Με το σημερινό doodle, η Google τιμά η γέννηση του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή Rashidi Yekini (Ρασίντ Γεκινί), έναν από τους κορυφαίους αφρικανούς σκόρερ. Ο Γεκίνι γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβρίου του 1963 και έχασε τη ζωή του το 2012. Έχει μείνει στην ιστορία ως ο κορυφαίος σκόρερ της χώρας του και θεωρείται ευρέως ένας από τους καλύτερους Νιγηριανούς αθλητές όλων των εποχών.

Ο Γιεκίνι γεννήθηκε στην Καντούνα. Σκοράροντας 37 γκολ για τη Νιγηρία σε 62 εμφανίσεις, ο Γιεκίνι κέρδισε τον τίτλο του εθνικού ρεκόρ σκόρερ. Αφού ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο πρωτάθλημα της Νιγηρίας, μετακόμισε στην Ακτή Ελεφαντοστού για να παίξει στην Africa Sports National και από εκεί πήγε στην Πορτογαλία και τη Vitória de Setúbal όπου έζησε τα πιο αξέχαστα χρόνια του, και τελικά έγινε ο πρώτος σκόρερ της Primeira Liga στην Σεζόν 1993–94 αφού σημείωσε 21 γκολ.

Διεθνής καριέρα

Το καλοκαίρι του 1994, ο Γιεκίνι υπέγραψε στον Ολυμπιακό, αλλά δεν τα πήγε καλά με τους συμπαίκτες του και έφυγε. Η καριέρα του δεν επανήλθε ποτέ στην πορεία του. Ωστόσο, το 2003, σε ηλικία 39 ετών, επέστρεψε στο πρωτάθλημα της Νιγηρίας με την Julius Berger FC. Τον Απρίλιο του 2005, ο 41χρονος Yekini έκανε μια σύντομη επιστροφή, μετακινούμενος μαζί με τον πρώην συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα Mobi Oparaku στην Gateway United FC.

Θάνατος

Ο Ρασίντ Γιεκινί πέθανε αιφνιδίως στις 4 Μαΐου 2012 σε ηλικία μόλις 48 ετών. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν είναι ακόμα γνωστά, ωστόσο το 2011, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πατρίδας του ανακοίνωσαν ότι ο Γιεκινί μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έπασχε από διπολική διαταραχή και βαριά κατάθλιψη, κάτι που τον οδήγησε στο να μένει μόνος του παρά το γεγονός ότι είχε τρεις γυναίκες και τρία παιδιά. Φημολογείται επίσης πως μετά το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας και μέχρι το θάνατό του, ο Ρασίντ Γιεκινί αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.