Ως έναν «γλυκό και τρυφερό άνθρωπο» περιέγραψε τον Δημήτρη Λιγνάδη, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η πολιτικός και ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα, ενώ μία ηθοποιός – μουσικός που κατέθεσε στη δίκη ανέφερε ότι είχε δει τον κατηγορούμενο να κυκλοφορεί με ανήλικα.

«Είμαστε αδελφικοί φίλοι, τον θεωρώ οικογένεια μου» είπε η μάρτυρας η οποία κατήγγειλε, με την έναρξη της κατάθεσης της, ότι ενώ περίμενε έξω από τη δικαστική αίθουσα προπηλακίστηκε. Η μάρτυρας κατέθεσε πως τον Αύγουστο του 2015 έκανε διακοπές με τον προφυλακισμένο σκηνοθέτη στην Ιθάκη τις ημέρες που ένας από τους νεαρούς κατήγγειλε ότι τον βίασε.

Η κ. Κούρκουλα επικαλέστηκε τις φωτογραφίες που έχει στη διάθεση της από εκείνες τις ημέρες και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη συνέχεια ο νεαρός άλλαξε τις ημερομηνίες.

«Ο κύριος αυτός είπε μετά ότι μπέρδεψε τις ημερομηνίες, όπως και ένας ακόμη από τους καταγγέλλοντες. Το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί δεν περίμενε έξι μήνες για να είναι σίγουρος, παρά έπεσε σε τόσες ανακρίβειες» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία στο άκουσμα των καταγγελιών για βιασμούς σε βάρος του αδελφικού της φίλου είπε ότι σοκαρίστηκε.

«Μου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι» τόνισε και συμπλήρωσε πως ουδέποτε ο κατηγορούμενος είχε σχέσεις με ανήλικους. «Με ανήλικα ποτέ. Με ενήλικους ναι, και γυναίκες και άνδρες. Ξέρω τους δεσμούς του και κορίτσια και αγόρια» ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο η μάρτυρας εκφράζοντας, παράλληλα, την ετκίμηση ότι βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω της θέσης του στο Εθνικό Θέατρο. «Ήθελαν να τον πλήξουν» υπογράμμισε.

Εισαγγελέας: Γιατί;

Μάρτυρας: Για να πλήξεις την υπουργό, τον ίδιο, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Η υπουργός τον επέλεξε. Όταν επελέγη ο Λιγνάδης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιλέγει καταχειροκροτούμενος. Όταν «έσκασε» το #metoo είπαν: «να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε το Λιγνάδη».

Δεν είδα κάποιο άνθρωπο σοβαρό να καταγγείλει μέσα από το θέατρο, να τον καταγγέλλει και να πει ότι «με βίασε μέσα στο καμαρίνι».

Αντίθετα, είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες. Άρχισαν κάποιοι να σκέφτονται, που δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης, να μια ευκαιρία να πλήξουμε «τον ζωηρό Λιγνάδη», να τον τελειώσουμε. Και παρασυρόμενα πολλά ΜΜΕ το καταφέρανε. Άκουγα για το ανθρωπόμορφο τέρας εκείνες τις ημέρες. …

Αναφερόμενη δε στην γυναίκα που κατέθεσε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης της είχε παραδεχτεί ότι διατηρεί σχέσεις με ανήλικους την χαρακτήρισε άτομο με εμμονή που «τον βομβάρδιζε με τηλεφωνήματα».

«Μου ζήτησε να γράψω ένα τραγούδι για το μαχαιρωμένο βασιλιά»

Έφτασε στο δικαστήριο ο Δημήτρης Λιγνάδης

Μια διαφορετική εικόνα για τις σχέσεις του κατηγορούμενου έδωσε καταθέτοντας στο δικαστήριο μάρτυρας ηθοποιός – μουσικός, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Δημήτρη Λιγνάδη γράφοντας, όπως είπε, μουσική για τα έργα που εκείνος σκηνοθετούσε.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι γνώρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη το 1993 αλλά διέκοψε οποιαδήποτε σχέση μαζί του το 2006 όταν αντιλήφθηκε ότι είχε σχέση με ανήλικο.

«Είχα δει αυτό το παιδί σε πρόβες. Ποτέ δεν είχε παραδεχθεί ο κατηγορούμενος ανοιχτά ότι είχε σχέση μαζί του, αλλά καταλάβαινες ότι είναι μαζί. Είχα δει και άλλα παιδιά μαζί του το 2006. Ο συγκεκριμένος κατάλαβα ότι δεν ήταν φοιτητής της Φιλοσοφικής, όπως έλεγε. Τον είχε δει από το 2003 με 2004. Τότε ήταν 15 – 16 ετών. Μεγαλόδειχνε δεν μπορούσα τότε να καταλάβω ότι ήταν ανήλικος» είπε και συμπλήρωσε ότι υπήρχαν έντονες φήμες για ερωτικές σχέσεις του κατηγορούμενου με ανήλικα. «Υπήρχε κοινός παρανομαστής σε όλο αυτό.

