Για μια πολυετή σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη που από φιλική εξελίχθηκε σε ερωτική και σημαδεύτηκε από εντάσεις και μεγάλα διαστήματα χωρισμού έκανε λόγο καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου μάρτυρας η οποία υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης είχε παραδεχτεί πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους.

Η μάρτυρας, η οποία σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τους νεαρούς άνδρες που καταγγέλλουν για βιασμό τον Δημήτρη Λιγνάδη, ανέφερε πως έφυγε οριστικά από το σπίτι του όταν της πρότεινε να συνευρεθούν ερωτικά με ένα μικροκαμωμένο αγόρι.  

«Ήταν ένα αγόρι στο σπίτι, καθόταν στον καναπέ, αδύνατος, μικροκαμωμένος με ξανθά μαλλιά. Ήμασταν με τον κατηγορούμενο στο υπνοδωμάτιο και είχαμε ξεκινήσει επαφή και τότε μου είπε ότι ήθελε να φωνάξει και το αγόρι στο δωμάτιο, ότι ήταν ένας μαθητής του. Του είπα ότι δεν θέλω και τότε μου είπε να φύγω και έφυγα.

Μόνη μου είχα διαπιστώσει ότι ήταν αμφισεξουαλικός. Άλλες στιγμές ένιωθα πολύ ερωτευμένη» κατέθεσε επαναλαμβάνοντας όσα είχε αναφέρει και στο πλαίσιο της έρευνας της δικαιοσύνης και πρόσθεσε «Πίστευα ότι μπορώ να τον σώσω από όλο αυτό».

Η μάρτυρας περιέγραψε τον κατηγορούμενο ως ένα άτομο χειριστικό με την ίδια να έχει εγκλωβιστεί στη σχέση τους. Ήταν το 2016, όπως ανέφερε , και ενώ είχε μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα που ήταν χώρια όταν ο κατηγορούμενος της «ξαναζήτησε επαφή». «Του είπα: «ακούγονται άσχημα πράγματα για σένα ότι συναναστρέφεσαι με νεαρά αγόρια» είπε η μάρτυρας με την έδρα να την καλεί να εξηγήσει πώς το γνωρίζει.

Μάρτυρας: Είχαν πέσει στην αντίληψή μου ότι οι σχέσεις με νεαρούς δεν ήταν δασκάλου – μαθητή και το 2016 ακούγοντας και διάφορες φήμες.

Πρόεδρος: Τις πιστέψατε;

Μάρτυρας: Ναι, μου τις επιβεβαίωσε και τότε του είπα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

«Τον είχα δει στην Πάρο με νεαρό αγόρι»

Έφτασε στο δικαστήριο ο Δημήτρης Λιγνάδης

Η μάρτυρας υποστήριξε πως το 2004 είχε δει τον κατηγορούμενο στην Πάρο με ένα νεαρό αγόρι. «Μου είχε κάνει εντύπωση η μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ήταν 16, αλλά προσπάθησε να μου το κρύψει. Το ίδιο αγόρι το 2005 ήταν στο σπίτι του κατηγορούμενου. Μου έλεγε ο κατηγορούμενος ότι τον ερωτεύονταν συνέχεια αγόρια και κορίτσια. Το 2016 στο τηλέφωνο που τον ρώτησα μου είπε ότι όντως ισχύουν και ποιο είναι το πρόβλημά μου» είπε.  

Το ίδιο αγόρι, όπως κατέθεσε, ένα χρόνο αργότερα απειλούσε να αυτοκτονήσει στο σπίτι του κατηγορούμενου

«Ρώτησα αν θέλει βοήθεια. Κατάλαβα ότι δεν τα πήγαινε καλά με τους γονείς του. Επειδή εγώ δεχόμουν πιεστική συμπεριφορά από τον κατηγορούμενο συμπέρανα ότι κάτι άλλο συμβαίνει με τον κατηγορούμενο» ανέφερε.

Πολιτική αγωγή: εκτός από λεκτική βία;

Μάρτυρας: Και σωματική δύο φορές. Την πρώτη φορά με χτύπησε χωρίς λόγο. Έκανα πρόβα έναν μονόλογο, με κλώτσησε και άρχισε να με ταρακουνά.

Πολιτική Αγωγή: το λέτε για πρώτη φορά. Λέτε ότι το 2013 κάτι συνέβη.

Μάρτυρας: είχα σεξουαλική επαφή που δεν την ήθελα, αλλά σταμάτησε. Δεν μιλώ για σεξουαλική κακοποίηση.

