Στα μισογκρεμισμένα κτίρια της Columbia στον Περισσό φωλιάζει ο τρόμος, η εγκατάλειψη, η μπόχα και η δυσωδία. Περίπου 200 άτομα, στην πλειονότητά τους Άραβες από το Μαρόκο, την Αλγερία, αλλά και Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο ανάμεσα στα χαλάσματα και τους σπασμένους δίσκους του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη. Εκεί που γράφτηκε η ιστορία του τόπου μας, μια άλλη εκτυλίσσεται που «μαυρίζει» την ιστορία και την ψυχή μας…

Οι συνθήκες διαβίωσής τους, όπως μπορείτε να δείτε από το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr, είναι άθλιες και απάνθρωπες: Ρακένδυτοι άνθρωποι παλεύουν καθημερινά με την άσχημη πλευρά της ζωής. Νερό να πιουν δεν έχουν. Μπάνιο δεν έχουν πού να κάνουν. Πλένονται, αν μπορεί να θεωρηθεί αυτό πλύσιμο, με νερό που κουβαλούν σε μπιτόνια από το διπλανό πάρκο Προμπονά. Μαγειρεύουν φαγητό σε βρώμικες κατσαρόλες ακριβώς δίπλα στα σκουπίδια. Τουαλέτες δεν υπάρχουν στα χαλάσματα των κτιρίων. Αποτέλεσμα; Να αφοδεύουν όπου βρουν. Ακόμη και πάνω στη μουσική ιστορία της χώρας που έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού.

Τα βράδια κοιμούνται ανάμεσα στα σκουπίδια. Σε άθλια στρώματα. Οι κατσαρίδες και τα ποντίκια που υπάρχουν στους χώρους της πάλαι ποτέ δισκογραφικής εταιρείας, τους τσιμπούν τα σώματα. Τα σημάδια που έχουν στα κορμιά τους καταδεικνύουν τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά.

Ο Αλί από την Παλαιστίνη είναι ένας από τους περίπου 200 παράνομους μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό της Columbia. Ο Αλί βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο. «Ήρθα στην Ελλάδα» λέει «με σκοπό να πάω σε άλλη χώρα. Η Ελλάδα είναι πέρασμα» συμπληρώνει αλλά εδώ και ένα χρόνο δεν έχει βρει τρόπο να φύγει. Ο Αλί, όπως και οι υπόλοιποι «συγκάτοικοί» του, αρνούνται να φωτογραφηθούν. Φοβούνται. Ζουν στο σκοτάδι. Τρέμουν ακόμη και για τη ζωή τους. 

«Δουλειά δεν έχουμε. Φαγητό δεν έχουμε. Μπάνιο δεν μπορούμε να κάνουμε πουθενά» λένε.

Και οι εικόνες που δημοσιεύει το newsbeast.gr μαρτυρούν την εξαθλίωσή τους. Την εξαθλίωση που υπάρχει στα οκτώ κτίρια των 60 στρεμμάτων.