Ο Πάπας Φραγκίσκος πιστεύει πολύ στη ενωτική δύναμη του ποδοσφαίρου. Το είδε από πρώτο χέρι όσο ήταν στο Μπουένος Άιρες. Τώρα, το χρησιμοποιεί για καλό σκοπό και στη Ρώμη. Την Κυριακή (21/11) διεξήχθη ένα παιχνίδι στις εγκαταστάσεις της Λάτσιο ανάμεσα σε ομάδα του Βατικανού και την ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Ρομά.

Για την ομάδα του Βατικανού παρατάχθηκαν μεταξύ άλλων και εργαζόμενοι στο κρατίδιο, μέλη της ελβετικής φρουράς ένας νεαρός ποδοσφαιριστής με σύνδρομο Down, ένα μέλος της ιταλικής αποστολής στους Special Olympics και τρεις μετανάστες οι οποίες πέρασαν από τη δομή της Λέσβου προτού καταλήξουν στην Ιταλία. Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε την ομάδα Ρομά καθώς υποστηρίζει το πρότζεκτ «Un calcio all’esclusione», δηλαδή «Δώσε μια κλωτσιά στον κοινωνικό αποκλεισμό» που δημιούργησε η Αρχιεπισκοπή της Ρώμης. Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε μ’ αυτόν τον τρόπο να καλέσει την κοινωνία σ’ ένα διάλογο ώστε να διαλυθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. «Δεν θα έχει καμία σημασία το σκορ, γιατί εδώ το πιο σημαντικό γκολ είναι να δώσουμε ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία», τόνισε ο Ποντίφικας.

Η επιλογή της Λάτσιο, δε, δεν ήταν τυχαία. Ο σύλλογος κάνει προσπάθειες ν’ απαλλαχθεί από την ετικέτα του ακροδεξιού και ρατσιστικού συλλόγου. Έτσι, ο ιταλικός σύλλογος υποδέχθηκε τις ομάδες στο Φορμέλο και ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ακόμη μια επιθυμία. Να σφυρίξει το ματς ο Τσίρο Ιμόμπιλε, ο στράικερ των λατσιάλι.

Εκείνος, αποδέχθηκε την πρόσκληση και για μια μέρα έγινε εκείνος ο αποδέκτης των παραπόνων. Το παιχνίδι έληξε 7-7 με τον Ιταλό επιθετικό να καταλογίζει δύο πέναλτι. «Ήταν μια μοναδική εμπειρία και πολύ συγκινητική. Ήταν πολύ όμορφο που συμμετείχα σ’ αυτό το παιχνίδι όπως ήταν το θέλημα του Πάπα. Ήταν τιμή μου να είμαι ο διαιτητής αυτού του ματς», δήλωσε ο Τσίρο Ιμόμπιλε.