Μια πολύ καλή παράδοση και κόντρα σε σπουδαίους αντιπάλους έχει δημιουργήσει μεταπολεμικά η εθνική Ελλάδας κάθε φορά που παίζει στις 25 Μαρτίου. Το χθεσινό 1-1 στη Γρανάδα επί της Ισπανίας έδωσε συνέχεια σε ένα σερί με αντίστοιχα αποτελέσματα, το οποίο ξεκίνησε από το Ρότερνταμ το 1987.

Ήταν τότε που η «γαλανόλευκη» έφευγε με την ισοπαλία κόντρα στην πανίσχυρη Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς, η οποία τελικά ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε πανηγυρικά το Ευρωπαϊκό. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προηγήθηκε με γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου (6’) και παρά το γεγονός ότι ισοφάρισε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν (56’), κατάφερε να αντέξει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Η μάχη για την πρόκριση στα τελικά του Εuro 1988 κράτησε μέχρι το τέλος, αλλά οι ελπίδες της Ελλάδας «έσβησαν» στην ήττα με 3-0 στην Ουγγαρία. Εκείνο το αποτέλεσμα στην Ολλανδία είχε κάνει αίσθηση, ενώ είναι το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα σε οκτώ αγώνες κόντρα στους «οράνιε».

Μάλιστα, ένας από τους παίκτες των Ολλανδών που ήταν από τα βασικά στελέχη εκείνης της ομάδας, είναι ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας, Τζον φαν Σιπ.

Ολλανδία (Ρ. Μίχελς): Φαν Μπροϊκελεν, Κούμαν (72′ Μπόσμαν), Βάουτερς, Σπέλμπος, Σιλόι, Ράικαρντ, Μιούρεν, Ντερ Χάιπ (83′ Ντερ Χαϊπ), Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν, Φαν Σιπ.

Ελλάδα (Μ. Παπαποστόλου): Θ. Παπαδόπουλος, Αποστολάκης (71′ Π. Ξανθόπουλος), Βαμβακούλας, Μανωλάς, Μίχος, Μπονόβας (82′ Σκαρτάδος), Σαραβάκος, Αντωνίου, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Κωφίδης.