Η πράξη από τη θεωρία έχει μεγάλη διαφορά. Στον Παναθηναϊκό ξεκίνησαν το χτίσιμο της φετινής ομάδας με μία βασική αρχή. «Θα προωθήσουμε δικά μας παιδιά και θα τα πλαισιώσουμε με έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες, αλλά στα οικονομικά δεδομένα που μπορούμε ν’ αντέξουμε».

Το πλάνο του Γιάννη Αναστασίου και των Νίκου Νταμπίζα, Δημήτρη Σαραβάκου σε συνεργασία με τη διοίκηση, δεν έμεινε στα χαρτιά. Ο 40χρονος τεχνικός έριξε στα βαθιά πολλά νέα παιδιά, μία ολόκληρη ενδεκάδα.

Με τα έως τώρα δεδομένα μάλιστα φαίνεται ότι αυτή η χρονιά θα σημαδέψει την καριέρα τους. Για πολλούς νέους βέβαια δεν είναι η πρώτη σεζόν που παίρνουν άρωμα Super League. Είναι η πρώτη φορά όμως που από ρόλος… κομπάρσων τους ανατέθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος στη φετινή πράσινη παραγωγή. Και είναι διαφορετικό να έχεις ένα… ρολάκι και διαφορετικό να πέφτουν πάνω σου όλα τα φώτα…

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Λαγός, Ντίνας. Στα προηγούμενα δύο χρόνια ο Λαγός είχε επτά συμμετοχές στη Super League και μόλις σε τέσσερις ήταν βασικός. Φέτος έχει ήδη έξι ματς και σε όλα ήταν στο αρχικό σχήμα. Ο Ντίνας επίσης έχει φέτος ήδη έξι αγώνες και ήταν βασικός στους πέντε, ενώ πέρυσι σε τέσσερις μήνες έκανε πέντε ματς και μόλις σ’ ένα βρισκόταν στην αρχική ενδεκάδα.

Ο Καπίνο παράλληλα έχει σχεδόν τις μισές συμμετοχές απ’ όσες έκανε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Οσο για τον Καρέλη μετράει φέτος δύο ματς βασικός με το «τριφύλλι» (4 συμμετοχές συνολικά), όταν τα προηγούμενα χρόνια σε 30 ματς ξεκίνησε βασικός μόλις στα τρία! Η καριέρα λοιπόν των συγκεκριμένων παικτών αλλάζει προς το καλύτερο μόλις σε μία χρονιά κι έχουν τη χρυσή ευκαιρία από παιδιά να γίνουν άνδρες.

Ρούκι

Στη… μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίστηκαν φέτος οι Μαρινάκης, Ρισβάνης, Μουζακίτης. Τους δύο πρώτους ο Αναστασίου φαίνεται ότι τους πιστεύει πολύ και είναι στο χέρι τους να καθιερωθούν και να μείνουν στο προσκήνιο.

Ο Μουζακίτης κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα, ενώ ο Χουχούμης είναι αυτός που σε σχέση με πέρυσι που είχε τρεις συμμετοχές βασικός, οφείλει φέτος να ανεβάσει στροφές.

Ο Αποστολόπουλος παράλληλα θα πρέπει να ξεπεράσει τις ατυχίες με τους τραυματισμούς. Για τον Τριανταφυλλόπουλο αντίθετα, μπορεί πλέον κάποιος σε σχέση με τους προαναφερθέντες να τον αποκαλέσει έμπειρο. Πέρυσι είχε 16 συμμετοχές και φέτος ήδη μετράει πέντε.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΕΤΟΣ

ΠΑΙΚΤΗΣ Λ.Σ. ΑΓ.(ΒΑΣ.)

Καπίνο 540′ 6 (6)

Λαγός 495′ 6 (6)

Ντίνας 438′ 6 (5)

Μαρινάκης 433′ 5 (5)

Τριανταφυλλόπουλος 382′ 5 (4)

Ρισβάνης 264′ 3 (3)

Καρέλης 152′ 4 (2)

Κλωναρίδης 74′ 1 (1)

Μουζακίτης 30′ 2 (0)

Χουχούμης 11′ 1 (0)

Αποστολόπουλος 1′ 1 (0)

ΟΙ ΝΕΟΙ

ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΠΑΙΚΤΗΣ Λ. Σ. ΑΓ.(ΒΑΣ.)

Τριανταφυλλόπουλος 1.261 16 (14)

Καπίνο 1.166 13 (12)

Κλωναρίδης 853′ 20 (9)

Καρέλης 475′ 30 (3)

Λαγός 435′ 7 (4)

Χουχούμης 369′ 8 (3)

Ντίνας 159′ 5 (1)

Αποστολόπουλος 20′ 1 (0)

Δεν αναφέρονται στον πίνακα οι Μαρινάκης, Ρισβάνης, Μουζακίτης, οι οποίοι φέτος παίζουν πρώτη φορά στη Σούπερ Λίγκα.

Ο Κλωναρίδης έχει ένα ματς στο πρωτάθλημα βασικός (κι ένα στο Κύπελλο), ενώ στη θητεία του στην ΑΕΚ, ξεκίνησε μόλις σε εννέα αγώνες.

Καθιέρωση στον ΠΑΟ

Εκτός από τους Ελληνες παίκτες όμως, υπάρχουν και δύο ξένοι που ουσιαστικά φέτος παίζουν σε τόσο ανταγωνιστικό επίπεδο. Ο Αμπεΐντ έκανε τεράστιο βήμα με τη μεταγραφή στη Νιούκαστλ, αλλά δεν έπαιξε στην Πρέμιερ Λιγκ. Πήγε τον περασμένο Γενάρη στη Σκωτία και τη Σεντ Τζόνστον, όπου έκανε δώδεκα αγώνες (εννέα βασικός). Φέτος έχει ήδη πέντε ματς (τέσσερα βασικός).

Ο Ατζαγκούν αντίθετα, πρώτη φορά βγαίνει από τη χώρα του και έχει ήδη συμμετοχές (ένα παιχνίδι βασικός). Ο Αμπεΐντ παράλληλα, σημείωσε δύο γκολ στο φιλικό της Δευτέρας με τον Βύζαντα Μεγάρων κι έγραψε χθες στο twitter: «Μετά το διάστρεμμα που με ταλαιπώρησε, είμαι έτοιμος να επιστρέψω και χτες έπαιξα σε ένα φιλικό για 45 λεπτά χωρίς κανέναν πόνο».

Πηγή: sday.gr