Τα παιδιά αυτά ήταν ανήλικα δεν μαθαίναμε ποτέ το όνομά τους, ήταν δασκαλεμένα να είναι αμίλητα.  

Μέχρι το 2002 που μαχαιρώθηκε κανείς δεν ρώτησε ποτέ κάτι τον κατηγορούμενο. Υπήρχε η φήμη ότι έχει σχέσεις με παιδιά. Έμεινε με τον ανήλικο στην Επίδαυρο» ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως γνωρίζει και άλλα άτομα που έχουν κακοποιηθεί από τον κατηγορούμενο και δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, όταν κλήθηκε από την υπεράσπιση να κατονομάσει τα συγκεκριμένα άτομα δεν το έκανε λέγοντας: «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν επιθυμούν να μιλήσουν, κάποιους από αυτούς τους γνωρίζω». Μάλιστα, αναφερόμενος σε πρόσωπο που δεν κατονόμασε είπε πως του έχει εξομολογηθεί «ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε βία στο σεξ».

Ο μάρτυρας τόνισε πως δεν γνωρίζει τους καταγγέλλοντες ενώ αναφέρθηκε και στην επίθεση με μαχαίρι που είχε δεχτεί ο κατηγορούμενος ενώ υποστήριξε πως τον είχε δει σε πρόβες έργου που συνεργάζονταν, το 1996-1997 χτυπημένο.

Εισαγγελέας: Δεν τον ρωτήσατε ποιoς τον χτύπησε;

Μάρτυρας: Όχι, όχι κανένας δε ρωτούσε ούτε για το μαχαίρωμα, δεν μας είπε κάτι. Το μόνο που μου είπε ήταν να γράψω ένα τραγούδι για το μαχαιρωμένο βασιλιά.

Εισαγγελέας: Τον βλέπατε να συνοδεύετε από ανήλικα άτομα;

Μάρτυρας: Ναι και εγώ και άλλοι τον έβλεπαν.

Πολιτική Αγωγή: Ο κατηγορούμενος λέει ότι είχατε μια ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Είχαμε ένα φλερτ από την πλευρά του. Με γνώρισε στο μπαρ του Εθνικού το 1993, ήμουν 20 ετών. Ήρθε στο θέατρο και μου έστειλε λουλούδια στη πρεμιέρα. Δεν είχαμε ποτέ σχέση, δεν χωρίσαμε ποτέ όπως λέει. Είχαμε φιλική σχέση.

Υπεράσπιση: Μπορείτε να πείτε έστω έναν που από το 2002 μέχρι το 2022 να χει κάνει ανάρτηση που να λέει ότι ο κ. Λιγνάδης κάνει παρέα με ανήλικα;

Μάρτυρας: Όχι.

Υπεράσπιση: Από ποια ηλικία ήσασταν στο περιβάλλον του Χατζηδάκι;

Μάρτυρας: Από τη Β Λυκείου. Ο πατέρας ενός φίλου μου ήξερε τον ηχολήπτη του Χατζηδάκι στην ΕΡΤ, του έστειλα ένα ντέμο μου.  

Υπεράσπιση: Για ποιο λόγο τότε εσείς κακίζετε τον Λιγνάδη να κάνει παρέα με τους μαθητές του. Είναι κακό αυτό;

Μάρτυρας: Ήταν μια παρέα 4 – 5 άτομα και αυτό ανοιγόκλεινε ήταν σε οντισιόν

Υπεράσπιση: Γιατί είναι κακό αυτό;

Μάρτυρας: Δεν είπα ότι είναι κακό.

Υπεράσπιση: Αυτό είναι κακό; Στο χώρο του Κουν δε συνηθίζονταν;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν στον Κουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας κατέθεσε μήνυση για ψευδή κατάθεση, σε βάρος του μάρτυρα που καταγγέλλει ότι βιάστηκε το 2005, σε ηλικία 19 ετών. «Ο κατηγορούμενος δεν γνωρίζει το μάρτυρα τον είδε πρώτη φορά στο ακροατήριο. Ο μάρτυρας παρέμενε αδρανής για 15 χρόνια και τώρα ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται να προστατέψει άλλα θύματα» ανάφερε  ο κ. Κούγιας.

Η δίκη θα συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων στις 16 Ιουνίου.