Για τον θάνατο της Ίριδας, του ενός από τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα, που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά στο σπίτι το 2021, μίλησε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην υπόθεση μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας.

Σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεών του ότι οι θάνατοι της Μαλένας και της Ίριδας δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια, ο ιατροδικαστής θεωρεί πως πιο εύκολα θα αποδειχθεί εάν ο θάνατος του μωρού αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Λεώς είπε ότι «στο βρέφος υπάρχουν τόσο πολλά ευρήματα που δεν αφήνουν στον ιατροδικαστή να πει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα ανακοινώσει η κα. Τσιόλα».

Επίσης, τόνισε, ότι «κάτι που περνούσε απαρατήρητο είναι ότι στην Ίριδα έχουμε αλλοιώσεις υποξυγοναιμίας στον εγκέφαλο».

Πώς δρα η κεταμίνη

Παράλληλα ο ο ιατροδικαστής μίλησε για τη δράση της κεταμίνης που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου, ότι το παιδί έφυγε μέσα σε 40 λεπτά και όχι μέσα σε 20 λεπτά όπως είπαν οι ειδικοί.

«Η κεταμίνη έχει σύντομη δράση. Από τη στιγμή που αρχίζει η χορήγησή της έχει μία δράση στα 3 λεπτά και το peak της φτάνει στα 20 λεπτά. Αυτό που προφανώς μπερδεύουν κάποιοι είναι όταν κάνουμε το επεισόδιο έχουν περάσει ήδη πάνω από 3 έως 20 λεπτά. Όταν έχουμε τα πιο έντονα συμπτώματα μιλάμε για 20 λεπτά μετά τη χορήγηση και την είσοδο του φαρμάκου στον οργανισμό. Θα πρέπει να υπολογίσουμε από την έναρξη του επεισοδίου κι όχι από την αντιμετώπιση της κλινικής εικόνας. Οι γιατροί κλήθηκαν όταν είχαμε το επεισόδιο, όχι προληπτικά μη τυχόν γίνει επεισόδιο», δήλωσε.

Επιπλέον, ο κ. Λέων τόνισε πως η υψηλή δόση κεταμίνης, η οποία είναι θανατηφόρα, στο peak της οδηγεί σε παθολογική κατάρρευση του οργανισμού που δεν είναι αναστρέψιμη.

«Έστω ότι φωνάζουμε γιατρό σε μία δύσκολη κλινική εικόνα μετά από χορήγηση κεταμίνης στα 18 λεπτά. Το άτομο δεν έχει πεθάνει στα 18 λεπτά, αρχίζει η ανάνηψη, για αλλά δύο λεπτά το φάρμακο έχει χρόνο να φτάσει στο ανώτερο σημείο του. Πάλι δεν καταρρέει αμέσως ο οργανισμός, ενεργοποιείται μία διαδικασία, άρα θα χρειαστεί κι άλλα λεπτά και με τις προσπάθειες των γιατρών όντως θα παραταθεί ο χρόνος, όσο αντέχει ο οργανισμός», δήλωσε.