Τώρα το αποκαλούν το #metoo του γυναικείου ποδοσφαίρου και όπως το «πρωτότυπο» υπόσχεται να γκρεμίσει τους φράχτες που υπάρχουν μεταξύ μιας χώρας και μιας άλλης και να ξεπεράσει τα σύνορα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό πρωτάθλημα σταμάτησε, με εντολή από το συνδικάτο των Αμερικανών παικτριών, παρασυρόμενο στη διαμαρτυρία από τα αστέρια της παγκόσμιας εθνικής ομάδας, Μέγκαν Ραπινόε, Άλεξ Μόργκαν και Κάρλι Λόιντ.

Κινητοποίησαν τους οπαδούς τους στο Twitter και προκάλεσαν τις πιο θυμωμένες αντιδράσεις μετά το τελευταίο επεισόδιο σεξουαλικής κακοποίησης που προέκυψε στη διοργάνωση. Το περιοδικό «Athletic» έκανε λίγες μέρες νωρίτερα αποκαλύψεις για τον προπονητή Πολ Ρίλεϊ. Το 2018 και το 2019, όταν βρισκόταν στο North Carolina Courage, ανάγκασε μια παίκτρια να συνευρεθεί μαζί του, δύο άλλες να φιληθούν μαζί του, μοιράζοντας ακατάλληλες φωτογραφίες εδώ κι εκεί σε κινητά τηλέφωνα. Το «Athletic» ανέφερε επίσης ότι ο Ρίλεϊ είχε χάσει τη δουλειά του ως προπονητής στο Portland Thorns το 2015, εν μέρει λόγω παραβιάσεων της πολιτικής της ομάδας, αλλά η Λίγκα σε αυτή την περίπτωση επέτρεψε σε άλλο σύλλογο να τον προσλάβει αμέσως μετά. Χωρίς να αποκαλύψει ποιες ήταν αυτές οι παραβάσεις.

«Μεγαλομανείς μεταμφιεσμένοι σε προπονητές»

Τον Αύγουστο, η «Washington Post» ανέφερε ότι ο προπονητής Ρίτσι Μπερκ απολύθηκε από την Washington Spirit. Ο Κρίστι Χόλι της Racing Louisville απολύθηκε για δίκαιο σκοπό, όπως έγραψε η ανακοίνωση του συλλόγου, στο τέλος του μήνα. Μπροστά σε όλα αυτά, μπροστά στην κινητοποίηση του σωματείου, η επίτροπος της National Football Soccer League (NWSL), Λίζα Μπερντ παραιτήθηκε, ζητώντας συγγνώμη που δεν κατάφερε να εκπληρώσει την ευθύνη που της επέβαλε ο ρόλος.

Σε ένα άρθρο στην «Washington Post» με γλώσσα που θα μπορούσε να… σπάσει κόκαλα, η αθλητική ρεπόρτερ Κάντις Μπάκνερ μίλησε για τις γυναίκες που αντιμετωπίζονται ως «μάρκες πόκερ σ’ ένα παιχνίδι που κυριαρχείται από τους άνδρες», για «μεγαλομανείς μεταμφιεσμένους σε προπονητές», για διανομείς κακοποίησης, την οποία αποκαλούν – άκουσον, άκουσον – διδασκαλία». Μια εικόνα που ορίζεται στο σύνολό της «ως μια αποσυντιθέμενη σηπτική δεξαμενή» και συνεχίζει στο άρθρο της: «Αρκετά με τα συνθήματα και την πρόοδο σε μικρές δόσεις. Μέχρι οι γυναίκες αθλήτριες να πάρουν την εξουσία στα αθλήματά τους, αυτά τα πρωταθλήματα και τα όργανα διοίκησης τους θα παραμείνουν κόλαση για αυτές. Εάν και όταν συμβεί αυτό, ίσως υπάρχει θεμιτή ελπίδα για τα κορίτσια που ονειρεύονται αθλητικό μεγαλείο. Αλλά θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από ένα ωραίο σύνθημα για να φτάσουμε εκεί».

Νέα καταγγελία από την Αυστραλία

Η ΦΙΦΑ δεν πρόλαβε να οργανώσει μια έρευνα για το συμβάν και ήδη άνοιξε ένα δεύτερο μέτωπο, στην Αυστραλία, από όπου ήρθαν τα νέα για μια καταγγελία από τη Lisa De Vanna. Η κατηγορία σε αυτή την υπόθεση αφορά ορισμένες πρώην συμπαίκτριές της για ανάρμοστη συμπεριφορά. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν η αυστραλιανή ομοσπονδία που ξεκίνησε έρευνα και η Ντε Βάνα προέτρεψε τη Μέγκαν Ραπινόε και τ’ άλλα αμερικανικά αστέρια του αθλήματός της να μην αγνοήσουν και αυτή την πλευρά, όπου γυναίκες κακοποιούν άλλες γυναίκες. Η Ντε Βάνα έχει μια μακρά καριέρα στο γυναικείο ποδόσφαιρο που την… οδήγησε να παίξει στη Σουηδία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και επίσης στην Ιταλία.

Τον τελευταίο καιρό, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας και σεξουαλικής κακοποίησης και στην κολύμβηση και το χόκεϊ, σ’ ένα καλοκαίρι, στο οποίο η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της Ενόργανης γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς βρήκε τη δύναμη να καταθέσει στην Αμερικανική Γερουσία και να επαναλάβει τις κατηγορίες της εναντίον του πρώην οστεοπαθητικού της Αμερικανικής εθνικής γυμναστικής ομάδας. Και φυσικά δεν γίνεται να ξεχάσει κανείς το ελληνικό #MeToo με πρωτοπόρα την Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου.