Ήταν 10 Μαρτίου, όταν η Σοσιεδάδ νικούσε 2-1 στο «Ιπουρούα» την Εϊμπαρ, σε εξ αναβολής αναμέτρηση της 24ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Παρότι η πανδημία του κορονοϊού ήταν ήδη σε έξαρση στην ιβηρική χώρα, ελάχιστοι μπορούσαν τότε να φανταστούν ότι εκείνος ο αγώνας θα ήταν ο τελευταίος της La Liga για τρεις ολόκληρους μήνες…

Έκτοτε κύλησαν 92 ημέρες, η Ισπανία θρήνησε περισσότερους από 27.000 νεκρούς και οι κάτοικοι της χώρας έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους για πολλές εβδομάδες. Στην κορύφωση της κρίσης, φάνταζε εξαιρετικά δύσκολη η επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων, όμως σταδιακά, και καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες βελτιώνονταν, η σχετική συζήτηση άρχισε να… ζωηρεύει. Από τη μία πλευρά η αγάπη των Ισπανών για το ποδόσφαιρο και η ευκαιρία να περάσει στην κοινωνία ένα μήνυμα «επιστροφής στην κανονικότητα», από την άλλη ο ορατός κίνδυνος οικονομικής καταστροφής των ομάδων, σε περίπτωση ακύρωσης της σεζόν, βοήθησαν να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις, αλλά και οι αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Και κάπως έτσι… habemus liga!

Μετά από τρεις μήνες λοιπόν και όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η μπάλα θα ξανακυλήσει στο χορτάρι, αρχής γενομένης από το αυριανό (11/6, 23:00 ώρα Ελλάδας) ντέρμπι της Σεβίλης, ανάμεσα στην ομώνυμη ομάδα και την Μπέτις. Φυσικά, οι συνθήκες πόρρω απέχουν από το να χαρακτηριστούν κανονικές: τα γήπεδα θα είναι άδεια από φιλάθλους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υιοθετήθηκαν είναι πολύ αυστηρά, οι χειραψίες απαγορεύονται, το ίδιο και οι αγκαλιές και οι πανηγυρισμοί (θεωρητικά τουλάχιστον). Η εικόνα άδειων εξεδρών στο αχανές «Καμπ Νου» σίγουρα θα ξενίσει πολύ κόσμο, όχι περισσότερο όμως από την εικόνα της Ρεάλ να δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο γηπεδάκι «Αλφρέντο Ντι Στέφανο» του προπονητικού κέντρου της, το οποίο κανονικά αποτελεί έδρα της Καστίγια (β΄ ομάδα του συλλόγου). Όπως και να ΄χει, το δίλημμα «ποδόσφαιρο ειδικών συνθηκών ή καθόλου ποδόσφαιρο» έχει ήδη τεθεί από την επανέναρξη της Bundesliga, τον περασμένο μήνα, και εύκολη απάντηση δεν υπάρχει.

Οι Ισπανοί αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τις 11 αγωνιστικές που υπολείπονται μέσα σε διάστημα 40 ημερών, κάτι που σημαίνει ένα απίστευτα φορτωμένο πρόγραμμα για τις 20 ομάδες της La Liga. Θα υπάρχουν αγώνες κάθε μέρα, τουλάχιστον ως τις τελευταίες δύο αγωνιστικές (όπου κατά παράδοση οι ομάδες με κοινούς στόχους παίζουν την ίδια ώρα), με τις ώρες έναρξης να «συμπτύσσονται» λόγω καιρικών συνθηκών, αφού είναι δύσκολο μέσα στο καλοκαίρι να οριστούν παιχνίδια το μεσημέρι. Με τη La Liga να έχει εγκρίνει τις πέντε αλλαγές, ακολουθώντας τη σύσταση της FIFA, το βάθος των ομάδων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση του πρωταθλήματος.

Πριν τη διακοπή, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είχαν αποσπαστεί από τις υπόλοιπες ομάδες και αναμένεται να μονομαχήσουν για τον τίτλο μέχρι τέλους. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν προβάδισμα δύο βαθμών και επιστρέφουν στη δράση το Σάββατο (13/6), αντιμετωπίζοντας στο «Σον Μόις» τη Μαγιόρκα, ενώ μία ημέρα αργότερα, η Ρεάλ θα υποδεχθεί στο «Αλφρέντο Ντι Στέφανο» την Εϊμπαρ. Ακολουθεί αμέσως μετά (15-18/6) η 29η αγωνιστική, όπου οι «μερένγκες» έχουν δύσκολη αποστολή απέναντι στη Βαλένθια, σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα που θα φιλοξενήσει την προτελευταία Λεγανές.

Μεγάλη μάχη γίνεται για τις δύο υπόλοιπες θέσεις που οδηγούν στο Champions League, τις οποίες διεκδικούν πέντε ομάδες (Σεβίλη, Σοσιεδάδ, Χετάφε, Ατλέτικο και Βαλένθια), ενώ τουλάχιστον τρεις ακόμη (Βιγιαρεάλ, Γρανάδα, Αθλέτικ Μπιλμπάο) διατηρούν ελπίδες πρόκρισης στο Europa League. Στην «ουρά», Εσπανιόλ και Λεγανές βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση, αλλά έχουν ακόμη περιθώρια ανατροπής της κατάστασης, ενώ Μαγιόρκα, Θέλτα, Εϊμπαρ και Βαγιαδολίδ είναι μέσα ή πολύ κοντά στη «διακεκαυμένη ζώνη».

Το πρόγραμμα της 28ης και της 29ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος: