Ένα βίντεο με τίτλο «Ματ ξυλοκόπησαν και βασάνισαν άτομο στα Εξάρχεια» και το οποίο μεταφορτώθηκε στο youtube με ημερομηνία 17 Ιουλίου κάνει πλέον τον γύρο του διαδικτύου και το οποίο -σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες που το συνοδεύουν- απαθανάτισε ένα συμβάν που συνέβη αργά το βράδυ.

Σε αυτό εμφανίζεται ένας άνδρας να έχει γύρω του μια διμοιρία των ΜΑΤ, κάτι που φάνηκε να του προκάλεσε πανικό, καθώς φώναζε σπαρακτικά για βοήθεια, ενώ έλεγε συνεχώς ότι δεν έκανε τίποτα και πως όσα γίνονται, συμβαίνουν χωρίς λόγο.

Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους στο περιστατικό άρχισαν να επισημαίνουν στους αστυνομικούς ότι ο άνδρας αυτός «χρειάζεται ασθενοφόρο» και πως «δεν μπορεί να αναπνεύσει», ενώ κάποιοι άλλοι ακούγονται να προσπαθούν να τον καθησυχάσουν.

Μάλιστα, οι παρευρισκόμενοι έλεγαν στους άνδρες των ΜΑΤ ότι πρέπει πρώτα να πάει στο σημείο ασθενοφόρο, πριν μεταφερθεί οπουδήποτε. Προς το τέλος του βίντεο ακούγονται κάποιοι να ρωτούν «μα, καλά, δεν είπατε ότι θα τον πάρει ασθενοφόρο;», ενώ μια ανδρική φωνή σημειώνει σε σπαστά ελληνικά «τον παίρνουν στο τμήμα, ξέρουν τι κάνουν».

Δείτε το βίντεο από το περιστατικό:

Η εκδοχή της Αστυνομίας για το περιστατικό

Σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας, το περιστατικό συνέβη στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Ο άντρας 30-35 ετών, ο οποίος φέρεται να είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, πήγε κοντά στη διμοιρία και άρχισε να κάνει άσεμνες χειρονομίες και να βρίζει τους άνδρες των ΜΑΤ.

Όταν αστυνομικός της διμοιρίας πήγε να τον ελέγξει, αυτός αντιστάθηκε και τον χτύπησε. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο άνδρας των ΜΑΤ μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ελαφρά τραυματισμένος. Τότε τον έπιασαν οι άλλοι από τη διμοιρία για να τον προσαγάγουν και τότε εκείνος αντιστάθηκε ξανά και άρχισε να φωνάζει.

Τελικά, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ., σχηματίστηκε δικογραφία για αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια κατά αστυνομικών και για σωματική βλάβη κατά αστυνομικών. Ωστόσο, λόγω της κατάστασής του, αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό για νοσηλεία.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία για το περιστατικό στα Εξάρχεια αναφέρονται τα εξής: «Την 00.35 ώρα της 16ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, που εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία πλησίον γραφείων πολιτικού κόμματος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, επιχείρησαν να διενεργήσουν αστυνομικό έλεγχο σε διερχόμενο πεζό, ο οποίος αρνήθηκε, εξυβρίζοντας τους αστυνομικούς και προβαίνοντας σε άσεμνες χειρονομίες.

Επιπλέον, για να αποφύγει τον έλεγχο τράπηκε σε φυγή και εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς που τον ακολούθησαν στην συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων.

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν αντιστάθηκε σθεναρά, απωθώντας τους με τα χέρια και τα πόδια του, ενώ παράλληλα τους απειλούσε φραστικά.

Κατά τη διαδικασία της δέσμευσής του, χτύπησε με λάκτισμα αστυνομικό, ο οποίος τραυματίσθηκε και μεταφέρθηκε στο “401” Γ.Σ.Ν.Α., όπου διαγνώστηκε με κάκωση στον αγκώνα του αριστερού του χεριού και αποχώρησε.

Ο ιδιώτης συνελήφθη, μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύθηκε στην Νευρολογική κλινική και θα εξέλθει σήμερα.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, εξύβρισης, απείθειας, απειλής σε βάρος αστυνομικών και βίας κατά υπαλλήλων, ενώ με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.

Για τις καταγγελίες ιδιωτών σχετικά με τη συμπεριφορά των αστυνομικών διατάχτηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας».

