Σε μία νέα εποχή μπήκε το ποδόσφαιρο, μετά το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Η χρήση του βίντεο από το διαιτητή, όταν αυτός κρίνει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος, βάζει νέα δεδομένα στο άθλημα και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διαιτητικού λάθους, που μπορεί να κρίνει έναν τίτλο ή μία πρόκριση. Μετά την εισαγωγή της τεχνολογίας, αμφισβητούμενες φάσεις σαν αυτή με το περίφημο γκολ του Χαρστ, στο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, ανάμεσα σε Αγγλία και Γερμανία δε θα υπάρχουν πλέον.

Αυτό ήταν και το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, για την απόφαση να χρησιμοποιεί ο διαιτητής το ριπλέι και να επικυρώνει ή να ακυρώνει μία απόφασή του σε μία δύσκολη φάση. Η κουβέντα αυτή γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και οι απόψεις διίστανται. Άλλοι θεωρούν πως και το διαιτητικό λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού και άλλοι πιστεύουν πως εφόσον η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στα ζωή μας, τότε είναι απαραίτητο να εισαχθεί και στο ποδόσφαιρο. Επειδή η περισσότερη κουβέντα γίνεται για τις φάσεις, που δεν είναι ξεκάθαρο για το διαιτητή και το βοηθό του αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος ή όχι, το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει πέντε γνωστές – τέτοιες – φάσεις, που έχουν μείνει στην ιστορία. Βραζιλία – Ισπανία 1-0 (Παγκόσμιο Κύπελλο 1986)

Πρεμιέρα των ομίλων στο Μουντιάλ του Μεξικού και τα δύο φαβορί του γκρουπ αναμετρήθηκαν μεταξύ τους, με «φόντο» την πρώτη θέση. Η Βραζιλία μπορεί να επικράτησε με 1-0, χάρις σε ένα τέρμα του Σόκρατες, όμως το παιχνίδι θα μπορούσε να έχει διαφορετική εξέλιξη, αν νωρίτερα ο διαιτητής και ο επόπτης είχαν αξιολογήσει καλύτερα μια φάση στην εστία της «σελεσάο». Ο παλιός μας γνώριμος, Μίτσελ, έπιασε ένα δυνατό σουτ, η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και χτύπησε στο έδαφος, πριν την απομακρύνουν οι Βραζιλιάνοι αμυντικοί. Η μπάλα φάνηκε να περνάει ολόκληρη τη γραμμή, όμως το γκολ δεν κατακυρώθηκε ποτέ στην Ισπανία. Λίβερπουλ – Τσέλσι 1-0 (Τσάμπιονς Λιγκ 2004-05)

Στην πρώτη σεζόν του Ζοσέ Μουρίνιο στην Τσέλσι (στην πρώτη του περίοδο), οι «μπλε» είχαν φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου τέθηκαν αντιμέτωποι με την Λίβερπουλ, σε έναν αγγλικό εμφύλιο. Το πρώτο ματς στο Στάμφορντ Μπριτζ είχε λήξει ισόπαλο χωρίς τέρματα, με την πρόκριση να κρίνεται στον επαναληπτικό του Άνφιλντ. Και μάλιστα από ένα γκολ, που κανείς δεν ξέρει αν η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή ή όχι. Σε μία φάση διαρκείας μπροστά από την εστία του Τσεχ, ο Λουίς Γκαρσία «τσίμπησε» την μπάλα και πριν αυτή καταλήξει στα δίχτυα, ο Γκαλάς την απόμακρυνε. Διαιτητής ήταν ο νυν τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ, ο οποίος κατακύρωσε το γκολ. Ποιος είδε τον Μουρίνιο και δεν τον φοβήθηκε μετά… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τότεναμ 0-0 (Πρέμιερ Λιγκ 2004-05)

Λίγους μήνες πριν το γκολ (;) του Λουίς Γκαρσία εναντίον της Τσέλσι, μία ακόμη φάση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών πραγματοποιήθηκε σε αγγλικό γήπεδο, για την Πρέμιερ Λιγκ όμως. Ο Πέδρο Μέντες της Τότεναμ είδε εκτός εστίας τον Ρόι Κάρολ και προσπάθησε με μία λόμπα από το κέντρο του γηπέδου να τον αιφνιδιάσει. Ο τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ μπορεί να πρόλαβε να γυρίσει, όμως δεν κατάφερε να μπλοκάρει σταθερά την μπάλα, η οποία έφυγε από την αγκαλιά του και κατευθύνθηκε προς το τέρμα. Με υπερπροσπάθεια ο Κάρολ την έδιωξε, όμως η μπάλα είχε περάσει εμφανώς την γραμμή του τέρματος. Κι όμως, διαιτητής και βοηθός… κατάφεραν να μην το δουν. Γερμανία – Αγγλία 4-1 (Παγκόσμιο Κύπελλο 2010)

Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας. Για τη φάση των «16» του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, ο Φρανκ Λάμπαρντ εξαπέλυσε έναν «κεραυνό», με την μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι και να χτυπά στο έδαφος, πριν τη μαζέψει ο Νόιερ. Διαιτητής και επόπτης δε βλέπουν ότι η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή και υποδεικνύουν να συνεχιστεί το παιχνίδι, χωρίς να κατακυρώσουν το τέρμα. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να έγραψε 4-1 υπέρ της Γερμανίας, όμως αν είχε μετρήσει το γκολ του Άγγλου μέσου, τότε το παιχνίδι θα γινόταν 2-2. Και ενδεχομένως να είχε άλλη εξέλιξη… Αγγλία – Ουκρανία 1-0 (Euro 2012)

Τελευταία αγωνιστική των ομίλων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με την Αγγλία να έχει τέσσερις βαθμούς και την Ουκρανία τρεις. Και οι δύο ομάδες ήθελαν τη νίκη για να πάρουν σίγουρα την πρόκριση και να μην ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα. Με τα «λιοντάρια» να έχουν πάρει προβάδισμα, οι Ουκρανοί πίεζαν για την ισοφάριση, με τον Μάρκο Ντέβιτς να βγαίνει απέναντι από τον Χαρτ και να πλασάρει. Μετά την κόντρα στο σώμα του Άγγλου γκολκίπερ, η μπάλα παίρνει κατεύθυνση προς τα δίχτυα, με τον Τζον Τέρι να έρχεται με προβολή και να απομακρύνει. Κι αν ο Βίκτορ Κασάι δεν μπορούσε να διακρίνει από απόσταση αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι, δίπλα από το δοκάρι υπήρχε βοηθός περιοχής, ο οποίος δεν είδε ότι μπάλα πέρασε τη γραμμή. Αν και βρισκόταν σε απόσταση λίγων εκατοστών!