Φως στην αιματηρή καταδίωξη του περασμένου Σαββάτου (23/10) στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου Ρομά ρίχνουν οι υπηρεσιακές αναφορές των αστυνομικών που εκτελούσαν βάρδια στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης. Σύμφωνα με αυτές ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης είχε ζητήσει από τους ΔΙΑΣ να μην συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα, με τα ερωτήματα να πληθαίνουν για το περιστατικό.

Τις υπηρεσιακές αναφορές δημοσιεύει η Καθημερινή, παρουσιάζοντας αναφορά αξιωματικών που εκτελούσε χρέη προϊσταμένου στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όπως περιγράφει, στις 11.45 μ.μ. μια ομάδα ΔΙΑΣ ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι ακολουθεί ύποπτο όχημα στην οδό Θηβών με κατεύθυνση το Αιγάλεω, το οποίο δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο.

Όπως περιγράφει ο αξιωματικός μετά από διαταγή του επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης ύψωσε τον τόνο της φωνής του και έδωσε εντολή στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα προκειμένου να μην υπάρξει τραυματισμός των αστυνομικών ή των υπόπτων αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Μάλιστα η εντολή για να σταματήσει η καταδίωξη δόθηκε περισσότερες από μια φορές. Όπως καταθέτει ο αξιωματικός «διαβιβάστηκε πολλάκις σε αυστηρό και έντονο τόνο προκειμένου καμία ομάδα να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο με το ανωτέρω όχημα».

Το αυτοκίνητο που καταδιώχθηκε στο Πέραμα

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ Πειραιά απάντησαν μέσω ασυρμάτου ότι έλαβαν την εντολή και διέκοψαν την καταδίωξη. Μάλιστα ανέφερε ότι στο Κέντρο Επιχειρήσεων θεώρησαν ότι το συμβάν είχε λήξει.

Στη συνέχεια δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα διαβιβάστηκε από αστυνομικό της ΔΙΑΣ μέσω ασυρμάτου στο Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπάρχει επείγον περιστατικό με πυροβολισμούς και εμβολισμό υπηρεσιακών οχημάτων αλλά και τραυματίες στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα. Όπως αναφέρει ο αξιωματικός, τότε μόνο το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε ότι είχε συνεχιστεί η καταδίωξη στο Πέραμα.

«Άκουσα τη λέξη “Κόφτο”»

Τα γεγονότα περιγράφει με τον ίδιο τρόπο και άλλος ανώτερος αξιωματικός που βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ υποστηρίζοντας ότι η ομάδα ΔΙΑΣ, παρά τις εντολές, συνέχισε να ακολουθεί το ύποπτο όχημα χωρίς να ενημερώσει το κέντρο. Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι το διάστημα πριν από τους πυροβολισμούς δεν ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων γιατί είχε πάει στην τουαλέτα.

«Στις 11.50 μ.μ. άκουσα μια φωνή από το Κέντρο της Αμέσου Δράσεως και τη λέξη “Κόφτο” χωρίς τίποτα περαιτέρω. Μετά από λίγα λεπτά πήγα στην τουαλέτα και με την επιστροφή μου άκουσα από τον ασύρματο για πυροβολισμούς» σημειώνει στην αναφορά του.

Οι αστυνομικοί πάντως που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν άκουσαν την εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων να σταματήσουν την καταδίωξη.

Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στην Καθημερινή, επιβεβαίωσαν ότι το κέντρο ζήτησε να σταματήσει η καταδίωξη, υποστήριξαν όμως ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία από τον επικεφαλής της ΔΙΑΣ Πειραιά προς το κέντρο που να αποδεικνύει ότι πράγματι άκουσαν την εντολή και διέκοψαν την καταδίωξη. Ανέφεραν ακόμα ότι οι ομάδες ΔΙΑΣ Αιγάλεω και Χαϊδαρίου ενημέρωναν για το πού βρίσκονται στη διάρκεια της καταδίωξης με εξαίρεση ένα μικρό κενό διάρκειας λίγων λεπτών.

Σημειώνεται ότι οι επτά αστυνομικοί παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη. Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.