Το 2022 άρχισε με ντέρμπι στην Premier League και μάλιστα με συγκλονιστική εξέλιξη, αφού η Μάντσεστερ Σίτι ανέτρεψε το 1-0 με το οποίο προηγήθηκε η Άρσεναλ στο Emirates και με γκολ του Ρόδρι στο 93′ πήρε μεγάλη νίκη με 2-1, με αποτέλεσμα να πάει (με ματς περισσότερο) στο +11 από την Τσέλσι. Με 10 παίκτες ολοκλήρωσαν το παιχνίδι οι Λονδρέζοι, αφού ο Γκάμπριελ είδε δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε δύο λεπτά.

Με τον Μαρτινέλι να είναι σε καλή μέρα η Άρσεναλ ξεκίνησε πιο δυνατά και τελικά στο 31ο λεπτό άνοιξε το σκορ με ωραίο πλασέ του Σάκα εντός περιοχής (1-0).

Οι γηπεδούχοι διατηρούσαν το προβάδισμα μέχρι και το 57ο λεπτό, όταν οι Γκάμπριελ ανέτρεψε τον Μπερνάρντο Σίλβα. Μια φάση στην οποία ο διαιτητής δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία αρχικά, αλλά τελικά κλήθηκε να τη ξαναδεί στο VAR και έδειξε το σημείο του πέναλτι. Έτσι, ο Μαχρέζ ισοφάρισε για τη Σίτι (1-1).

Δύο λεπτά μετά η Άρσεναλ, η οποία είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Μαρτινέλι αμέσως μετά τη σέντρα, έμεινε με 10 παίκτες αφού ο Γκάμπριελ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα και στο 93′ η Σίτι «έκλεψε» το ματς: Ο Ντε Μπρόινε γέμισε, η μπάλα δεν απομακρύνθηκε και ο Ρόδρι από κοντά την έστειλε στα δίχτυα για το 1-2, προκαλώντας την οργή των οπαδών των Λονδρέζων για τον τρόπο με τον οποίο πανηγύρισε μπροστά τους.