Με τον Λούκμαν να κάνει απίστευτο παιχνίδι και να πετυχαίνει χατ-τρικ η Αταλάντα πάτησε με 3-0 την πρωταθλήτρια Γερμανίας Λεβερκούζεν και κατέκτησε το Europa League, πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της ιστορίας της και δεύτερος συνολικά μετά το κύπελλο Ιταλίας του 1963.

Η καλή μέρα φάνηκε από νωρίς για τους Μπεργκάσκι αφού στο 12′ ο Λούκμαν πρόλαβε τον Παλάσιος μετά το γύρισμα του Τζαπακόστα από δεξιά ανοίγοντας το σκορ (1-0). Ένα γκολ που… του έδωσε φτερά, με αποτέλεσμα να μην αργήσει να έρθει και το δεύτερο.

Στο 26′ ο Λούκμαν πήρε την μπάλα μετά το λάθος των αντιπάλων, απέφυγε τον Τζάκα και με πολύ ωραίο πλασέ εκτός περιοχής έκανε το 2-0 βάζοντας βάσεις νίκης για την ομάδα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι που πανηγύριζε έξαλλα με τους συνεργάτες του.  

Η Αταλάντα, όσο κι αν προσπαθούσε η Λεβερκούζεν να αντιδράσει, είχε συνεχώς τον έλεγχο του παιχνιδιού, ήταν εμφανώς ανώτερη και αυτό φαινόταν και από το σκορ που έγινε 3-0 στο 75′ με το 3ο γκολ του απίθανου Λούκμαν που έγινε ο πρώτος σκόρερ με χατ-τρικ σε τελικό Europa League.

Αυτός, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για την Αταλάντα και παράλληλα σημαίνει ότι η Ιταλία θα έχει… 6 ομάδες στο Champions League της νέας σεζόν, με τη Ρόμα να παίρνει, ως 6η της Serie A, το τελευταίο εισιτήριο.

Όσο για τη Λεβερκούζεν, έχει ήδη γράψει ιστορία φέτος με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματός της και είναι και στον τελικό του γερμανικού κυπέλλου στοχεύοντας στο νταμπλ.

Οι συνθέσεις:

Αταλάντα (Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι): Μούσο, Τζιμσίτι, Χίεν, Κολάσινατς (46′ Σκαλβίνι), Τζαπακόστα (84′ Χάτεμπερ), Έντερσον, Κουπμάινερς, Ρουτζέρι, Ντε Κετελάρε (57′ Πάσαλιτς), Σκαμάκα (83′ Ελ Μπιλάλ Τουρέ), Λούκμαν.

Λεβερκούζεν (Τσάμπι Αλόνσο): Κόβαρ, Στάνισιτς (46′ Μπόνιφεϊς), Τα, Ταπσόμπα, Φρίμπονγκ (81′ Τέλα), Τζάκα, Παλάσιος (68′ Άντριχ), Χινκαπιέ, Βιρτς (81′ Σικ), Αντλί, Γκριμάλντο (69′ Χλόζεκ).