Σε μία πολύ «διαφορετική» κίνηση, προκειμένου να απομακρύνει κάθε πιθανότητα «διαρροών» από ομάδες της Serie A προς την European Super League, προχώρησε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ιταλίας και η λίγκα.

Συγκεκριμένα, σε απόφαση της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της FIGC αποφασίστηκε πως στη διαδικασία αδειοδοτήσεων κάθε συλλόγου για τη συμμετοχή του στη Serie A για την αγωνιστική περίοδο 2024/25 θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η υπογραφή ενός εγγράφου, που θα ξεκαθαρίζει πως οι ομάδες δε θα συμμετάσχουν σε άλλες διοργανώσεις πλην αυτών που τελούν υπό την αιγίδα της FIFA, της UEFA και της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Όποια δεν υπογράψει δε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα.

Η συγκεκριμένη κίνηση επί της ουσίας έρχεται ως απάντηση στις διαρροές που ήθελαν την περσινή πρωταθλήτρια Νάπολι να είναι θετική σε ενδεχόμενη συμμετοχή της σε μία νέα μεγάλη ευρωπαϊκή Λίγκα, όπως επίσης και άλλες ομάδες. Ο ιδιοκτήτης των «παρτενοπέι», Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, πολλές φορές έχει κάνει καυστικά σχόλια εναντίον του φορμάτ της UEFA και της οικονομικής διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στην «αφρόκρεμα» και τους υπόλοιπους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Ιδρυτικά μέλη της ESL ήταν η Γιουβέντους, η Ίντερ και η Μίλαν. Οι δύο τελευταίες αποχώρησαν μέσα σε 72 ώρες από την ανακοίνωση της δημιουργίας του συνεταιρισμού τον Απρίλιο του 2021. Οι «μπιανκονέρι» αποχώρησαν από τον οργανισμό πρόσφατα, αφού τα βρήκαν με την UEFA, αλλά και την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA).

Παρόμοιο έγγραφο ήθελε η Ομοσπονδία και η λίγκα να υπογραφεί και το 2020, όταν η Γιουβέντους μπλόκαρε τη χρηματοδότηση της Serie A από ξένους επενδυτές. Αυτή τη φορά οι Αρχές του ιταλικού ποδοσφαίρου δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα στην τύχη.