αλλά οι 12 που πέτυχε προμήνυε μια δύσκολη βραδιά.

Τότε, όμως, εμφανίστηκε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (20 πόντοι), με την ενέργειά του, την άμυνά του και την ευστοχία σε κρίσιμα σουτ, μαζί με τον Νικ Καλάθη (13 πόντοι, δέκα ασίστ) και τους υπόλοιπους παίκτες να κάνουν τη διαφορά στην 3η περίοδο και με την εμπειρία τους να μην αφήσουν το ματς να ξεφύγει από την… λαβή τους στα τελευταία λεπτά.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 15-12, 21-27, 15-14

ΒΕΛΓΙΟ (Γκέργκια): Μπακό 10, Ζιλέτ 3, Λιμπέρ, Εμβεμά 9, Ταμπού 7, Ακιαζίλι, Ντε Ζέου 2, Λεκόμτ 5, Ομπάσοχαν 30, Τούμπα 4, βαν Βλιέτ.

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Καλάθης 13, Λαρεντζάκης 20, Λούντζης 6, Παπανικολάου 9, Τσαλμπούρης 3, Μποχωρίδης, Χαραλαμπόπουλος 3, Γόντικας 8, Καλαϊτζάκης 4, Τσαϊρέλης 6.