Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφού το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η UEFA δεν μπορεί να διατηρεί μονοπώλιο σε ποδοσφαιρικές διοργανώσης, άρα η ευρωπαϊκή Super League μπορεί να δημιουργηθεί.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτική, κάτι που σημαίνει ότι πια η UEFA δεν μπορεί να πάει κόντρα σε συλλόγους που θέλουν να αποχωρήσουν από την… σκέπη τους και να δημιουργήσουν τη δική τους Λίγκα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε συγκεκριμένα πως οι κανονισμοί της FIFA και της UEFA για αδειοδότηση πριν από τη δημιουργία διοργανώσεων συλλόγων όπως η European Super League παραβιάζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως πρέπει να δoθεί η άδεια για τη δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης όπως η European Super League.

«Αυτοί οι κανονισμοί είναι αντίθετοι στο δίκαιο του ανταγωνισμού και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών», αναφέρει η απόφαση και συνεχίζει: «Οι κανονισμοί της FIFA και της UEFA που υποβάλλουν τη δημιουργία ενός νέου πρότζεκτ διοργάνωσης συλλόγων, όπως η European Super League, και απαγορεύσει σε ομάδες και παίκτες να λάβουν μέρος σε αυτή, είναι παράνομοι».

«Η FIFA και η UEFA δεν είναι δεσμευμένες σε κανένα κριτήριο που να εγγυάται το διαφανές του χαρακτήρος τους, την αντικειμενικότητά τους και πως δεν κάνουν διακρίσεις. Έτσι, οι κανονισμοί που δίνουν στη FIFA και την UEFA τον αποκλειστικό έλεγχο επί της εμπορικής εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων που παράγονται από αυτές τις διοργανώσεις μπορούν να βλάψουν τον ανταγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχουν αυτά τα δικαιώματα για τα ΜΜΕ, τους καταναλωτές και τους τηλεθεατές», προσθέτει.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πάντως, στην απόφαση, του μιλά για την έγκριση ή μη του να δημιουργηθεί η νέα διοργάνωση. «Ωστόσο, μια διοργάνωση όπως το πρότζεκτ της European Super League δεν πρέπει να θεωρείται αναγκαστικά πως έχει την άδεια να δημιουργηθεί. Αφού απαντήθηκαν ερωτήματα γενικού χαρακτήρα για τους κανονισμούς της FIFA και της UEFA, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν παίρνει θέση σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο πρότζεκτ». Από την άλλη, βέβαια, η συγκεκριμένη απόφαση ανάβει το πράσινο φως για να δημιουργηθούν νέες διοργανώσεις.

Η αντίδραση της ESL

Στο μεταξύ, η European Super League αντέδρασε στην απόφαση αναφέροντας πως πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των συλλόγων. «Η UEFA δεν έχει την αποκλειστικότητα του ποδοσφαίρου, το οποίο σημαίνει πως η ESL μπορεί να διοργανώσει το τουρνουά της και πλέον δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των συλλόγων που τη σχηματίζουν», ανέφερε ο Μπερντ Ράιχαρτ, ο CEO της εταιρίας Α22 που έχει αναλάβει τη διαχείριση της ESL έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη των δύο τελευταίων ομάδων που έχουν απομείνει σε αυτή, δηλαδή τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.

«Το μονοπώλιο τελείωσε, το ποδόσφαιρο είναι ελεύθερο. Πλέον το ποδόσφαιρο δεν θα δέχεται απειλές και τιμωρίες και τα έσοδά τους θα εκτοξευθούν», συνέχισε και ανέφερε πως όταν εδραιωθεί το νέο φορμάτ της νέας διοργάνωσης όλα τα ματς θα μεταδίδονται δωρεάν τα πρώτα χρόνια.

H θέση της UEFA

Από τη μεριά της, η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση μετά την απόφαση αναφέροντας πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αποτελεί λευκή επιταγή για τη δημιουργία ενός νέου τουρνουά, αλλά αναφέρει στα ίδια λάθη της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τους κανονισμούς της. Κάτι που ανέφερε πως αντιμετωπίστηκε το 2022 όταν έγιναν αλλαγές στο καταστατικό της. Εμφανίστηκε σίγουρη, δε, για το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και είπε πως θα συνεχίσει να λειτουργεί προς το συμφέρον της ποδοσφαιρικής «πυραμίδας».