Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) θα απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες από την επόμενη σεζόν.
Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι οι τρανς γυναίκες δεν αναγνωρίζονται νομικά ως γυναίκες, απόφαση που χαιρετίστηκε ως «νίκη της κοινής λογικής».
Η FA, η οποία προηγουμένως επέτρεπε τη συμμετοχή τρανς γυναικών σε γυναικείες διοργανώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ότι «αλλάζει την πολιτική της».
Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Ομοσπονδία αναφέρει:
«Ως η διοικούσα αρχή του εθνικού αθλήματος, ο ρόλος μας είναι να κάνουμε το ποδόσφαιρο προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, λειτουργώντας εντός του νόμου και των διεθνών πολιτικών της UEFA και της FIFA.
Η τρέχουσα πολιτική μας, που επέτρεπε τη συμμετοχή τρανς γυναικών στο γυναικείο ποδόσφαιρο, βασιζόταν σε αυτή την αρχή και είχε υποστηριχθεί από νομικές γνωμοδοτήσεις.
Το θέμα είναι περίπλοκο και η θέση μας ήταν πάντοτε ότι εφόσον υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στον νόμο, την επιστήμη ή την πρακτική εφαρμογή της πολιτικής στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα την επανεξετάσουμε και θα την τροποποιήσουμε αν χρειαστεί.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 16 Απριλίου σημαίνει ότι θα αλλάξουμε την πολιτική μας. Από την 1η Ιουνίου 2025, οι τρανς γυναίκες δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία.
Κατανοούμε ότι αυτή η απόφαση θα είναι δύσκολη για ανθρώπους που απλώς θέλουν να αγωνιστούν με βάση την ταυτότητα φύλου τους. Επικοινωνούμε με τις καταγεγραμμένες τρανς γυναίκες που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή, για να τους εξηγήσουμε τις αλλαγές και πώς μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο άθλημα».
«Ενήλικη θηλυκή ύπαρξη»
Τον Απρίλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι οι όροι «γυναίκα» και «φύλο» στον Νόμο για την Ισότητα του 2010 αναφέρονται στη βιολογική γυναίκα και το βιολογικό φύλο.
Η ιστορική αυτή απόφαση χαρακτηρίστηκε ως «νίκη της κοινής λογικής» από κορυφαίους πολιτικούς και ακτιβίστριες φεμινιστικών κινημάτων.
Ο πρωθυπουργός, που παλαιότερα είχε πει ότι «οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες», αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί ότι γυναίκα είναι “ενήλικη θηλυκή ύπαρξη”, μετά από χρόνια ασάφειας.
Η Κέμι Μπάντενοχ αποκάλεσε τον Κιρ Στάρμερ «ανεμοδείκτη που αλλάζει κατεύθυνση», ισχυριζόμενη ότι «δεν έχει το θάρρος να εκφράσει τις απόψεις του» για το φύλο.
Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον «δειλό».
Τον προηγούμενο μήνα, η βαρόνη Κίσβερ Φόκνερ, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC), δήλωσε ότι οι αθλητικοί σύλλογοι σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο οφείλουν να σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι χώροι αποκλειστικά για γυναίκες προστατεύονται βάσει της βιολογίας.
Σε ερώτηση του BBC αν πλέον είναι ξεκάθαρο ότι τρανς γυναίκες δεν μπορούν να συμμετέχουν σε γυναικεία αθλήματα, η βαρόνη Φόκνερ απάντησε: «Ναι, είναι».
Ο λόρδος Σεμπ Κόου, πρόεδρος της World Athletics, επαίνεσε το δικαστήριο επειδή «παρείχε σαφήνεια».
Όπως δήλωσε: «Το πιο σημαντικό είναι ότι υποστηρίζει τις γυναίκες, σε χώρους που έχουν σημασία για εκείνες. Είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την ακεραιότητα των γυναικείων αγώνων».
Η διαμάχη για τη συμμετοχή τρανς γυναικών στα γυναικεία αθλήματα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενες φωνές να ζητούν διασφάλιση της δικαιοσύνης για τις βιολογικές γυναίκες αθλήτριες.
Κριτικοί επισημαίνουν ότι η συμμετοχή βιολογικών ανδρών στα γυναικεία αθλήματα δημιουργεί άδικο ανταγωνισμό, ιδίως σε αθλήματα που βασίζονται στη δύναμη.
Η απόφαση στην ποδηλασία
Το 2022, η Βρετανική Ομοσπονδία Ποδηλασίας δέχθηκε έντονες αντιδράσεις όταν επέτρεψε στην τρανς ποδηλάτισσα Έμιλι Μπρίτζες να αγωνιστεί στην κατηγορία γυναικών – απόφαση που τελικά μπλόκαρε η Παγκόσμια Ομοσπονδία UCI.
Η Ολυμπιονίκης κολυμβήτρια Σάρον Ντέιβις είναι από τις πιο ενεργές επικριτές του φαινομένου, κάνοντας λόγο για «διαγραφή των γυναικών» στον αθλητισμό.
Η ίδια και άλλες αθλήτριες υποστηρίζουν ότι οι κόποι ετών υπονομεύονται από κανονισμούς που δίνουν προτεραιότητα στην ένταξη αντί για τη δικαιοσύνη.
Πολλοί αθλητικοί φορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η World Athletics και η Swim England, έχουν ήδη ενισχύσει τους κανόνες για να διατηρούν τις κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις αποκλειστικά για βιολογικές γυναίκες.
Οι υποστηρικτές των αλλαγών λένε ότι είναι θέμα κοινής λογικής και ήταν καιρός να γίνουν.
Ο βρετανικός Οργανισμός Ισότητας επιταχύνει την επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου του μετά την απόφαση που άλλαξε τον νομικό ορισμό του φύλου.
Η EHRC δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει άμεσα τις οδηγίες της, ενώ οι υπουργοί δέχονται πιέσεις να διευκρινίσουν τι σημαίνει η απόφαση για σχολεία, νοσοκομεία και εργασιακούς χώρους.
Η βαρόνη Φόκνερ υπογράμμισε ότι ο αντίκτυπος της απόφασης «δεν μπορεί να υποτιμηθεί» και δεσμεύθηκε για άμεση αναθεώρηση των οδηγιών του Οργανισμού ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα νομική πραγματικότητα.
Επίσης δήλωσε ότι η απόφαση σηματοδοτεί σαφώς ότι τρανς γυναίκες, ακόμη και με Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου, μπορούν να αποκλειστούν από αποκλειστικά γυναικείους χώρους εφόσον αυτό κρίνεται αναλογικό.
Για τον αθλητισμό δήλωσε στο Radio 4: «Ναι, είναι» πλέον σαφές ότι οι τρανς γυναίκες δεν μπορούν να αγωνίζονται σε γυναικείες κατηγορίες.
Όσον αφορά τους χώρους, δήλωσε ότι οι αποδυτήρια πρέπει να βασίζονται στο βιολογικό φύλο, προσθέτοντας: «Αν ένας άνδρας χρησιμοποιεί έναν αποκλειστικά γυναικείο χώρο, αυτός παύει να είναι αποκλειστικά γυναικείος».
Η βαρόνη Φόκνερ τόνισε επίσης ότι το NHS πρέπει να καταργήσει την πολιτική του 2019 για τρανς ασθενείς και να ακολουθήσει τη νέα δικαστική απόφαση, ώστε να μην υπάρχει πλέον καμία σύγχυση ως προς το τι επιβάλλει ο νόμος.