Ποιος να το πίστευε. Το προσεχές Μουντιάλ του Κατάρ έχει χώρο μόνο για μία εκ των δύο: Την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία, ή την προκάτοχό της, την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φερνάντο Σάντος. Αμφότερες «αυτοκτόνησαν» στο φινάλε των προκριματικών, οι Ατζούρι έχασαν για δεύτερη σερί Μουντιάλ την απευθείας πρόκριση (από την Ελβετία), ενώ η Πορτογαλία δέχθηκε ήττα-«μαχαιριά» από τη Σερβία με γκολ στο 90′. Και η κλήρωση των μπαράζ δεν τους έκανε τη χάρη να τοποθετηθούν σε διαφορετικά «μονοπάτια», θέτοντας έτσι το ενδεχόμενο να παίξουν τελικό επιβίωσης, σε πορτογαλικό έδαφος.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι θα βρει απέναντί της τη Βόρεια Μακεδονία στον νοκ-άουτ ημιτελικό. Από την άλλη, οι Ίβηρες θα κοντραριστούν με την Τουρκία και οι νικητές των δύο αγώνων θα περάσουν στον τελικό της 29ης Μαρτίου.

Συνολικά τρεις ομάδες, μία από κάθε «μονοπάτι» θα πάρει το εισιτήριο για το Μουντιάλ. Δείτε αναλυτικά τα final-four που προέκυψαν από την κλήρωση και το σύστημα διεξαγωγής των μπαράζ.

Τα ζευγάρια (ημιτελικοί 24/3, τελικοί 29/3)

Path A

Σκωτία – Ουκρανία

Ουαλία – Αυστρία

Path B

Ρωσία – Πολωνία

Σουηδία – Τσεχία

Path C

Ιταλία – Βόρεια Μακεδονία

Πορτογαλία – Τουρκία

Το φορμάτ των μπαράζ

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε ως το 2018, όταν ίσχυε το φορμάτ των εντός-εκτός έδρας αγώνων και της πρόκρισης μέσω ενός ζευγαριού για κάθε ομάδα, αυτή τη φορά οι 12 ομάδες (10 δεύτερες των ομίλων + οι 2 καλύτερες νικήτριες ομίλων του Nations League που αποκλείστηκαν στα προκριματικά), θα χωριστούν σε τρία μονοπάτια και θα κληθούν να παίξουν νοκ-άουτ ημιτελικό και τελικό μπαράζ για να πάρουν την πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ. Οι έξι ισχυρές βάσει της βαθμολογίας τους στα προκριματικά είναι γηπεδούχοι στον ημιτελικό, ενώ κατόπιν κλήρωσης το πλεονέκτημα έδρας στον τελικό θα έχουν οι νικητές των ζευγαριών Ουαλία-Αυστρία, Ρωσία-Πολωνία και Πορτογαλία-Τουρκία.

Πηγή: gazzetta.gr