Μάλιστα, η μάρτυρας υποστήριξε ότι το 2017 είχε απευθυνθεί στην αστυνομία καταγγέλλοντας τον κατηγορούμενο χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια εξέλιξη.

«Ήθελα απλώς να σταματήσουν όλα αυτά» εξήγησε η μάρτυρας και πρόσθεσε «Όταν ο ίδιος μου είχε πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να έχει σχέσεις με ανήλικα το θεώρησα μη ηθικό, ότι καταστρέφει ψυχές. Είχα μιλήσει νωρίτερα σε ψυχολόγο της αστυνομίας το 2017 για την πιεστική συμπεριφορά και πως ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Αναφέρθηκα στο όνομα του κατηγορούμενου. Μου είπε ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα σε ό,τι με αφορά και ότι δεν υπάρχει μήνυση σε βάρος του κατηγορούμενου για τα υπόλοιπα».

Πολιτική αγωγή: Γιατί μιλήσατε το 2021;

Μάρτυρας: Δεν είχα κάτι άλλο να πω πέραν του ότι με είχε χτυπήσει και είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι συνάπτει σχέσεις με παιδιά και είναι εξουσιαστικός.

Αλέξης Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης): τον σύζυγό σας τον γνωρίζει;

Μάρτυρας: Ναι.

Αλέξης Κούγιας: Έχει ζητήσει ποτέ βοήθεια από τον κατηγορούμενο λέγοντας ότι έχετε ψυχιατρικό πρόβλημα;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω.

«Το γεγονός έγινε. Ήμουν μπροστά»

Αλέξης Κούγιας

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του φίλου του τέταρτου νεαρού άνδρα που καταγγέλλει για βιασμό στον προφυλακισμένο σκηνοθέτη. Η υπεράσπιση υπέβαλε «βροχή» ερωτήσεων στο μάρτυρα αμφισβητώντας τον ισχυρισμός του ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας του βιασμού του φίλου του.

«Το γεγονός έγινε. Ήμουν μπροστά, δεν χρειαζόταν να διαβάσω ή να μάθω κάτι» απάντησε ο μάρτυρας αναφέροντας πως δεν γνωρίζει γιατί δεν αναφέρθηκε το όνομα του από τον καταγγέλλοντα.

Αλέξης Κούγιας: Ο μάρτυρας δεν έχει αναφέρει πουθενά το όνομά σας, παρά μόνο ότι ήταν παρών ένας φίλος. Έψαχναν να βρουν το φίλο!

Πρόεδρος: Έχετε κάποια στοιχεία ότι ήσασταν εκεί;

Μάρτυρας: Την επόμενη μέρα έστειλα μια φωτογραφία στον Π. για να τον κάνω να μιλήσουμε.

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου έκανε λόγο για κατασκευασμένες καταθέσεις στρέφοντας τα βέλη της στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής.

Την ίδια ώρα, ο πρώτος νεαρός που καταγγέλλει τον κατηγορούμενο, μέσω του νομικού του παραστάτη, έκανε λόγο για προσπάθεια της υπεράσπισης του κατηγορούμενου να τρομοκρατήσει τους μάρτυρες.

Σε γραπτή δήλωση του, που αναγνώστηκε στο δικαστήριο, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο εξετάστηκε από την υπεράσπιση  υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι έγινε «αποδέκτης πλείστων επιθετικών, προσβλητικών και εκφοβιστικών, παραπειστικών ερωτήσεων» σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπέστην επιθετική και εξευτελιστική μεταχείριση με την ανοχή της διευθύνουσας που δεν απαγόρευσε εκφοβιστικές ερωτήσεις».

«Ο κύκλος προσωπικών επιθέσεων και προσβολών αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των μαρτύρων» τόνισε ο μάρτυρας προκαλώντας την αντίδραση του Αλέξη Κούγια ο οποίος έκανε γνωστό ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο εντολέας του θα καταθέσουν μήνυση σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμιση.

Όταν το δικαστήριο , μετά από διακοπή της διαδικασίας, ενημέρωσε τον δικηγόρο του καταγγέλλοντα, Γιάννη Βλάχο ότι για να καταχωρηθεί η δήλωση στα πρακτικά πρέπει να συνοδεύεται από κάποιο αίτημα εκείνος επιφυλάχθηκε για την επόμενη δικάσιμο. Έτσι, η επιστολή «παρέμεινε εκτός δικογραφίας»