Οι λάτρεις των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να εκπλαγούν όταν ανακαλύψουν ότι δεν υπήρχαν Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι περίπου 30 χρόνια μετά τη γέννηση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896. Διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1924, στη γαλλική πόλη των Άλπεων Chamonix, με μόνο 250 αθλητές από 16 χώρες να αγωνίζονται σε μόλις 16 αγωνίσματα.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες

Οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν το 1924

Οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν στο Chamonix στις Γαλλικές Άλπεις αφού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έδωσε το πράσινο φως για τη λεγόμενη Εβδομάδα Χειμερινών Αθλημάτων, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πριν από αυτό, υπήρξαν αρκετές προσπάθειες για την διοργάνωση κάτι σαν τους σημερινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με διαφορετική, ωστόσο, ονομασία και οργανωμένους κάπως διαφορετικά. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα, αν δεν ξεσπούσε μία από τις πιο καταστροφικές στρατιωτικές συγκρούσεις του 20ου αιώνα, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αναφέρει το grunge.com. Μάλιστα, η πρόταση για μια ξεχωριστή ολυμπιακή διοργάνωση μόνο για χειμερινούς αγώνες διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τη ΔΟΕ το 1912.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες- σκι

Διέθεταν μόλις 16 αγωνίσματα

Σε αντίθεση με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα λάβουν χώρα στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο του 2022, οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διέθεταν μόλις 16 αθλήματα. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, λοιπόν, αυτό που μια μέρα θα ονομαζόταν Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες απείχε πολύ από το θέαμα που θα γίνονταν κάποτε οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το πλαίσιο του ανταγωνισμού παραμένει κάπως περιορισμένο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς αγώνες, αλλά σήμερα, τα χειμερινά Ολυμπιακά αθλήματα χωρίζονται σε 15 μεγάλες κατηγορίες, με πολυάριθμα μεμονωμένα αθλήματα να παρατίθενται κάτω από την καθεμία. Συμμετέχουν εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο, ενώ προστίθενται επίσης συνεχώς νέα αθλήματα, όπως το γυναικείο monobob, το big air ανδρών και των γυναικών, οι μικτές ομαδικές εκδηλώσεις εναέριου σκι και το άλμα με σκι, μεταξύ πολλών άλλων που έχουν προγραμματιστεί για τους αγώνες του 2022.

Κορυφαίοι στους αγώνες του Chamonix ήταν οι Σκανδιναβοί, κερδίζοντας τη μερίδα του λέοντος των μεταλλίων στο παγοδρόμιο και στις πίστες, ενώ οι Καναδοί κέρδισαν το χρυσό στο χόκεϊ. Κυριαρχώντας τυπικά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, οι Αμερικανοί πήραν μόνο ένα χρυσό μετάλλιο, στα 500 μέτρα πατινάζ ταχύτητας.

Μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων

Ανακλήθηκε μετάλλιο 50 χρόνια μετά

Τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι κάτι καινούργιο, με παρόμοια θέματα να χρονολογούνται από τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με το Skiing History, ο Νορβηγός Thorleif Haug ήταν ο αντίστοιχος του Λεμπρόν Τζέιμς στη δεκαετία του 1920, αναφέρει το grunge.com. Στους χειμερινούς αγώνες του 1924, ο Haug κυριάρχησε, κερδίζοντας χρυσό σε αγώνες όπως ο αγώνας αντοχής 18 χιλιομέτρων, μεταξύ πολλών άλλων, ενώ πήρε και το χάλκινο στο διαγωνισμό άλματος σκι.

Όλα τα σκορ μαζί, λοιπόν, σήμαιναν ότι ο Haug κέρδισε το γενικό χρυσό στο Nordic συνδυαστικά. Μισό αιώνα αργότερα, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ο Νορβηγός συμπαίκτης του Haug, Thoralf Strömstad, είχε όντως κερδίσει το χάλκινο στο άλμα με σκι, που αστόχησε λόγω βαθμολογικού λάθους, όπως αναφέρει το grunge.com. Αυτό το χάλκινο απονεμήθηκε στον Strömstad το 1974, όταν ήταν πια 80 ετών. Παρά το γεγονός ότι αφαιρέθηκε ένα μετάλλιο από τον Haug, ωστόσο, παραμένει θρύλος στο σκι, ενώ τιμήθηκε ακόμη και με άγαλμα στη Νορβηγία. Όταν πέθανε, μάλιστα, 20.000 Νορβηγοί συγκεντρώθηκαν για να δουν την νεκρώσιμη πομπή του, αναφέρει το grunge.com.