Σε πλήρη αποσύνθεση βρίσκεται η πάλαι ποτέ σύμπνοια που υπήρχε μεταξύ των μελών της οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού και αυτό το χρονικό διάστημα εκδικάζεται η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο.   

Όπως τονίζει μιλώντας στο Newsbeast μέσα από τις φυλακές ο μη εγγεγραμμένος σε πολιτική Ομάδα ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός «είναι ένα διαλυμένο πράγμα. Ο καθένας πλέον κοιτάει την πάρτη του και πώς θα φανεί ότι είναι το… καλύτερο παιδί. Όλοι το παίζουν τώρα καλά παιδιά που υποτίθεται ότι παρασύρθηκαν και πως ήταν η κακιά στιγμή που έγιναν όσα έγιναν. Όλοι αυτοί που θα γκρέμιζαν το σύστημα παρακαλούν τώρα για να ενταχθούν σε αυτό».

«Στο Εφετείο θα ακουστούν πράγματα ακόμη και εις βάρος πρώην δικών μου»

Ο πάλαι ποτέ βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου (που θυμίζουμε ότι έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από τη Δικαιοσύνη σε φυλάκιση 13 χρόνων και 8 μηνών για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση την περίοδο που ήταν μέλος του αυτοαποκαλούμενου λαϊκού συνδέσμου της Χρυσής Αυγής), αυτοαποκαλείται… «πολιτικός κρατούμενος» και αναφέρει ότι στο Εφετείο «θα ακουστούν πράγματα ακόμα και αν είναι εις βάρος πρώην δικών μου, παλαιών συναγωνιστών. Εγώ θα πω την αλήθεια. Θα πω ότι όλοι έχουν «γονατίσει» εδώ πέρα στις φυλακές, και κάνουν τους καλούς. Κάνουν μεροκάματα για να αποφυλακιστούν σαν ποινικοί. Εγώ αυτό δεν το έχω κάνει. Από την πρώτη στιγμή έχω δηλώσει πολιτικός κρατούμενος και το έχω πληρώσει αυτό. Είμαι ο μόνος μέσα στην πτέρυγά μας που δεν κάνει μεροκάματα. Δεν μπορεί να δηλώνω πολιτικός κρατούμενος και να πηγαίνω να σφουγγαρίζω, όπως άλλοι. Εγώ έκανα απεργία πείνας 25 μέρες προκειμένου να επισπευστεί η έναρξη της δίκης στο Εφετείο».

«Έχασα 19 κιλά σε 25 μέρες»

Η αλήθεια είναι ότι εξαρχής πάντως υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσο ο έκανε απεργία πείνας. Ο ίδιος ωστόσο σημειώνει πως «δεν θα ξεκίναγα ποτέ να κάνω κάτι για να κοροϊδέψω. Έκανα σκληρή απεργία πείνας, τα στοιχεία όλα υπάρχουν. Έχασα 19 κιλά σε 25 μέρες, με πήγαιναν στο νοσοκομείο να μου κάνουν εξετάσεις γιατί κάποια στιγμή και μετά, αφού είχαν περάσει 18 ημέρες χωρίς να έχω φάει, θεωρούσαν ότι μπορούσα να πάθω ζημιά. Έκανα σκληρή απεργία πείνας και σταμάτησα μόνο όταν η εισαγγελέας των φυλακών με έπιασε και μου είπε «ξέρεις κάτι; Μίλησα με την Εισαγγελία κάτω στην Αθήνα και το Εφετείο σας θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι. Ένα βασικό μου αίτημα ήταν αυτό. Τα στοιχεία υπάρχουν στις φυλακές και με έχουν δει από κοντά 40-50 άνθρωποι στην πτέρυγα, είχα μείνει ο μισός».

