Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα παρακολουθούσε σοκαρισμένη όσα αποκάλυπταν 22 αθλήτριες της γυμναστικής για όσα είχαν ζήσει από προπονητές τους επί χρόνια και στη συνέχεια οι καταγγελίες αυξήθηκαν και έγιναν 37. Κάποιες από αυτές τις αθλήτριες, λοιπόν, με δηλώσεις τους τώρα στην εκπομπή Special Report του ΑΝΤ1 συγκλονίζουν με όσα λένε για όσα γίνονταν, περιμένοντας να δουν αν η υπόθεση θα προχωρήσει και θα φτάσει ως το τέλος.

Μία από τις αθλήτριες που έχουν κάνει καταγγελία είναι η Ελευθερία Βένιου, η οποία δήλωσε τα εξής…

Στην αρχή ήταν όλα καλά. Στη πορεία ήρθαν φωνές, χαστούκια, να τραβάνε αθλήτριες από τα μαλλιά για να τις ανεβάσουν πάνω στα όργανα. Ανάλογα με την διάθεσή τους. Μέχρι μπουνιές και κλωτσιές. Δεν τους ενδιέφερε το ότι πονούσαμε και κλαίγαμε. Μόνο να βγει η προπόνηση. Είτε με ξύλο είτε με απειλές. Αυτά από τα 6 μας ως τα 15 περίπου.

Όταν είσαι 6 ετών και ξέρεις ότι αν δε κάνεις καλά την άσκηση ο προπονητής σου θα σε χτυπήσει, σου περνά υποσυνείδητα ότι έτσι πρέπει να γίνεται η προπόνηση και αν θέλω να συνεχίσω θα πρέπει να τα υποστώ όλα αυτά».

Μια μέρα οι γονείς μου είδαν το χαστούκι γιατί άφησε σημάδι, ρώτησαν τι συνέβη και τους είπα. Πήγε ο πατέρας μου στον σύλλογο κι εκεί τους δικαιολόγησαν την προπονήτρια λέγοντας ότι ίσως ήταν η ένταση της στιγμής. Εννοείται ότι ξαναέγινε.

Ημουν μικρή για να πάω να μιλήσω στην ομοσπονδία. Ούτε στους γονείς μου μίλησα γιατί υπήρχε ο φόβος ότι θα σταματήσω την γυμναστική και δεν ήθελα. Οι προπονήσεις πάντα γίνονταν με κλειστές πόρτες. Μόνο εμείς και ο προπονητής».

«Βλέπαμε τι ξύλο έτρωγε η Ελευθερία»

Τα όσα είπε η Ελευθερία Βένιου τα επιβεβαίωσε, με όσα είπε στην εκπομπή, η Σοφία Δρέττα.

«Βλέπαμε τι ξύλο έτρωγε η Ελευθερία και λέγαμε: πω πω τι ξύλο τρώει. Εμένα με έβριζε ο προπονητής μου. Μου έλεγε ότι δεν αξίζω τίποτα, με έπιανε από την κοτσίδα για να με ανεβάσει στη μπάρα. Με έσερνε. Κλωτσιές έφαγα… Τέσσερις ώρες ίδια άσκηση και ξύλο. Εμενα εκεί όμως. Ηταν η τιμωρία του φόβου. Ήθελα να το κάνω σωστά (την άσκηση).

Δεν είναι το πότε το βίωσες, αλλά τι βίωσες. Στην καρδιά και στο μυαλό. Για 7 χρόνια έτρωγα ξύλο. Αν με ρωτούσες τώρα, δεν θα πήγαινα ποτέ. Εμαθα τι σημαίνει αυτοσεβασμός και δεν επιτρέπω σε κανέναν πλέον να απλώσει χέρι πάνω μου. Με κρατούσε η αγάπη μου για το άθλημα και οι συναθλήτριές μου. Είναι ένας κλειστός κύκλος η γυμναστική. Σταμάτησα στα 12, δεν μου ταίριαζε αυτό που ζούσα».

Παπάκου: «Άπλωνε το χέρι του για να χαϊδέψει το στήθος μου»

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 μίλησε και η Μαρία Παπάκου, η οποία έκανε καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν μέλος της εθνικής ομάδας.

««Απλωνε το χέρι του να χαϊδέψει στήθος, ενώ πριν σε είχε χτυπήσει. Φεύγοντας προσπαθούσε να δώσει φιλί στα χείλια δήθεν για επιβράβευση. Ανοιγε τις τουαλέτες και με στρίμωχνε στον τοίχο. Δεν είχε τον φόβο ή την ανησυχία ότι μπορεί να μπει κάποια μέσα. Αυτό γινόταν στο γυμναστήριο του Ολυμπιακού Σταδίου, με την εθνική ομάδα. Μιλάμε για καθημερινή συμπεριφορά.

Ολοι του έκαναν πλάτες και συνέχιζε το… έργο του. Εγώ φοβόμουν να ρισκάρω την αποβολή μου από την εθνική ομάδα. Αγαπούσα απίστευτα το άθλημα. Σε αποστολή στο εξωτερικό ζήτησε από τις άλλες αθλήτριες να βγουν από το δωμάτιό μου και να μείνει αυτός εκεί. Έτριβε το σώμα του πάνω μου, με έριξε στο κρεβάτι και προσπάθησε να βγάλει το παντελόνι του. Προσπάθησα να φύγω και με τράβηξε από το χέρι συνεχίζοντας τα ίδια».

Τα λόγια της Μαρίας Παπάκου επιβεβαίωσε η Δήμητρα Κατρίτση, λέγοντας τα εξής: «Ηρθε μετά στο δωμάτιο η Μαρία κλαίγοντας και μας είπε να μην την αφήσουμε πάλι μόνη της στο δωμάτιο μαζί του. Αντιληφθήκαμε τι γίνεται γιατί την συγκεκριμένη περίοδο έκανε τα ίδια σε μένα. Ερχόταν πίσω μας με πρόσχημα να ζεστάνει τους ώμους μας και τριβόταν πίσω μας. Άλλες φορές με πρόσχημα ότι οι Ρώσοι φιλούν στο στόμα για επιβράβευση, ήθελε να κάνει το ίδιο. Το θέμα είναι ότι εμείς ήμασταν παιδιά και έγκλειστες στο γυμναστήριο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι».