Λίγοι Έλληνες μπορούν να υπερηφανευθούν ότι μπορούν να τους αναγνωρίζουν στη χαώδη Κίνα. Κι όμως αυτό κατάφεραν να κάνουν τα κορίτσια της εθνικής ομάδας πόλο με το χρυσό μετάλλιο, που κατέκτησαν στο 14ο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης.

Την αποθέωση γνώρισαν όπου και αν πήγαν, λίγο πριν την αναχώρησή τους για την Ελλάδα σήμερα, τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση. Για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής πήγαν και παντού τις σταματούσαν και τις χαιρετούσαν. Η ζωντανή, άλλωστε, μετάδοση του αγώνα από την κινεζική τηλεόραση βοήθησε στο να τις αναγνωρίζουν σχεδόν όλοι, στη μεγαλούπολη της Σαγκάης.

Η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών στην Κίνα δεν ακολούθησε το δρόμο του μεταξιού, όπως ο Μάρκο Πόλο, πριν πολλά χρόνια, αλλά χάραξε δικό της δρόμο, το δρόμο του χρυσού.

Με ανυπομονησία περίμεναν όλα τα κορίτσια την επιστροφή τους στην Ελλάδα, καθώς λείπουν συνολικά πάνω από δύο μήνες, με ένα διάλειμμα ολιγοήμερης παραμονής στην Αθήνα.

«Ένα μήνα κλείσαμε στην Κίνα» έλεγαν, αλλά «η Σαγκάη θα χαραχθεί για πάντα στη μνήμη μας και την καρδιά μας» συμπλήρωναν. Τα νέα, άλλωστε, από την Ελλάδα ήταν συγκλονιστικά. Έμαθαν ότι έβγαλαν τον κόσμο στα μπαλκόνια και τον κατέβασαν στους δρόμους για πανηγύρια, όπως στο EURO του 2004, και ανυπομονούσαν να τα μάθουν και να τα ζήσουν, από κοντά.

Τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, καθώς και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας μαρτυρούσαν ότι η επιστροφή στην Ελλάδα θα κρύβει κάτι από Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δύσκολοι καιροί, άλλωστε, που περνούν οι Έλληνες τους επιτρέπουν να χαίρονται μόνο με τις αθλητικές επιτυχίες. Θα πάρουν μια πρώτη γεύση στο αεροδρόμιο αύριο, μετά το πολύωρο ταξίδι της επιστροφής, καθώς ταξιδεύουν μέσω Σιγκαπούρης-Κωνσταντινούπολης, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια με τη συνέντευξη Τύπου, στο «Ελ. Βενιζέλος» την Τρίτη 2 Αυγούστου στις 09.30 το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της επιστροφής, όλης της ελληνικής αποστολής.

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, στις δηλώσεις του επισήμανε πάντα ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να είναι πρώτη και να ξεπερνάει τα δύσκολα. Ο Γιώργος Μορφέσης και ο Σάκης Κεχαγιάς με τα κορίτσια τους, το απέδειξαν και με το παραπάνω.