Ανακοίνωση για την πίεση που ασκείται στους δικαστικούς λειτουργούς για εντατικοποίηση της εργασίας εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Όπως αναφέρει, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας «ζητάει την εντός μήνα (!) επανασυζήτηση των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας» του κορονοϊού.

Είναι κατ’ αρχήν απόλυτα κατανοητή η αξίωση της κοινωνίας για ταχύτερη εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων, σημειώνει η Ένωση, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό επεξεργάστηκε και πρότεινε ήδη από το 2018 ολοκληρωμένο σχέδιο επιτάχυνσης των πολιτικών υποθέσεων, το οποίο μέχρι σήμερα δεν τέθηκε σε συζήτηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Τα τελευταία Σχέδια Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα αυξάνουν τη δικαστική ύλη χωρίς ανάλογη αύξηση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών, επισημαίνει η Ένωση και καταλήγει:

«Η απαίτηση ωστόσο για άμεση εκδίκαση όλων των υποθέσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους αντικειμενικούς παράγοντες του αριθμού των δικαστικών λειτουργών και της συνεχόμενα αυξανόμενης δικαστικής ύλης ισοδυναμεί με αίτημα υποβάθμισης της ποιότητας και παράβλεψης της ανάγκης ενδελεχούς εξέτασης των υποθέσεων για χάρη της ταχύτητας. Στο σημείο αυτό η Ένωση διαφωνεί απόλυτα. Η άσκηση του δικαιοδοτικού έργου Δικαστών και Εισαγγελέων οφείλει να γίνεται σε κατάλληλες εργασιακές συνθήκες που θα διασφαλίζουν την ποιότητά του, ώστε να ικανοποιείται η Συνταγματική επιταγή για ουσιαστική παροχή δικαστικής προστασίας στο Λαό. Η Ένωση δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν ξεπεράσει τις ανθρώπινες αντοχές».