Μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα στην Ιωάννα Παλιοσπύρου αλλά και εκείνες όσων αποτέλεσαν, χωρίς να το επιλέξουν, μέρος της συγκλονιστικής ιστορίας συμπληρώνεται το πάζλ στην υπόθεση για την επίθεση με το βιτριόλι. Την ίδια ώρα ο δικηγόρος της Ιωάννας αντιδρούσε για την προκλητική δήλωση της κατηγορούμενης και ρωτούσε το δικαστήριο γιατί δεν ζητούν εξηγήσεις από την 36χρονη.

Η οδηγός ταξί που φυγάδευσε χωρίς να το γνωρίζει την κατηγορούμενη από την Καλλιθέα αμέσως μετά το «χτύπημα» περιέγραψε στο δικαστήριο πως η κατηγορούμενη «ήταν ευδιάθετη…φιλική, ήρεμη» και δεν αντιλήφθηκε να είναι ταραγμένη.

Η οδηγός αναφέρθηκε στις δυο συνεχόμενες ημέρες που μετέφερε στο σημείο της επίθεσης την κατηγορούμενη η οποία έλεγε πως είναι ελληνοαμερικανίδα και για το λόγο αυτό δεν λειτουργούσε το κινητό της.

«Ήταν φιλική, ήρεμη, δεν αντιλήφθηκα ταραχή»

«Δεν ήθελε να απομακρυνθώ από το σημείο, ήθελε να το σιγουρέψει ότι θα μείνω…» ανέφερε και περιέγραψε τις κινήσεις της κατηγορούμενης την μοιραία ημέρα.

«Μου είπε “καλημέρα, περίμενε με , δεν θα αργήσω πολύ”. Εκεί κατάλαβα ότι πέρασε τον δρόμο απέναντι, δεν είδα αν κρατούσε κάτι στα χέρια της, θυμάμαι ξεκάθαρα ότι είχε τσάντα και πορτοφόλι, δεν θυμάμαι αν κρατούσε κάτι άλλο…Σε δέκα λεπτά ήρθε τρέχοντας και μου ζήτησε να την πάω στο ίδιο σημείο από όπου την είχα παραλάβει, μπήκε από την πόρτα πίσω μου αυτή τη φορά, από την πλευρά του δρόμου. Όταν φτάσαμε, μου είπε, καλή συνέχεια και ίσως να σε ξαναχρειαστώ, έχω και το τηλέφωνο σου. Δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο. Κατά τη διάρκεια της κούρσας ήταν ένας πολύς σύντομος διάλογος, ήταν φιλική, ήρεμη, δεν αντιλήφθηκα ταραχή…

Όταν επέστρεψε τρέχοντας, νόμιζα ότι έχει πολλά ραντεβού για δουλειά και βιαζόταν. Και τις δύο φορές κάθισε ακριβώς πίσω μου στο ταξί, τη μία δεξιά και την άλλη αριστερά, δεν την έβλεπα ξεκάθαρα από τον καθρέφτη. Αγχώθηκα εγώ (όχι εκείνη) επειδή άνοιξε την πόρτα που ήταν πίσω μου,από την πλευρά του δρόμου. Κάποια στιγμή της είπα: δεν ζεσταίνεσαι; εγώ ήμουν με κοντομάνικο και εκείνη φόραγε πολλά ρούχα. Αλλά μου είπε ότι προστατεύεται από τον ήλιο. Θυμάμαι να φόραγε κάτι σαν καπαρντίνα, γυαλιά, γάντια, μάσκα . Για αυτό τη ρώτησα αν σκάει…Δεν ήταν μια συνηθισμένη εμφάνιση για τη ζέστη που είχε εκείνες τις μέρες, ήταν πολύ φορτωμένη με ρούχα. Δεν μπορούσα να καταλάβω ούτε αν είναι μελαχρινό ή λευκό το δέρμα της. Επειδή φόραγε τη μάσκα και δεν έβλεπα αν χαμογελούσε, μπορώ να πω ότι ήταν ευδιάθετη».

Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου

«Το κινητό ήταν της κατηγορούμενης»

Στις κινήσεις της αστυνομίας προκειμένου να ρίξουν φως στο έγκλημα αναφέρθηκε καταθέτοντας στο δικαστήριο ο αστυνομικός ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την άρση απορρήτου.

Όπως είπε από το υλικό που είχαν στη διάθεση τους είδαν τις πινακίδες του ταξί που χρησιμοποίησε η κατηγορούμενη και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Ακολούθησαν οι κλήσεις που εντοπίστηκαν σε τηλεκάρτα . “Είδαμε ότι η συγκεκριμένη τηλεκάρτα επικοινώνησε και με κάποιον πακιστανικής καταγωγής. Είδαμε ότι υπήρχε και ένα κινητό σε αυτές τις κλήσεις και ήταν της κατηγορούμενης» κατέθεσε ο μάρτυρας

«Έχει πολλά βασανιστήρια μπροστά της»

Το προφίλ της Ιωάννας περιέγραψε καταθέτοντας στο δικαστήριο η φίλη της η οποία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της.

«Η Ιωάννα είχε μια φυσιολογική ζωή, δεν δημιουργούσε ίντριγκες και αντιπαλότητες, δεν γνωρίζω την κατηγορούμενη…» είπε ενώ αναφερόμενη στις ημέρες που ακολούθησαν της επίθεσης είπε πως «πολλές φορές μας λέγανε πηγαίνετε να τη δείτε γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει έπειτα, δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της, δεν μπορούσε καν να μιλήσει.

Ήμασταν εκεί για να μας βλέπει, όσο μπορούσε να δει.»

Η μάρτυρας περιέγραψε πως τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο ήταν αυστηρά καθώς φοβούνταν για νέα επίθεση.

Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου

«Θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά αλλά είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, παίρνει πάρα πολλά φάρμακα, έχει πολλά χειρουργεία μπροστά της, έχει πολλά βασανιστήρια θα πω εγώ…Σας μιλάω και μου βγαίνουν με το ζόρι τα λόγια, δεν έχω βιώσει κάτι χειρότερο. Δεν θα γίνει ποτέ όπως ήταν πριν…» είπε απευθυνόμενη στους δικαστές.

«Το χρώμα της παρέπεμπε σε λείψανο»

Για το πρώτο σοκ που υπέστη όταν αντίκρισε την είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας που εργαζόταν η Ιωάννα μίλησε ο διευθυντής της.

«Κατεβαίνοντας μετά την επίθεση, είδα το υγρό ήταν μέχρι την είσοδο. Οι τοίχοι άφριζαν. Υπάρχουν ακόμα σημάδια. Διαβρώθηκε η επιφάνεια, φαινόταν σκαμμένο και το μάρμαρο και οι τοίχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως πήγε στο φαρμακείο για να πάρει τα πράγματα της Ιωάννας και τα πάει στο νοσοκομείο. «Ανοίγοντας την τσάντα διαπίστωσα ότι κρατάω τα γυαλιά της και είναι λιωμένα. Εκεί κατάλαβα ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά. Προσπάθησα να μάθω πως ήταν για να ενημερώσω τους οικείους της. Όταν μπήκα στην εντατική αυτό που αντίκρισα ήταν ένας άνθρωπος χωρίς τις αισθήσεις τους με ένα χρώμα καφέ – μαύρο σε όλο το πρόσωπο και το χρώμα παρέπεμπε σε λείψανο. Άκουσα να ψελλίζει «καίγομαι και κρυώνω» και οι νοσοκόμοι της έδιναν σκευάσματα για να διαχειριστούν το σοκ. Μου είπαν ότι το βιτριόλι ακόμα διάβρωνε τους μύες της. Δεν μπορούσαν να με διαβεβαιώσουν για την κατάσταση της υγείας της, μόνο ότι η ζωή της είναι σε κίνδυνο.»

Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ο μάρτυρας περιέγραψε τη μητέρα της Ιωάννας να κλαίει στο διάδρομο του νοσοκομείου. «Θυμάμαι τη μητέρα της να κλαίει στο διάδρομο και να μπαίνει μετά στο δωμάτιο χωρίς να προσπαθεί να το δείξει. Η Ιωάννας επίσης προσπαθούσε να μη δείχνει τί ένιωθε. Κατά τη νοσηλεία της ζητούσε συνέχεια τη μαμά της και προς το τέλος δεν ήθελε να φύγει από το νοσοκομείο γιατί ένιωθε ασφάλεια εκεί.» είπε και σημείωσε: «Το φθινόπωρο, η Ιωάννα με είχε καλέσει στο τηλέφωνο κάποια στιγμή και μου είχε ζητήσει αναστατωμένη να την επισκεφτώ. Μου είπε για την τηλεφωνική επικοινωνία της ξαδέλφης της και της κατηγορουμένης. Κάλεσε την ξαδέλφη της σε ανοιχτή ακρόαση γιατί δεν μπορεί να πλησιάσει το κινητό στο αυτί της και άκουγα. Εκείνη της ανέφερε ότι η κατηγορουμένη ρώτησε για το τί κάνει η Ιωάννα και αν μπορεί κάποιος να μπει στο νοσοκομείο να τη δει. Εκεί άκουσα την ξαδέλφη της να της λέει ότι η κατηγορούμενη σχολίασε πως «δεν έγινε και τίποτα. Και να μην μπορεί να δουλέψει θα πάρει μια αποζημίωση ως εργατικό ατύχημα και θα κάθετε σπίτι». Φαίνεται πως δεν έχει ανθρώπινη εμπάθεια, ενσυναίσθηση… μόνο ψυχρή δολοφονική πρόθεση απέναντί της.

Πολ. Αγωγής: τί γνωρίζετε για αυτά τα άτομα δύο άτομα που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση;

Μάρτυρας: Από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση, άκουσα ότι η κατηγορούμενη κάλεσε σε ένα νούμερο πάρα πολλές φορές την ημέρα της επίθεσης, ενώ σε προγενέστερο χρόνο είχε ζητήσει να της προμηθεύσει κάτι χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς τί. Διάβασα ότι ο δικηγόρος της έκανε δήλωση ότι εκείνη είχε ζητηθεί στον εντολέα του να κάνει κάποιες ενέργειες και ότι όταν άκουσε για την επίθεση φοβήθηκε για τη ζωή του και δεν μίλησε για τη δράστη.

Είναι ένα έγκλημα πρωτοφανές που όταν μας ρωτούσαν ποιος μπορεί να το έκανε, δεν πήγαινε πουθενά το μυαλό μας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.