Δραττόμενοι της επικοινωνίας ρωτάμε ποια είναι η σχέση που έχει με τους συγκρατούμενούς του από τη Χρυσή Αυγή. Από τον τρόπο που απαντά, ο καθένας αντιλαμβάνεται το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των μελών της οργάνωσης. «Σιχαίνομαι που τους βλέπω. Όλους! Είναι ανθρωπάκια που δεν τολμούν να μιλήσουν. Εγώ είχα διαφωνήσει από την πρώτη στιγμή με τη γραμμή μας (σ.σ. εννοεί στο πρωτόδικο δικαστήριο) και ήθελα να είμαστε πιο επιθετικοί και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Όλοι οι υπόλοιποι, κυριολεκτικά όλοι, είχαν αρνηθεί και ήθελαν να πάνε με χαμηλούς τόνους μήπως και τους λυπηθούν».

«Θα μπορούσα να είχα διαφύγει, αλλά δεν το έκανα»

Εύλογα ρωτάμε εάν είχε όντως σκεφθεί να διαφύγει μετά την άρση ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πριν τον συλλάβουν οι βελγικές αρχές τον Απρίλιο του 2021, κατόπιν αίτησης των ελληνικών αρχών μέσω της Interpol. «Θα μπορούσα να έχω φύγει αλλά δεν το έκανα. Η απόφαση εναντίον μου εκδόθηκε Οκτώβριο του 2020 και εμένα ήρθαν και με συνέλαβαν οι βελγικές αρχές γνωρίζοντας το σπίτι μου, Απρίλιο του 2021. Είχα τα χαρτιά μου όλα, θα μπορούσα να είχα φύγει, να είχα «εξαφανιστεί» – και μου είχε γίνει η πρόταση να «εξαφανιστώ», αλλά δεν το έκανα, γιατί το θεώρησα δειλία εάν το έκανα και θα τους έδινα… βούτυρο στο ψωμί τους. Εγώ θέλω να γίνει το Εφετείο να τελειώνουμε. Στη χειρότερη περίπτωση θα πάρουμε τουλάχιστον ένα ελαφρυντικό και ουσιαστικά να έχω εκτίσει την ποινή μου μέχρι να τελειώσει το Εφετείο.

Αναρωτιόμαστε σε ποια ελαφρυντικά ποντάρει. «Ποντάρω στον σύννομο βίο και στη μεγάλη διάρκεια της πρωτόδικης δίκης που κράτησε 5,5 χρόνια. Πριν με συλλάβουν, δεν είχα ούτε καν περάσει από είσοδο». Προσθέτει δε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η συμπεριφορά μου όσο ήταν εκτός σωφρονιστικού καταστήματος, «καθώς είχα αποφυλακιστεί από το 2015 και έως το 2021 που ξαναμπήκα μέσα, έκανα μονάχα ομιλίες, δεν είχα καμία άλλη μεμπτή δραστηριότητα. Δεν είναι καλά τα πράγματα εδώ μέσα, δεν έχω αποδεχθεί τη φυλακή. Διεκδίκησα και τα δικαιώματά μου ως ευρωβουλευτής για να δίνω ομιλίες έστω και ως καταδικασμένος, αλλά μου στέρησαν το δικαίωμα οι ελληνικές Αρχές».

«Δεν με ενδιαφέρει πλέον το κόμμα που έφτιαξα»

Τέλος, ερωτάται τι θα κάνει από ‘δω και πέρα με το κόμμα που έχει ιδρύσει, την Ελληνική Λαϊκή Συνείδηση (Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.). Όπως δηλώνει επί λέξει: «Δεν με ενδιαφέρει. Εγώ έχω κάνει κάτι καλές επαφές στην Ευρώπη με τα εθνικιστικά κόμματα και ειδικότερα με το APF (Alliance for Peace and Freedom) στο οποίο με έκαναν τιμητικά επίτιμο αντιπρόεδρο στη θέση του διατηρούσε ο Ζαν Μαρί Λεπέν, έχω δημιουργήσει κάποιες καλές επαφές εκεί. Ο (σ.σ. ιδεολογικοπολιτικός) χώρος εδώ στην Ελλάδα με έχει αηδιάσει πραγματικά. Δεν θέλω να μιλήσω σχεδόν με κανέναν από αυτούς. Ούτε πολιτικός ήμουν, ούτε τον πολιτικό παριστάνω».