Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το γηροκομείο των Χανίων και τις συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτό. Την ίδια στιγμή για τους δεκάδες ηλικιωμένους που πέθαναν από ανακοπή καρδιάς βρίσκονται σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες και συνελήφθη ένας νοσηλευτής.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαυρακάκη, πρώην υπάλληλο του Γηροκομείου Χανίων και όσα δήλωσε στο Mega «η κατάσταση εκεί μέσα δεν ήταν καλή από καθαριότητα, από φιλοξενία, από τα πάντα».

Ο εργαζόμενος καταγγέλλει πως οι τρόφιμοι υποσιτίζονταν, λάμβανα χάπια για να είναι σε καταστολή, ενώ δεν έλειπαν οι περιπτώσεις που τους έδεναν χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους.

«Πεινούσαν, τους έδιναν λειψές μερίδες, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμούν, ήταν σαν φυτά, τους δένανε στα κρεβάτια» ανέφερε.

Οι άνθρωποι που εισέπρατταν την κακοποιητική συμπεριφορά, ήταν συνήθως αυτοί που αντιμετώπιζαν προβλήματα άνοιας και δεν μπορούσαν να μιλήσουν για να πουν τι τους συμβαίνει.

«Κάποιον ο οποίος τα έχει ”400” δεν μπορείς να τον πειράξεις» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρακάκη, «οι εντολές έρχονταν από τη διοίκηση, οι νοσηλευτές ήταν πιόνια της διοίκησης».

Σχετικά με τις καταγγελίες άλλης εργαζόμενης ότι το γηροκομείο προσπαθούσε «να ξεμπερδεύει με τους τροφίμους» για να δεχτεί νέους, ο κ. Μαυρακάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

«Υπάρχουν λίγα ιδρύματα και πολλές λίστες αναμονής οπότε υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο».

Ο ίδιος έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών.

«Είχα δει φριχτά περιστατικά και με έχουν στοιχειώσει»

«Εγώ 5 μήνες είχα δει πολλά φριχτά περιστατικά και με έχουν στοιχειώσει. Έτυχε να τα δω. Είχα πάει να φύγω, μετά έτυχε να ξαναγυρίσω στο δωμάτιο και είδα ξαφνικά νοσηλευτή να χτυπάει γέροντα. Εκείνη την τομή είχαμε αντιπαράθεση» ανέφερε.

Ο πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου έχει ήδη καταθέσει στην αστυνομία, ενώ έχει δεχτεί και απειλές για τη ζωή του.

«Πριν κάνω καταγγελίες με πήρε κάποιος με απόκρυψη και μου είπε να μην καταθέσω διότι θα με σκοτώσει και το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν σαν προειδοποιητικό και τελευταίο, με σκοπό να με αποτρέψει να καταθέσω» είπε.

800 ευρώ η «ταρίφα»

Η «ταρίφα» για το κολαστήριο ήταν «το λιγότερο 800 ευρώ, μπορεί να πάει και 1.100 τον μήνα», σημείωσε ο πρώην νοσηλευτής, κάνοντας έκκληση σε όσους γνωρίζουν να βγουν μπροστά και να μιλήσουν.