Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι 105 Κροάτες χούλιγκαν και οι Έλληνες συνεργοί τους για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται όλες τις κατηγορίες, ενώ κατά τις απολογίες ειπώθηκαν εξωφρενικοί ισχυρισμοί.

Ο κατηγορούμενος που παρουσιάζεται ως ο αρχηγός των «Bad Blue Boys», της μεγαλύτερης οπαδικής οργάνωσης της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, γνωστής για τη βίαιη δράση της και τη νεοναζιστική ταυτότητά της, υποστήριξε πως ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Βιέννη, όπου διαμένει, για να δει την τελευταία προπόνηση της ομάδας και εκεί δέχθηκε μαζί με τους υπόλοιπους Κροάτες οπαδούς επίθεση.

Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν προφυλακιστέοι θα κρατηθούν σε συνολικά 16 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες των 3 ατόμων. Επίσης ομάδα από οκτώ κατηγορούμενους θα μεταφερθεί στις φυλακές Αυλώνα και ομάδα από άλλους έξι θα κρατηθεί στον Κορυδαλλό.

Οι έρευνες των αρχών εστιάζουν πλέον στον εντοπισμό του δολοφόνου του Μιχάλη Κατσούρη. Σύμφωνα με τους συνηγόρους, ο δράστης φαίνεται στα βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονική επίθεση. Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος ενός εκ των Ελλήνων κατηγορουμένων οπαδών του Παναθηναϊκού, υποστηρίζει πως «υπάρχει βίντεο από το γήπεδο της ΑΕΚ ιδιαίτερης ευκρίνειας, που δείχνει τη στιγμή που ένας μαχαιρώνει» τον οπαδό της ΑΕΚ. Από την πλευρά του ο Βασίλειος Νούλεζας, δικηγόρος Κροάτη κατηγορούμενου δήλωσε: «Φαίνεται πάντως ότι είναι ένας ψηλός και αρκετά εύσωμος άνδρας».

Πηγές πάντως από την αστυνομία – επί του παρόντος – διαψεύδουν πως υπάρχει βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας του 29χρονου. Υπάρχει ωστόσο βίντεο που δείχνει ένα άτομο να χτυπά τον Μιχάλη με ρόπαλο. Η συλλογή στοιχείων συνεχίζεται, όπως και η έρευνα του βιντεοληπτικού υλικού «καρέ – καρέ».  Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ΕΛΑΣ εξακολουθεί να συγκεντρώνει βίντεο από καταστήματα και σπίτι γύρω από το γήπεδο της Νέα Φιλαδέλφειας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αναμένεται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συλληφθέντων, καθώς θα μπορούσαν να προκύψουν και άλλα άτομα που συμμετείχαν στη φονική επίθεση του τάγματος εφόδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη διαδικασία, καθώς αστυνομικές πηγές εκτιμούσαν τις προηγούμενες ημέρες πως ο δολοφόνος του Μιχάλη Κατσούρη ενδεχομένως και να μη βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων, αλλά να κατάφερε να διαφύγει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, οι αστυνομικοί, εξετάζοντας προσεκτικά το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και τα βίντεο που διαθέτουν, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παραμένουν ασύλληπτοι ακόμη 30 εμπλεκόμενοι Έλληνες, ενώ ενδέχεται να έχουν διαφύγει και Κροάτες.

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται και η ανάλυση του DNA που έχει συλλεχθεί από τους κατηγορουμένους. Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει και ένα ειδικό λογισμικό που μετρά τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του σώματος και θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσέγγιση του δολοφόνου, καθώς οι περισσότεροι χούλιγκαν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Εκτιμάται δε πως είναι ίσες οι πιθανότητες ο δολοφόνος να είναι είτε Κροάτης, είτε Έλληνας.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών, σύμφωνα με το Star, βρίσκονται και δυο Έλληνες που φέρεται να καθοδηγούσαν το τάγμα εφόδου, μάλιστα ο ένας, αν και φαίνεται να μην παίρνει μέρος στα επεισόδια, είχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου. Για την αστυνομία, η μαρτυρία του είναι πολύ σημαντική, επειδή μπορεί να είδε ή να έμαθε ποιος σκότωσε τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ. Ο δεύτερος φαίνεται να έχει ρόλο – κλειδί στην υπόθεση καθώς δίνει το σήμα για την έφοδο.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας

Για «ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους – μέλους της Ε.Ε. και για προσβολή των θεσμών της χώρας», κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου περί βεντέτας εάν κρατηθούν όλοι οι συλληφθέντες. «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της», σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη.