Ο Ζαγοράκης και ο Βρύζας επέλεξαν μια ομαλή διαδοχή για τον πάγκο του ΠΑΟΚ και την βρήκαν στο πρόσωπο του Μπερέτα. Τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο. Η στροφή στην ποιότητα, την οποία επικαλέστηκε ο Βρύζας, σε ερώτηση για τον μεταγραφικό σχεδιασμό, είναι επίκαιρη και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, όχι μόνο σε ποδοσφαιρικό, αλλά και σε οικονομικοκοινωνικό επίπεδο. Συγκρατημένος, φειδωλός και μετριοπαθής εμφανίσθηκε ο Ιταλός τεχνικός στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου. Ήταν εξαιρετικά προσεκτικός σε όσα είπε και μετριοφρόνων, όπως αποδείχτηκε από τα εγκωμιαστικά σχόλιά του για την δουλειά του Φερνάντο Σάντος και τις ευχαριστίες του για το έργο που του άφησε ο Πορτογάλος προπονητής. Ως κλασικός μεσογειακός τύπος, φυσικά, ήταν και χαλαρός, έχοντας φανερή διάθεση για χιούμορ. Για να σπάσει τον πάγο, μάλιστα, ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου, μιλώντας στα ελληνικά μετά την… προπόνηση που έκανε στον αέρα στο radio popolare του Μιλάνου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Κυρίως, όμως, ο Μπερέτα έδειξε πως είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος για το τι ήρθε να κάνει στο ΠΑΟΚ, αποδεχόμενος και επίσημα – μέσω των δηλώσεών του – τον χαρακτηρισμό του συνεχιστή του Σάντος. Μίλησε ελάχιστα για τον εαυτό του και προς τιμήν του αναφέρθηκε τρεις φορές στο έργο του προκατόχου του, δείχνοντας πως είναι μυημένος και συμβιβασμένος με τον ρόλο που του ανέθεσαν ο Βρύζας και ο Ζαγοράκης.Ο Ιταλός προπονητής κινήθηκε στο πνεύμα του προπονητή που αναζητούσαν ο Ζαγοράκης και ο Βρύζας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα κάνει πολλές αλλαγές στην ομάδα, αφού, όπως τόνισε ο ΠΑΟΚ έχει μια στρωμένη ομάδα, η οποία ίσως δεν θα χρειασθεί ακόμα και καμία μεταγραφή. Απέφυγε τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις με απαντήσεις και ποδοσφαιρικές φράσεις κλισέ και το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε είναι η προσπάθεια που θα καταβάλει για την διατήρηση του ΠΑΟΚ στο σημερινό του επίπεδο.

Εκτός όλων των άλλων ο Μπερέτα έδειξε ότι ανήκει στην ίδια προπονητική σχολή με τον Σάντος. Αυτό έγινε προφανές όταν είπε ότι θέλει η ομάδα του να έχει τον έλεγχο του αγώνα, ανεξαρτήτως δυναμικότητας αντιπάλου. Αναπόφευκτα, άλλωστε, ως εκπρόσωπος της ιταλικής σχολής ποδοσφαίρου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αμυντική θωράκιση μιας ομάδας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία της προσωπικότητάς του και της ποδοσφαιρικής του κουλτούρας, δείχνουν ανάγλυφα γιατί επιλέχθηκε ως διάδοχος του Σάντος.

Στα 51 του χρόνια ο Μπερέτα βρίσκεται αναμφίβολα απέναντι σε μια νέα μεγάλη πρόκληση για την καριέρα του. Αυτό τον άγνωστο και δύσκολο δρόμο προς τη δόξα θα τον βαδίσει μαζί με τον ΠΑΟΚ. Έχει αυξημένο κίνητρο και φιλοδοξία, στοιχεία που εγγυώνται πως τουλάχιστον θα δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του για να πετύχει.

Πηγή: Contra.gr