Πολύς κόσμος διαβάζει ότι ο τάδε και ο δείνα δεν παίρνουν άδεια από την ΕΠΟ για το επόμενο πρωτάθλημα και καλά καλά δεν ξέρει τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Διότι το γεγονός ότι ξέρουμε εμείς (στο σινάφι μας) τους κανονισμούς δεν σημαίνει ότι τους ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά ο απλός αναγνώστης. Χρήζει λοιπόν υπενθύμισης και αποσαφήνισης το τι ακριβώς ισχύει. Καταρχάς σε ό,τι έχει να κάνει με την έξοδο στην Ευρώπη, όποιος δεν πάρει άδεια από την ΕΠΟ (δηλαδή ο ΠΑΟ και τα Γιάννενα) τιμωρείται με αποκλεισμό. Δεν βγαίνει δηλαδή στο Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι στην δευτεροβάθμια επιτροπή αδειοδότησης, τότε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο θα το πάρει τελικά η Σκόντα Ξάνθη.

Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τα εγχώρια δεδομένα, το να μην πάρει κάποιος άδεια δεν σημαίνει ότι δεν θα παίξει στο επόμενο πρωτάθλημα. Δεν σημαίνει καν ότι θα έχει τους περυσινούς σκληρότερους μεταγραφικούς περιορισμούς. Σημαίνει ότι θα έχει τους φετινούς, πιο μαλακούς, περιορισμούς. Πλέον το όριο των απεριόριστων μεταγραφών έχει ανέβει ψηλότερα και δη στα 24 χρόνια. Δηλαδή όποια ΠΑΕ δεν αδειοδοτηθεί, μπορεί να αποκτήσει ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΣ Ελληνες παίκτες κάτω των 24 ετών. Δεν θα πρέπει να το θεωρήσουμε λεπτομέρεια αυτό, γιατί είναι άλλο να δικαιούσαι να παίρνεις μόνο παιδαρέλια και άλλο να μπορείς να πάρεις 22χρονους, 23χρονους κ.λ.π., δηλαδή έτοιμους ποδοσφαιριστές. Επίσης, θα μπορεί η εκάστοτε ΠΑΕ να κάνει επιπλέον 4 μεταγραφές και 4 ανανεώσεις ποδοσφαιριστών άνω των 24 ετών.

Το βασικό πρόβλημα λοιπόν είναι οι αποκλεισμοί από την Ευρώπη. Διότι σε εγχώριο επίπεδο δεν έρχεται η συντέλεια του κόσμου για όποιον δεν αδειοδοτηθεί. Μπορεί και πάλι να κάνει ουκ ολίγες μεταγραφές για να ενισχυθεί. Στην τελική, πόσες περισσότερες μεταγραφές θα μπορούσε να κάνει μια ομάδα που έχει τέτοια χρέη/ανοίγματα, που δεν την δίνουν τη δυνατότητα να αδειοδοτηθεί; Εξηγούμαστε λοιπόν, για να μην παρεξηγούμαστε: υπάρχει ζωή και μετά την μη αδειοδότηση. Φτάνει να υπάρχει σωστό σχέδιο και σε διοικητικό και σε αγωνιστικό επίπεδο. Αντί επιλόγου, να θυμίσουμε ποιες άλλες ΠΑΕ δεν αδειοδοτήθηκαν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο: Αρης, Πανιώνιος, ΟΦΗ, Πανθρακικός. Θα δούμε πλέον τι θα γίνει στο δευτεροβάθμιο. Α, υπάρχει και η ΑΕΚ, αλλά γι’ αυτήν το θέμα είναι άνευ ουσίας και σημασίας.

Πηγή: Sday.gr