Τι αναφέρουν καταγγελίες στο Facebook

Από την άλλη, σύμφωνα με μια καταγγελία στο Facebook, στον συγκεκριμένο άνδρα «τα Ματ τον έπιασαν, τον χτύπησαν και τον έσυραν σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων επί της Χαριλάου Τρικούπη όπου και τον πέταξαν στο δρόμο με τον άνθρωπο να ουρλιάζει και να έχει σπασμούς που θύμιζαν επιληπτικη κρίση.

Οι κάτοικοι που ήταν εκεί άρχισαν να φωνάζουν στα Ματ να καλέσουν ασθενοφόρο και εκείνοι είπαν πως θα το κάνουν, αφού πρώτα ένας από αυτούς επιτέθηκε σε κάτοικο που του είπε να σταματήσει να χτυπάει τον άνθρωπο που ήταν πεσμένος στον δρόμο με σκισμένα από το σούρσιμο ρούχα και σπασμούς.Τελικά μετά από λίγο έφεραν ένα περιπολικό και τον πέταξαν κυριολεκτικά μέσα.Οι τρεις δικηγόροι που ήταν ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, ζήτησαν τα στοιχεία των περίπου 7 ματατζηδων που έσουρναν και χτυπούσαν κάποιον ψυχικά ασθενή για το αδίκημα της εξύβρισης της αρχής.

Τα μέλη της διμοιρίας με τσαμπουκά αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία τους και παρέπεμψαν τους δικηγόρους στο Α.Τ Εξαρχείων στο οποίο υποτίθεται πως μετέφεραν τον συλληφθέντα. Το Α.Τ Εξαρχείων αφού στην αρχή δήλωνε πως δε γνωρίζει τίποτα για το περιστατικό, με πίεση των κατοίκων και των δικηγόρων είπε πως τον μετέφεραν στον έκτο όροφο της Γ.Α.Δ.Α και ότι δε μπορεί να δώσει τα στοιχεία της διμοιρίας ούτε να επικοινωνήσει με τη Γ.Α.Δ.Α για να μάθει αν ο άνθρωπος που μεταφέρθηκε με σπασμούς μέσα σε ένα περιπολικό είναι καλά και παρέπεμψε τους κατοίκους στη διμοιρία.

Η διμοιρία της Βαλτετσίου αρνήθηκε να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση και συνεχώς έλεγε πως τώρα θα δούμε τι σημαίνει αστυνομία.Με τηλεφώνημα ενός από τους δικηγόρους στη Γ.Α.Δ.Α μάθαμε ότι μισή ώρα μετά το περιστατικό, ο άνθρωπος δεν είχε φτάσει ακόμα στη Γ.Α.Δ.Α γιατί λιποθύμησε μέσα στο περιπολικό!».

Μια άλλη καταγγελία, επίσης μέσω Facebook, αναφέρει ότι «χτες το βράδυ γύρω στις 12:30 στη συμβολή των οδων Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού δηλωτικου για το τι θα κάνουν στα Εξάρχεια και ποιά θα είναι η αντιμετώπιση μας ως πολίτες από την αστυνομία από δω και πέρα. Ένας άντρας πέρασε μπροστά από διμοιρία των Ματ στη Βαλτετσίου και αφού τους έβρισε άρχισε να τρέχει, αφού τον κυνηγούσαν…», με το κείμενο να περιλαμβάνει τις ίδιες αναφορές.

Ενώ καταληκτικά επισημαίνεται πως «τα Εξάρχεια δεν είναι άβατο όπως μας λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Είναι η πιο αστυνομοκρατούμενη γειτονιά της Αθήνας στην οποία η αστυνομία κ τα ΜΑΤ αφήνουν ελεύθερους τους ντιλερς ναρκωτικών και βγάζουν το άχτι τους στους ανίσχυρους.

Είναι μια γειτονιά που γίνονται σκηνοθετημένα μπάχαλα για να βγαίνει ο Πλεύρης και Χρυσοχοΐδης και να λένε ότι θα τα καθαρίσουν.

Είναι μια γειτονιά που θέλουν να την κάνουν real estate και γι αυτό με κάθε τρόπο προσπαθούν να διώξουν κατοίκους και επισκέπτες για να γεμίσει airbnb κ πολυτελείς κατοικίες.

Είναι μια γειτονιά που ακόμα υπάρχουν άνθρωποι να υπερασπιστούν έναν άλλο και αυτό θέλουν να τελειώσει οριστικά.

Κι αυτή ακριβώς τη χάρη δεν πρέπει να τους την κάνουμε».